Az eddigi legmagasabb a halottak száma Olaszországban

Egész Európában terjed a járvány.  Olaszországban négyezer felett az új diagnosztizált fertőzöttek száma. Franciaországban egy nap alatt 299-en, Nagy-Britanniában 185-en haltak meg. Spanyolországban nagyon sok a fertőzött egészségügyi dolgozó. Németországban a hadsereget is mozgósítják.

Az eddigi legtöbbel, 969-cel emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 9134-re nőtt a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma – közölte péntek esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma továbbra is négyezer felett van.

Az igazolt fertőzöttek száma 4401 volt az utóbbi egy nap alatt, ami valamivel kevesebb mint a tegnapi 4492, de több a szerdai 3491-hez képest. A számok folyamatosan ingadoznak: szombattól enyhe, de fokozatos csökkenés volt megfigyelhető, majd újabb emelkedés. Az adatok ingadozásához hozzájárulnak a nem egyenletesen növekvő számban végzett vírustesztek is.

Az “új” elhunytak száma csütörtökön 712 volt a többször javított végleges számítások szerint. A gyógyultak száma az egy nappal ezelőtti majdnem ezerhez képest most 589-cel emelkedett, így a gyógyultak teljes száma elérte a 10 950-t.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte 89 498-t.

Az olasz Közegészségügyi Hivatal (Iss) mérései szerint a járványgörbe már napok óta süllyedésnek indult, de az ország különböző részein más és más fázisban van a fertőzés terjedése.

A gócpont Lombardiában a bizonyított fertőzöttek száma 2409-cel emelkedett a csütörtöki 2543-hoz képest.  Egy nap alatt viszont az eddigi legtöbben, 541-en haltak meg az észak-olaszországi tartopmányban a huszonnégy órával korábbi 387-hez képest.

Az eddigi legtöbb, 199 volt az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma Rómában is, ahol a teljes létszám 2295-re nőtt.

A polgári védelem tájékoztatóját korábban tartották meg Ferenc pápának a Vatikánban este hat órakor kezdődő imája miatt, amelyet az egyházfő a járvány halottaiért, betegeiért és az őket ápolókért is mondott. Az adatokat ez alkalommal Domenico Arcuri kormánybiztos mondta el, aki az olaszországi intenzív osztályok ellátásáért felelős. A számok folytonos változásával kapcsolatban Arcuri hangoztatta, hogy a nyugati államok számára “precedens nélküli pandémiáról” van szó. A kormánybiztos nagyon nehéznek nevezte a szájmaszkok, orvosi felszerelés és gépek beszerzését, amelyekért  szerinte “világméretű háború” folyik az országok között.

Korábban Attilio Fontana lombardiai kormányzó úgy nyilatkozott, tegnap még aggódott a számok megugrása miatt, és nem tudta értelmezni az adatok alakulását, de most azt gondolja, ez a tetőzés, és megkezdődhet az esetek csökkenése. Giuseppe Sala milánói polgármester úgy reagált, fel kellene függeszteni a mindennapos adatközlést, mivel ez csak félelmet kelt.

Már negyvennégyre emelkedett a munkájuk közben az új koronavírus-fertőzés miatt meghalt olasz orvosok száma, és 6414 egészségügyi dolgozó betegedett meg.

Március 31-én a gyász jeleként félárbócra eresztik a nemzeti zászlókat az egész országban.

Franciaországban egy nap alatt 299-cel csaknem 2 ezerre emelkedett a halottak száma

Franciaországban 24 óra alatt 299-cel 1995-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban elhunyt áldozatainak a száma – közölte ma  este Jérome Salomon, az egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója.

A növekedés valamivel alacsonyabb, mint az előző 24 órában.

A 32 964 regisztrált beteg közül 15 732-an vannak kórházban, közülük 3787-en intenzív osztályokon, ez 412-vel több, mint csütörtök este. A Covid-19 fertőzöttek ellátásban 632 egészségügyi intézmény vesz részt országszerte.
A súlyos betegek egyharmada 60 év alatti, 42-en 30 évnél fiatalabbak.

