Az Egyesült Államok több tagállamában emelkedett a fertőzöttek száma

Az Egyesült Államok 17 tagállamából – köztük Kaliforniából és Alabamából – az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának emelkedését jelezték kedden.

Ugyanakkor a szigorú intézkedések enyhítését a legkorábban és legkiterjedtebb mértékben bevezető Georgiában folyamatosan csökken az új regisztrált fertőzöttek aránya.

Az állam republikánus kormányzója, Brian Kemp az elégedettségét fejezte ki a helyzet alakulásával. Kifejtette, hogy bővítik a vírustesztelések számát, de meggyőződése szerint szükséges beindítani a gazdaságot. Úgy fogalmazott: az egészséges gazdaság azt jelenti, hogy munkát s ezzel lehetőségeket teremtenek az embereknek, s ez már önmagában is egészségügyi kérdés, mert a munkanélküliség betegségeket hoz magával és elszegényedéshez vezet.
“Meg kell találnunk a helyes egyensúlyt” – szögezte le.

Georgiában – a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint – eddig 43 ezer koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, és több mint 1800 ember halt bele a vírus okozta Covid-19 nevű betegségbe.

Az egész országban – szintén a baltimore-i kórházkomplexum adatai szerint – több mint 1 millió 660 ezer fertőzöttet regisztráltak, és meghaladta a 98 ezer főt a járvány halálos áldozatainak száma.

Kedden, helyi idő szerint kora délután Andrew Cuomo, New York állam kormányzója sajtóértekezleten jelentette be, hogy nagy infrastrukturális beruházásokkal szeretné fellendíteni az általa irányított állam gazdasági helyzetét.

“Újra kell indítani a gazdaságot, munkát kell adni az embereknek” – hangoztatta, leszögezve, hogy “ha van pillanat, amikor nekivághatunk ezeknek a beruházásoknak, akkor az most jött el”.

Azt mondta, hogy tervei szerint ezek a beruházások elsősorban a vasúti közlekedést és a közúti szállítást, valamint a New York repülőterei közötti összeköttetés javítását érintenék.

A kormányzó arról nem szólt, hogy milyen anyagi forrásokból valósítaná meg e beruházásokat. Úgy fogalmazott: a szövetségi kormányzat partnerségére is számít. Csakhogy több tagállam már korábban jelezte: nem értene egyet azzal, ha a szövetségi kormányzat a járvány előtt rosszul gazdálkodó tagállamokat, köztük New Yorkot is, a járványra hivatkozva segítené meg, csökkentve ezzel a többi, korábban jól gazdálkodó tagállam támogatására fordítható összeget.

New Yorkban újra megnyitották a tőzsdeparkettet

New Yorkban kedden újra megnyitották a tőzsdeparkettet, amelyet a koronavírus-járvány miatt március 23-án zártak le.

New York városában, amely az Egyesült Államokban a járvány által leginkább sújtott metropolisz, a tőzsdeparkett ugyan megnyílt, de a brókereknek és más dolgozóknak szigorúan tiszteletben kell tartaniuk a társadalmi elkülönülésre vonatkozó előírásokat.

A plexiüveggel védett terembe lépés előtt testhőmérsékletet mérnek, a teremben kötelező a szájmaszk. Be kell tartani a kétméteres távolságot, a brókerek is csak előre meghatározott sávokban mozoghatnak. Arra is megkérték őket, hogy ne tömegközlekedési eszközökkel menjenek a munkahelyükre.

A kereskedést a parketten Andrew Cuomo, New York állam kormányzója indította újra.

Tízezer alatt a brit kórházakban ápoltak száma, Észak-Írországban nem volt haláleset

A nagy-britanniai koronavírus-járvány tetőzése óta először tízezer alá csökkent a Covid-19 betegséggel kórházban kezelt páciensek száma, és a legutóbbi 24 órában – több mint két hónapja most első ízben – nem jegyeztek fel új halálesetet Észak-Írországban.

Matt Hancock egészségügyi miniszter, aki a brit kormány szokásos napi sajtótájékoztatóját tartotta tegnap este a Downing Streeten, elmondta azt is, hogy a brit statisztikai hivatal (ONS) számítási módszertana alapján az Egyesült Királyság egészében hatheti mélypontra csökkent a halálozások száma.

