Az amerikai képviselőház segélycsomagot szavazott meg a bevándorlóknak

Az amerikai képviselőház az este 230:195 arányban, három republikánus képviselő támogatásával 4,5 milliárd dolláros segélycsomagot szavazott meg a bevándorlóknak. A Fehér Ház vétót ígért. 

A megszavazott összeg az amerikai-mexikói határon kialakult helyzet javítását célozza a többi között az illegális bevándorlókat fogadó gyűjtőközpontok túlzsúfoltságának enyhítésével, a higiéniai és orvosi ellátás javításával, valamint a kiskorúak jobb ellátásával. Az összeget kerítésépítésre vagy más célokra nem lehet felhasználni.

A törvényjavaslatot a képviselőház ugyan megszavazta, de a jövője bizonytalan. A szenátus egy saját törvénytervezeten dolgozik, a Fehér Ház pedig – mint jelezte – várhatóan vétót emel a képviselőházi változat ellen, arra hivatkozva, hogy az elfogadott javaslat ellehetetleníti a kormányzat határvédelmi erőfeszítéseit.

Donald Trump elnök május elsején kérte a segélycsomagot a határon őrzött illegális migránsok elszállásolásához, szállításához, élelmezéséhez és általában a határvárosokban lévő befogadó központok helyzetének javításához.

A demokraták a voksolás előtt jelezték: a segélycsomaggal csupán a humanitárius válságot kívánják enyhíteni, és ez nem azt jelenti, hogy támogatnák a kormányzat erőfeszítéseit az illegális migráció visszaszorítására, a migránsok elbátortalanítására. “Törvényhozásunk döntése szavazat a migránsgyermekekkel kegyetlenül bánó kormányzati politikával szemben. Ez a törvény nem finanszírozza a kormány kudarcot vallott tömeges fogva tartási politikáját. Ehelyett a fogva tartás olyan hatékony és humánus alternatíváit finanszírozza, amelyek már bizonyítottan sikeresek” – fejtette ki Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök a voksolás előtt.

A képviselőházban kisebbségben lévő republikánus frakció vezetője, Kevin McCarthy “ámításnak” nevezte a törvénytervezetet, mondván, hogy az nem segíti a hatóságok és a rendfenntartó erők munkáját.

Közben a texasi Clintben kialakított menedékközpontból az ott uralkodó rossz állapotok miatt hétfőn elhozott több mint háromszáz, szülők és felnőttek kísérete nélküli migránsgyermek közül mintegy százat kedden este visszaszállítottak az intézménybe. A többi központ túlzsúfoltsága miatt ugyanis másutt nem tudták elhelyezni őket. (MTI)

(Kiemelt kép: a texasi Clint menedékközpontja, ahol gyermekeket tartanak)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!