Március 1. óta a felgyógyultak száma is növekszik napról napra, csaknem 5700-an hagyhatták el a kórházakat.

A járványügyi igazgató emlékeztetett arra, hogy miután egyes régiók, Elzász és a Párizs körüli Ile-de-France kórházai túlterheltek, folyamatosan szervezik a súlyos, de stabil állapotban lévő betegek áthelyezését kevésbé leterhelt régiókba. A hétvégén a kelet-franciaországi Nancy, Metz és Mulhouse kórházaiból egészségügyi szuperexpresszel csaknem negyven beteget szállítanak a délnyugat-franciaországi régiókba, valamint Németországba.  Párizsi intézményekből pedig a Loire-menti kórházakba szállítanak át betegeket.

Edouard Philippe francia miniszterelnök délután bejelentette, hogy a kormányzat legalább április 15-ig meghosszabbítja a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat, amelyek kedden érnének véget. Hozzátette, hogy amennyiben az egészségügyi helyzet megkívánja, további hosszabbítás is lehetséges. A kormány mellett működő tudományos tanács szerint legalább április végéig szükség lesz a lakosság mozgásának korlátozására.

A miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány “nagyon szélsőséges hulláma várható” Franciaországban, és “a helyzet nehéz lesz a következő napokban”.
“Tartós krízisre készülünk, egy olyan egészségügyi helyzetben, amely nem fog hamar javulni. Muszáj kitartani” – fogalmazott a kormányfő.

Spanyolországban nagyon sok a fertőzött egészségügyi dolgozó

Spanyolországban más országokhoz képest magas a koronavírussal diagnosztizált egészségügyi dolgozók száma, akik közül eddig több mint 9400-en fertőződtek meg – közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján.

A járványügyi szakember úgy fogalmazott, hogy “komoly aggodalomra ad okot” a szakszemélyzet megfertőződése, akiknek aránya 14,7 százalék az összes kimutatott esethez képest.

Tájékoztatása szerint a dél-európai országban eddig 64 ezer fertőzést szűrtek ki, egyetlen nap alatt 7800 újat igazoltak a vizsgálatok.

Ennél azonban valószínűleg jóval több fertőzött lehet az országban, mivel vannak, akiknél nem okoz tüneteket a koronavírus, a nagyon enyhe tünetekkel rendelkezőket pedig nem tesztelik, és így nem kerülnek be a statisztikába – tette hozzá.

Mint mondta, a halálos áldozatok száma meghaladta a 4800-at, 769-en az elmúlt 24 órában hunytak el. Több mint 9300-an pedig már legyőzték a fertőzést, a gyógyultak száma mintegy 2300-zal növekedett az elmúlt egy napban.

A belügyminisztérium információi szerint a rendőrök és csendőrök közül mintegy 700-an kapták el a koronavírust, a hadsereg 170 fertőzöttről adott tájékoztatást.

A 13 napja tartó szükségállapottal járó korlátozások megszegése miatt 80 embert vettek őrizetbe egy nap alatt, és csaknem 11 ezer bírságot szabtak ki a hatóságok.

A rendőrség figyelmeztetett: a hétvégén megerősítik a közúti ellenőrzést, és azok, akik például a nyaralójukba vagy hétvégi házukba utaznak, büntetésre számíthatnak, mivel a lakóhelyet csak munkába járás, bevásárlás, orvosi vizsgálat és kutyasétáltatás miatt lehet elhagyni.

A közlekedési minisztérium arról számolt be, hogy a korlátozások miatt a közutakon a szokásoshoz képest 33 százalékos a forgalom. A távolsági buszok kihasználtsága 3,5 százalék, az elővárosi vonatoké 10 százalék, a többi vasútvonalon pedig 5 százalék.