Hancock ismertetése szerint az előző 24 órában országszerte 134-en haltak meg a Covid-19 betegségben. A halálos áldozatok száma 37 048.

Az egy napon belüli brit halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt március 9-én regisztrálták.

Az egészségügyi miniszter kiemelte: március 18-a óta most először telt el 24 óra úgy, hogy nem regisztráltak koronavírus-betegség okozta halálesetet Észak-Írországban.

A tájékoztatón ismertetett adatok szerint az országszerte kórházban ápolt koronavírus-betegek száma az egy héttel ezelőtti 10 118-ról 8802-re csökkent.

A tegnap esti Downing Street-i sajtótájékoztatót azonban szinte teljes egészében az a botrány uralta, amely Boris Johnson miniszterelnök rendkívül befolyásos főtanácsadója, Dominic Cummings körül robbant ki a hétvégén.

A két legnagyobb baloldali brit napilap, a Daily Mirror és a The Guardian kiderítette, hogy Cummings március 27-én a Londontól több mint 400 kilométerre északkeletre lévő Durham megyébe, szülei birtokára autózott feleségével és négyéves kisfiával, jóllehet a brit kormány alig néhány nappal korábban szigorú utazási korlátozásokat rendelt el.

A március 23-án bevezetett, azóta valamelyest enyhített korlátozások közé tartozott, hogy lakosság csak a legszükségesebb esetekben – gyógyszerek, élelmiszerek beszerzése végett – léphetett ki az utcára, és a más háztartásban élő hozzátartozók meglátogatása is tilos volt.

Cummings azonban a Downing Streeten hétfő este tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján kijelentette: ő is, felesége is beteg volt, gyermeküket nem volt kire hagyni Londonban, ezért észszerű megoldásnak tartotta, ha családjával szülei közelébe utazik.

A kedden közzétett legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy a britek többsége nem fogadta el ezt a magyarázatot.

A legnagyobb brit közvéleménykutató csoport, a YouGov ezer fős reprezentatív mintán elvégzett gyorsfelmérése szerint a választók 71 százaléka szerint Johnson főtanácsadója megsértette a korlátozó előírásokat, és 59 százalék szerint Cummingsnak emiatt távoznia kell tisztségéből.

Az ügy Johnson személyes megítélését is komolyan károsította: a Savanta piackutató cég tegnap este ismertetett vizsgálata szerint a konzervatív párti miniszterelnök nettó támogatottsági mutatója – a tevékenységével elégedett és elégedetlen választók százalékos arányának különbsége – a múlt hét végén mért plusz 19-ről alig négy nap alatt mínusz egyre zuhant.

Matt Hancock egészségügyi miniszter a tegnap esti sajtótájékoztatón – kérdésre válaszolva – utalást tett arra, hogy az ügy nyomán a kormány felülvizsgálhatja azokat a bírságokat, amelyeket a gyermekeik elhelyezési problémái miatt otthonaikat elhagyókra róttak ki a brit hatóságok az elmúlt hetekben.

Ismét látogathatók a pompeji ásatások, és hétfőn a Colosseum is kinyit

Majdnem három hónap után léptek ismét látogatók a pompeji régészeti park területére, ahol kötelező a szájmaszk viselete és a távolságtartás. Hasonló óvintézkedésekkel nyit újra a római Colosseum június elsején.

A pompeji romváros vonzó belépődíjjal nyitotta meg újra kapuit tegnap. A látogatók visszatérését ünnepelve a jegyek árát 5 euróra csökkentették, hogy ösztönözzék a helyi turizmust, amíg a külföldiek nem tudnak visszatérni a Nápoly szomszédságában levő régészeti parkba.

A járvány diktálta óvintézkedések miatt negyedóránként engedik be a látogatók csoportjait, egyszerre legfeljebb negyven főt. A park egész területén kötelező a szájmaszk viselete és a legalább egyméteres távolságtartás. Az első látogatóknak tegnap rendkívüli élményben volt részük, majdnem teljesen egyedül járhatták be a város romjait.

