Az Apple 2,5 milliárd dollárt adományoz a kaliforniai lakhatási válság enyhítésére

Az Apple 2,5 milliárd dollárt adományoz a kaliforniai lakhatási válság enyhítésére, csatlakozva ezzel a Google, a Facebook és a Microsoft hasonló erőfeszítéseihez – jelentette be hétfőn este a kaliforniai székhelyű cég. Trump viszont nem óhajtja támogatni Kalifornia államot.


Közleményében az Apple leszögezte: az összeggel elérhető árú bérlakások építését kívánja támogatni.

Kaliforniában különösen meredeken emelkednek az ingatlanárak, és a piacon nincs annyi megfizethető lakás, amennyit a térség gazdasági növekedésének üteme megkövetelne. Ezért egyre több, úgynevezett kisember kénytelen elköltözni az államból, köztük tanítók, tűzoltók, mentősök is.

Az Apple közleménye emlékeztet arra, hogy egyedül San Franciscóból az idén április és június között mintegy 30 ezer ember költözött el, mert nem talált megfizethető otthont, és a San Francisco-öböl vidékén hét év óta nem volt ilyen alacsony a lakásvásárlások üteme.

“Még mielőtt a világ megismerte volna a Szilícium-völgy nevét, és még jóval azelőtt, hogy megjelentünk volna technológiánkkal a zsebünkben, mi már otthonunkként tartottuk számon ezt a vidéket, és mélységes civil felelősségünknek érezzük annak biztosítását, hogy továbbra is vibráló hely maradjon, amely élhető, ahol családot lehet alapítani és hozzá lehet járulni a közösség fejlődéséhez” – fogalmazott közleményében a számítógépes óriáscég

Az elérhető árú bérlakások építése “stabilitást, méltóságot, lehetőséget és büszkeséget jelent. S amikor mindez túl sokak számára válik elérhetetlenné, akkor tudnunk kell, hogy nem tartható tovább az az út, amelyen járunk, az Apple pedig elkötelezetten része akar lenni a megoldásnak” – hangsúlyozták.

A felajánlott 2,5 milliárd dollárból (mintegy 740 milliárd forint) 1 milliárd dollár egy alacsony árú lakásokat építő beruházási alapba kerül, egy másik 1 milliárdos alapot pedig az első lakásukat vásárlók jelzáloghitelének megsegítésére hoznak létre. További 300 millió dollárt az Apple tulajdonában lévő területeken építendő alacsony árú lakásokra, 150 milliót a San Francisco-öböl környékén megindítandó építkezések alapjára szánnak, míg 50 millió dollárt a “sérülékeny” emberek, vagyis az elesettek megsegítésére.

Mint a kommünikéből kiderül: Gavin Newsom kormányzóval, Kalifornia állam hatóságaival és különböző társadalmi szervezeteivel együttműködve az Apple azonnal megkezdené a beruházásokat.

A CNBC televízió emlékeztetett rá, hogy a cupertinói székhelyű Apple a Szilícium-völgy legnagyobb munkáltatója.A The Wall Street Journal című lap korábban arról adott hírt, hogy a Facebook és a Google szintén egy-egy milliárd dollárt ajánlott fel Kalifornia, a Seattle-i székhelyű Microsoft pedig 500 milliót Seattle lakhatási válságának enyhítésére.

A lakhatási válság az egyre gyakoribb erdőtűzek miatt is súlyosbodik, Trump pedig nem óhajtja támogatni Kalifornia államot

Miközben mintegy 80 ezer hektár kiterjedésű terület égett le ebben az évben Kaliforniában, és csak az utolsó 10 napban 115 épületet tett földdel egyenlővé a tűz, Donald Trump amerikai elnök szükségesnek tartotta Twitteren megüzenni a nyugati állam kormányzójának, Gavin Newsomnak, hogy ne számítson további szövetségi segítségre, inkább „szedje össze magát.”

Az elnök 2018 óta emlegeti, hogy szerinte az államnak nem hatékony az erdőgazdálkodása, és előszeretettel fogja erre a klímaváltozás miatt egyre erősödő és általánosabbá váló erdőtüzek terjedését is.

A szakértők szerint Kaliforniát az átlagnál jobban sújtják az erdőtüzek, mivel a területén söpörnek végig a Santa Ana szelek, amelyek felerősítik a bozóttüzeket, ráadásul az államban érzékelhetően súlyosabbak a klímaváltozás hatásai. Trump persze nem csak a klímaváltozást tagadja, az sem tetszik neki, hogy Kaliforniában erős a Demokrata párt. Az amerikai elnök ezzel szemben támogatja Bolsonaro brazil elnököt, aki szintén hanyagolja az erdőtüzek ügyét. (MTI, Mérce)