A tárca azt is közölte: a Renfe spanyol vasúttársaság az egészségügyi dolgozók számára ingyenessé teszi a közlekedést a járvány idején.
Yolanda Díaz, munkaügyi miniszter a kabinet ülését követően bejelentette: elbocsátási tilalmat rendelnek el, amíg tart a járvány, vagyis sem vis maior helyzetre, sem gazdasági vagy termelési okokra hivatkozva sem lehet felmondani az alkalmazottaknak.

Felidézte: a kormány azért, hogy elkerülje a tömeges elbocsátásokat, megváltoztatta az úgynevezett ideiglenes foglalkoztatási szabályozás (ERTE) feltételrendszerét, így a nehéz helyzetbe került vállalatok átmenetileg szüneteltethetik dolgozóik munkaviszonyát, akik viszont akkor is jogosultak lesznek a munkanélküli ellátásra, ha egyébként a feltételeknek nem felelnek meg.

A koronavírus-járvány miatt eddig 210 ezer vállalkozás kezdeményezte az ideiglenes munkanélküliségi ellátást dolgozói egy részének, köztük például az Iberia légitársaság is. Az átmenetileg munkanélkülivé váltak száma meghaladja az egymilliót.

A tárcavezető hangsúlyozta: felülvizsgálják, hogy a cégek jogosan vették-e igénybe ezt a lehetőséget, és amennyiben szabálytalanságra, visszaélés bukkannak, a vállalatoknak vissza kell fizetnük az így megspórolt pénzt.

Németországban a hadsereget is mozgósítják, a kormány a tesztelés tömeges kiterjesztésére készül

Németországban a hadsereget (Bundeswehr) is mozgósítják, a kormány pedig a tesztelés tömeges kiterjesztésére készül a koronavírus-járvány lassítására indított küzdelemben pénteki bejelentések szerint.

Martin Schelleis altábornagy mai tájékoztatóján elmondta, hogy a járványügyi támogató műveletet a következő héten indítják, 15 ezer katonával, négy regionális stáb irányításával. Az akciót különböző állami és önkormányzati intézmények jogsegélykérelmei révén szervezték meg. Máig 200 ilyen kérelem futott be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, ami 15 százalékos növekedés az előző naphoz képest.

A kérelmek a többi között egészségügyi szolgáltatásokra – például koronavírus-teszt elvégzésére szolgáló állomások üzemeltetésére -, egészségügyi felszerelések raktározására és őrzésére, rendőri egységek elszállásolására vonatkoznak – mondta a Bundeswehr belföldi szolgálatot teljesítő alakulatainak parancsnoka német hírportálok beszámolói szerint.

Kiemelte, hogy kapacitásaik korlátozottak, így például a németországi egészségügyi dolgozók alig 1 százaléka van a Bundeswehrnél, és az öt katonai kórházban eddig is főleg civileket láttak el.

A művelet pontos részleteit nem ismertette, a Der Spiegel című hírmagazinhoz viszont eljutott egy terv, miszerint bevetnek egyebek között 500 teherautót, 18 vegyi elhárító egység pedig fertőtlenítési feladatokat lát el. A katonák a közlekedés irányításában és a közrend fenntartásában is részt vesznek majd.

Ugyancsak ma szivárogtattak ki egy másik belső dokumentumot, amelyet német és külföldi járványügyi szakértők készítettek a szövetségi belügyminisztérium felkérésére. A számos német laphoz, hírportálhoz és televízióhoz eljutott anyag szerint a legfontosabb a korornavírus-tesztek számának minél nagyobb mértékű növelése, és a kiszűrt fertőzöttek, valamint a velük kapcsolatba került emberek következetes elszigetelése a lehetséges fertőzőképesség végéig.

A belügyminisztérium szóvivője, Steve Alter a mai berlini kormányszóvivői tájékoztatón a tanulmánnyal kapcsolatban elmondta: a szövetségi kormány és a tartományi kormányok egyetértenek abban, hogy jelentősen növelni kell a koronavírus-fertőzés kiszűrésére szolgáló tesztkapacitást.