A római Colosseumot és az ókori amfiteátrumot övező régészeti parkot hétfőn nyitják meg. Itt is kötelezővé tették az online időpontfoglalást: negyedóránként engedik be a látogatókat kisebb csoportokban. A Colosseumot egyenlőre csak a kijelölt útvonalon lehet majd bejárni.

A nyitvatartás folyamatos lesz délelőtt fél tíztől este negyed nyolcig, hogy minél többen be tudjanak jutni.

A Colosseum mellett ismét látogatható lesz a Forum romanum és a Palatinus-domb régészeti területe. Egyedül a Domus Aurea palotát nem nyitják még újra.

Az évi több mint hétmillió látogatóval – a párizsi Louvre után – Európa második leglátogatottabb múzeumának számító Colosseum az idén sem akarja teljesen elveszíteni látogatóit. A külföldről és Olaszország más részéről érkező turistákra várva Róma lakosait igyekszik csalogatni féláron kínált délutáni jegy bevezetésével.

A francia elnök több mint 8 milliárd eurós segélycsomagot jelentett be az autóiparnak

Több mint 8 milliárd eurós “történelmi” segélycsomagot jelentett be Emmanuel Macron francia államfő tegnap a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság által sújtott autóipar modernizálására, hogy Franciaország az elektromos járművek egyik legfőbb gyártójává váljon.

A Valeo autóipari beszállító észak-franciaországi Étaples-ban található üzemében az elnök kijelentette: a cél, hogy Európában Franciaországban készüljön a legtöbb tiszta és energiahatékony jármű, öt éven keresztül évi több mint egymillió elektromos vagy hibrid gépjárművet gyártsanak a francia vállalatok.

Emmanuel Macron azt is jelezte, hogy az általános karantén idején visszaesett vásárlások ösztönzésére 7 ezer eurós környezetvédelmi bónusz jár annak, aki elektromos járművet vásárol, a cégek 5 ezer eurós kedvezményt kapnak elektromos autók vásárlása esetén, a hibrid gépkocsikra pedig 2 ezer eurós bónuszt ad a kormány.

Emmanuel Macron elmondta, hogy a Németország és Franciaország által múlt héten javasolt 500 milliárd eurós (180 ezer milliárd forint) európai uniós alap célja a legsúlyosabban érintett ágazatok, köztük az autóipar talpraállítása.

A francia elnök ugyanakkor garanciákat kért a Renault autógyártótól a munkahelyek megtartására két észak-franciaországi gyárukban, Maubeuge-ben és Douaiban.

Az autógyártónak a francia állam korábban már ígért állami garanciát egy 5 milliárd eurós hitelkerethez, amelyre azonban Bruno Le Maire gazdasági miniszter még nem adta jóváhagyását, s azt a franciaországi üzemek megtartásától tette függővé. A Renault autógyártó pénteken egy 2 milliárd eurós megtakarítási programot jelent be, amelynek keretében sajtóértesülések szerint négy franciaországi üzemet is bezárhatnak.

Emmanuel Macron délelőtt találkozott Jean-Dominique Sénart-ral, a Renault elnök-vezérigazgatójával, valamint a francia autóipar mintegy harminc vezetőjével, akikkel a közvetlenül 400 ezer, áttételesen 900 ezer embernek munkát adó ágazat jövőjéről egyeztetett.

Spanyolországban 194 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt egy napban

Spanyolországban 194 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium tegnap, néhány órával azelőtt, hogy az országban tíznapos nemzeti gyász lép életbe a járvány áldozatainak emlékére.

A szaktárca napi jelentése szerint a járvány kezdetet óta igazolt esetek száma 236 259, ami 859-tel több a hétfői tájékoztatásban szereplő adathoz képest.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján azzal indokolta az eltérést, hogy továbbra is zajlik, és még néhány napig eltart a tartományokból érkezett beszámolók visszamenőleges hitelesítése. Emiatt hétfőn több mint 1900-zal csökkentették a regisztrált halálesetek számát a közzétett tájékoztatóban.

A minisztérium tegnap 35 újabb koronavírus okozta halálozást közölt. Az áldozatok száma összesítve 27117, 283-mal több mint amennyi az előző napi jelentésben szerepelt.