A tanulmány szerint a jelenlegi, nagyjából heti 300 ezer teszt elvégzésére alkalmas kapacitás arra elégséges, hogy feltárja az éppen adott helyzetet, vagyis a járványügyi intézkedések sora folyamatos rohanás az események után. Ezen változtatni kell, “azért kell tesztelni, hogy az események elé kerüljünk”. Ha sikerül kialakítani és bejáratni az új megközelítésre épülő rendszert, viszonylag alacsony társadalmi, gazdasági költségekkel lehet akár éveken keresztül “azonnal megfékezni” a valószínűleg gyakran újra belobbanó járványt.

A szakértők ajánlása szerint a lehető leggyorsabban növelni kell a tesztkapacitást. Egyik forgatókönyvük szerint április közepére 100 ezerre, április végére pedig 200 ezerre lehetne növelni a naponta elvégezhető koronavírus-tesztek számát.

A tömeges tesztelés és a következetes elszigetelés elengedhetetlen a legrosszabb forgatókönyv megvalósulásának elkerüléséhez – áll a tanulmányban, amely szerint Németországban akár az egymilliós határt is megközelítheti a járvány halálos áldozatainak száma. A sikerhez a társadalom támogatása is elengedhetetlen, ehhez pedig transzparens, átlátható kommunikációra, felvilágosító és mozgósító kampányokra van szükség – tették hozzá.

Németországban ma megközelítette az 50 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kora este 49 344 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 7825-tel – 18,8 százalékkal – több azt egy nappal korábbi 41 519-nél. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 251-ről 304-re emelkedett.

Az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét egyelőre nem feszíti túl a járvány. Németország igyekszik is segíteni a nehezebb helyzetben lévő európai uniós társországoknak. A külügyminisztérium péntek esti összesítése szerint a tartományok 73 súlyos beteget vesznek át Olaszországtól, további 50-et pedig Franciaországtól. A szövetségi kormány felszereléssel igyekszik segíteni, Romániába például 100 ezer, Svédországba 60 ezer védőmaszkot szállítottak.

Egy nap alatt 185-en haltak meg Nagy-Britanniában

A ma ismertetett adatok szerint egy nap alatt 185-tel emelkedett az új típusú koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának vezetője esti sajtótájékoztatóján elmondta: a szolgálat több mint 30 ezer ággyal bővíti a kórházi ellátó kapacitást.

Az NHS nyilvántartása alapján eddig 769-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben.

A ma bejelentett 185 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

A tájékoztatás szerint az elmúlt egy napban elhunytak közül a legfiatalabb 29, a legidősebb 98 éves volt, és négy kivételével mindegyikük krónikus betegségekkel küszködött fertőződése előtt.

Annak a négy áldozatnak az életkora, akinek nem volt régebb óta fennálló betegsége, 82 és 91 év között volt.

A brit egészségügyi minisztérium mai adatai alapján az előző napi 11 658-ról 14 579-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták a Covid-19 betegséget okozó új koronavírust.

Köztük van Boris Johnson miniszterelnök és a Matt Hancock egészségügyi miniszter.

Mindketten ma jelentették be, hogy a betegség enyhe tüneteit észlelték magukon, és az ezután elvégzett koronavírustesztjük egyaránt pozitív lett.

Johnson és Hancock az érvényes útmutatásnak megfelelően egy hétig tartó elkülönítésbe vonult és otthonról dolgozik.

Sir Simon Stevens, az NHS angliai részlegének vezérigazgatója a Downing Streeten tartott ma esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az eddig kiszűrt koronavírus-fertőzötteknek nem egészen a fele, hozzávetőleg 6200 beteg szorul kórházi kezelésre.

Sir Simon hozzátette ugyanakkor, hogy minden eshetőségre felkészülve a szolgálat új, átmeneti létesítmények kialakításával és belső átszervezésekkel 33 ezer új kórházi ágyat biztosít a koronavírus-betegek ellátására. Hangsúlyozta: ez 50 új kórház felépítésével egyenértékű pótlólagos ágyszámot jelent.

Elmondta: a Londonban már kialakítás alatt álló hatalmas átmeneti koronavírus-kórház mellett két hasonló, csak a koronavírus-fertőzésben megbetegedett pácienseket ellátó átmeneti kórház létesül a közép-angliai Birminghamben és az északnyugat-angliai Manchesterben.

A brit kormány a hét elején jelentette be, hogy a hatalmas kelet-londoni ExCel rendezvénycsarnokban a jövő héten négyezer személyes átmeneti kórházat rendez be a koronavírus-fertőzöttek kezelésére.

A kórház kialakításához a kormány a hadsereg segítségét is igénybe veszi.

A Birminghamben és a Manchesterben tervezett hasonló kórházakat is a két nagyváros legnagyobb rendezvénycsarnokaiban rendezik be.

Michael Gove, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda vezetője, aki Boris Johnson helyett vett részt a napi sajtótájékoztatón, elmondta: megbetegedése ellenére továbbra is miniszterelnök irányítja a járvány elleni küzdelmet és általában a kormány munkáját.

A Downing Street szóvivője nem sokkal korábban közölte, hogy ha Boris Johnson a betegség miatt időlegesen kiesne a munkából, akkor Dominic Raab külügyminiszter venné át a napi ügyek intézését a kormányfő felgyógyulásáig.

A román kormány egyszerűsítette a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak segélyezését

A román kormány egyszerűsítette a koronavírus-járvány miatt bajba jutott cégek kényszerszabadságra küldött alkalmazottainak segélyezését – jelentette be ma Violeta Alexandru munkaügyi miniszter, aki később elmondta: eddig 400 ezer munkaszerződést függesztettek fel Romániában.

Az előző napi kormányülésen elfogadott pontosítás szerint az állam a rendkívüli állapot idejére átvállalja a munkáltatóktól a munkaszerződés felbontása nélkül ideiglenesen kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak járó, bruttó bérük 75 százalékával egyenértékű juttatás folyósítását, amelynek összege azonban nem haladhatja meg az országos átlagbér 75 százalékát.

Az egy héttel korábban kiadott sürgősségi kormányrendelet előírásaitól eltérően ehhez már nem szükséges a munkáltatónak igazolnia, hogy a rendkívüli állapotról szóló rendelettel korlátozták, vagy felfüggesztették tevékenységét, és azt sem, hogy a koronavírus-járvány miatt márciusi üzleti forgalma több mint 25 százalékkal esett vissza az előző két hónap átlagához képest.

A cégeknek nem kell már igazolást kérniük a gazdasági minisztériumtól, elég a megyei munkaügyi hivatalba küldött emailben saját felelősségre nyilatkozniuk, hogy a koronavírus-járvány bevételkiesést okozott számukra és megküldeniük azoknak a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak a listáját, akiknek segélyezéséhez állami támogatást kérnek. A munkaügyi hivatalok legkésőbb 15 nap múlva fizetnek – ígérte a miniszter.

Violeta Alexandru szerint az egyéni vállalkozók is hasonló feltételek mellett jogosultak az állami segélyre a rendkívüli állapot idején.

A miniszter a Digi 24 hírtelevíziónak később elmondta: eddig 400 ezer munkaszerződést függesztettek fel Romániában: így azzal számol, hogy ezeknek az eseteknek a többsége megjelenik a munkáltatók kérvényeiben, amelyek a március 16-31. közötti időszakra esedékes segélyezésre vonatkoznak. Mivel az elnöki rendelet szerint a rendkívüli állapot április 16-ig tart, a második összesítés az állam által átvállalt segélyezésről április végére várható.

A Profit.ro gazdasági portál szerint legalább 300 ezer romániai vállalkozást érint a koronavírus-válság. Többségük inkább felmond alkalmazottainak, hogy “ne bonyolítsa életét”. A lap által idézett szakértők szerint március és április folyamán több mint egymillió alkalmazott maradhat munka nélkül. A segélyezés átvállalásával az állam arra próbálja ösztönözni a cégeket, hogy ne bontsák fel a munkaszerződéseket.