A dél-európai országban éjféltől tíznapos hivatalos nemzeti gyász lép életbe, ma délben egy perces néma főhajtással tisztelegnek az áldozatok emlékének – jelentette be a kormányszóvivő a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón, amelyen több mint két hónap után először vettek részt személyesen is újságírók.

María Jesús Montero elmondta: tíz elhunyt közül nyolc 70 év feletti, vagyis annak a generációnak a tagjai, akik “lefektették a demokrácia alapjait” több mint negyven évvel ezelőtt a diktatúra után.

Amíg tart a gyászidőszak félárbocra engedik a közintézményekre, a spanyol hadihajókra és a külképviseletekre kihelyezett zászlókat.

Az Europa Press spanyol hírügynökség közzétett egy csendőrségi jelentést, amelyben a hatóság megállapította, hogy a központi kormány madridi tartományi képviseletének vezetője annak ellenére hagyta jóvá a nagyszabású nőnapi felvonulás megrendezését március 8-án, hogy tudomása volt a tömegrendezvények egészségügyi kockázatáról abban az időszakban. José Manuel Franco felelősségét bírósági eljárás keretében vizsgálják és június 5-én gyanúsítottként hallgatják meg.

A több tízezer fős rendezvény megtartása miatt a spanyol parlament több ellenzéki pártja is élesen bírálta a kormány korábban, véleményük szerint ezzel hozzájárult a vírus nagyobb terjedéséhez.

A madridi tartományban található Torrejón de Ardoz település önkormányzata bejelentette: a területén bejelentett 130 ezer lakos számára ingyenes koronavírus-tesztet biztosít. A helyiek önkéntes alapon vehetnek részt az ellenanyag-vizsgálaton, amely a már lezajlott fertőzés kimutatására alkalmas.

Cseh szakember: a járvány áldozatai kétharmadának halálát nem a Covid-19 betegség okozta

Csehországban a koronavírus-járvány áldozatainak statisztikájában nyilvántartott személyek mintegy 60 százalékának halálát alapvetően nem a Covid-19 betegség okozta – jelentette ki Ladislav Dusek, a prágai Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának (ÚZIS) igazgatója.

“Az elhunytak többnyire más krónikus betegségben is szenvedtek, gyakran nem is egyben. Leggyakrabban szívbetegségről, a légúti vagy cukorbetegségről volt szó” – mutatott rá Dusek tegnap Prágában, a Károly Egyetem által megrendezett szakmai konferencián.

Arra a felvetésre, hogy meghaltak volna-e ezek az emberek a Covid-19 betegség nélkül is, Dusek szerint jelenleg nagyon nehéz, illetve nem lehet válaszolni. “Elemezni kell az adatokat” – szögezte le.

Csehországban hétfőig 317 ember, 185 férfi és 132 nő halt meg a koronavírus okozta megbetegedésben. Egyharmaduk 85 évnél idősebb, további egyharmad pedig 75 és 84 év között volt. Az elhunytak negyede 65 és 74 év közötti életkorban volt, s csak egy ember volt fiatalabb 64 évnél.

A Covid-19 fertőzés következtében eddig mintegy 9 ezren betegedtek meg Csehországban, 60-70 százalékuk egy vagy több krónikus betegségben is szenvedett – mutatott rá Dusek. Az eddigi elemzések azt jelzik – fejtette ki -, hogy a legkockázatosabb tényező a betegeknél nem az életkor, hanem a krónikus betegség volt. Ez általában a magasabb életkorúaknál jelentkezik.

“Márciusban a 65 éven felüli fertőzöttek mintegy 25 százaléka volt egyben krónikus beteg is, jelenleg ez 12 százalék” – jegyezte meg az ÚZIS igazgatója. (MTI)Kapcsolódó: Országos tisztifőorvos: már lényegesen többen gyógyultak meg, mint ahányan aktívan fertőzöttek

Olasz külügyminiszter: június 15-én Európa egyszerre nyissa meg határait

Észak- és Dél-Amerikában terjed a koronavírus járvány

Magyarországon meghalt 8 újabb beteg a járvány miatt

Pert indít Kásler titkolózó minisztériuma ellen a Magyar Helsinki Bizottság

Kásler Miklós megint az orvosokra tolta a felelősséget a kórházi ágyak kiürítése miatt