Szlovákia részlegesen lezárja határait a kamionforgalom előtt

Azonnali hatállyal lezárja közúti határait Szlovákia a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsi forgalom előtt Lengyelország, Csehország, Magyarország és Ausztria irányába és onnan – közölte a szlovák rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Az intézkedés – amelyről egyelőre nem közölték, hogy mennyi időre szól – nem vonatkozik az élőállatokat és gyorsan romló árut szállító gépjárművekre. Ugyancsak beengedik azokat a tehergépkocsikat, amelyek árujukat Szlovákiában rakodják ki.

Az intézkedést a szlovák rendőrség a határokon létrejött torlódásokkal, illetve az ebből adódó balesetveszély megelőzésének szükségességével indokolta.

Az orosz elnöki apparátusban is van fertőzött

A Kreml apparátusában is vannak koronavírus-fertőzöttek – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője Moszkvában.

Peszkov tájékoztatása szerint a tisztségviselő nem lépett érintkezésbe Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A szóvivő személyiségi jogokra hivatkozva nem nevezte meg az illetőt. A TASZSZ hírügynökség meg nem erősített sajtóforrásokat idézve azt írta, hogy egy Spanyolországban megfordult női alkalmazottról van szó, aki jelen volt azon az eseményen, amelyen Putyin kitüntette a Krími híd építőit.

Ma koronavírus-fertőzés gyanújával a feleségével együtt az új-moszkvai járványkórházba szállították Nyikolaj Gubenkót, a parlamenti alsóház egyik alelnökét. Csütörtökön a kormányapparátus egyik munkatársának megfertőződéséről tettek bejelentést.

A moszkvai művész- és politikai elitben is nyugtalanságot keltett, hogy Covid-19 megbetegedéssel kórházban kezelik Lev Lescsenko ismert veterán esztrádénekest, aki nagy valószínűséggel az egyesült államokbeli vendégszereplése során fertőződött meg, de a vonatkozó előírásokat megszegve nem vonult karanténba hazatérését követően, hanem részt vett számos társadalmi eseményen.

Az egyik ilyenen, egy március 13-i születésnapon a Komszomolszakaja Pravda című bulvárlap értesülése szerint ott volt Peszkov is, aki azonban azt mondta, hogy nem találkozott Lescsenkóval.

A 450 fős alsóház képviselőinek hétfőn kell koronavírus-szűrésen átesniük.
Oroszországban egy nap alatt 196-tal, összesen 1036-ra nőtt a SARS-Cov-2 koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig ez volt a legjelentősebb növekedés, amelyet egy nap alatt észleltek.

A hivatalos adatok szerint a halottak száma 3, a gyógyultaké 45. A 85 orosz régióból immár 58 érintett. A fertőzöttek számában 703 fővel toronymagasan az orosz főváros vezet, a környező Moszkva megyében további 49 pácienst regisztráltak.

Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője rámutatott, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus lassú ütemben terjed Oroszágban, és nem kell a betegek számának robbanásszerű növekedésével számolni. A Roszpotrebnadzor adatai szerint Oroszországban 192 824 embert vizsgáltak ki, 249 960 szűrést végeztek el az öt engedélyezett hazai tesztrendszer segítségével.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont ma ismertetett felmérése szerint egyébként az oroszok 59 százaléka nem hisz a hivatalos adatoknak.

Oroszország, a külföldön rekedt állampolgárainak hazaszállításától eltekintve, ma megszüntette a légiutas-forgalmat a külvilággal. Vlagyimir Putyin elnök a jövő hétre az alapszolgáltók kivételével az egész országra kiterjedő kényszerszabadságot hirdetett meg csütörtökön. Peszkov elmondta, hogy a személyes érintkezés minimálisra csökkentését célzó korlátozás a távmunkára és a távoktatásra nem vonatkozik.

Mihail Misusztyin miniszterelnök mahangsúlyozta az önkéntes karantén vállalásának fontosságát, azt hangoztatva, hogy Moszkvához hasonlóan, április 5-ig az ország egész területén be kell zárni az éttermeket, szórakozóhelyeket és egyéb nyilvános helyeket, az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak kivételével. Mind fővárosi, mind szövetségi szinten felmerült a korlátozó intézkedések hatályának meghosszabbítása. A kormányfő elrendelte, hogy június 1-jéig zárják be az állami tulajdonban lévő szállodákat, üdülőket, szanatóriumokat és gyerektáborokat.

Tyimur Ivanov orosz védelmiminiszter-helyettes a katonai tárca vezetői tanácskozásán bejelentette, hogy Kalinyingrádtól Kamcsatkáig tizenhat moduláris egészségügyi központot épít négy katonai körzetben az orosz védelmi minisztérium. Nem említette, hogy a projekt kapcsolatban állna a koronavírus-fertőzés terjedésével, annyit mondott, hogy a munkálatok három műszakban zajlanak, az objektumokon több mint 3500 ember és 800 munkagép dolgozik.

A Moszkva melletti Ogyincovóban és Nyizsnyij Novgorodban már kész az alapozás, és Ivanov szerint ezzel a munkafázissal a hét végére mindenütt el fognak készülni. A katonák és civilek kezelését egyaránt ellátó, 40-56 nap alatt felépítendő új objektumok összterülete 115 ezer négyzetméter lesz.
Új-Moszkvában – az orosz fővároshoz 2012-ben hozzácsatolt délkeleti területen – előre gyártott elemekből egy több mint 500 férőhelyes új járványügyi központ épül, amelyet a tervek szerint április 15-re fognak átadni.

Törökországban meredeken nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Meredeken nőtt az új típusú koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma Törökországban.

Ankarai sajtótájékoztatóján Fahrettin Koca egészségügy-miniszter azt közölte, hogy egy nap alatt 3629-ről 5698-ra nőtt a bizonyítottan fertőzöttek, 75-ről 92-re pedig a halottak száma.

Törökországban az utóbbi három napban – részben az elvégzett koronavírus-tesztek számának növelésével – ugrásszerűen emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, amely csütörtökön 3629, szerdán 2433, kedden pedig még 1872 volt.

A hatóságok az elmúlt hetekben összesen csaknem 48 ezer koronavírus-tesztet végeztek el, ebből csak az utóbbi két napban közel 15 ezret.

A török vezetés már jelentősen leszűkítette a közösségi életet, bezártak egyebek mellett az iskolák, a színházak, a mozik, a koncerttermek, a bárok, a kávézók, a vidámparkok és az uszodák. Ezen túlmenően megtiltották a mecsetekben a tömeges imádkozásokat, csaknem 70 országgal leállították a légiközlekedést, valamint felfüggesztették a labdarúgó-bajnokságot.

Vasárnappal részleges kijárási tilalom is életbe lépett a 65 év feletti és krónikus betegségtől szenvedő állampolgárok számára.

Mindemellett az északkelet-törökországi Rize tartomány egészségügyi igazgatósága ma azt közölte, hogy a fertőzés lehetséges terjedésének megelőzése érdekében karantén alá vették Kendirli községet és négy környező falvat: Yeni Selimiyét, Bestepét, Esentepét és Maltepét. A hatóságok az érintett településeken ellenőrzik a kifelé és a befelé irányuló forgalmat, valamint orvosi vizsgálatnak vetik alá mindazokat, akik jellemző tüneteket mutatnak. A lakosok csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonukat.

Süleyman Soylu török belügyminiszter tegnap jelezte, hogy a “teljes társadalmi elszigetelés” lehetősége is napirendben van, amennyiben a jelenlegi intézkedésekkel nem tudják megfékezni a járványt. (MTI)

Kapcsolódó: Boris Johnson brit kormányfő is megfertőződött a koronavírussa

lTrump szerint nem kell annyi lélegeztetőgép

Az Egyesült Államokban már több a fertőzött, mint Kínában

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarországon

Háromszázra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, több a gyógyult is

Számos tévhitet cáfol a WHO