Az amerikai igazságügyi miniszter azt javasolja: Trump álljon le a Twitterrel

William Barr amerikai igazságügyi miniszter este egy tévéinterjúban azt javasolta Donald Trump elnöknek, hogy álljon le a Twitter-bejegyzésekkel.

Az ABC televízió esti híradójának nyilatkozva Barr hangsúlyozta, hogy Donald Trump egyáltalán meg sem kísérelte a beavatkozást a korábbi tanácsadója, Roger Stone ellen folyó perbe, és nem próbálta meg befolyásolni az igazságügyi minisztériumot sem az ügyészek által a perben javasolt büntetés enyhítésében.

“Örülök neki, hogy az elnök soha nem kért tőlem közbenjárást egyetlen büntetőperben sem” – hangsúlyozta a tárcavezető. De – tette hozzá – az elnök gyakori megnyilvánulásai a közösségi médiában “ellehetetlenítik” a minisztériumi munkáját.

Barr úgy fogalmazott: “azt hiszem, itt az ideje, hogy (az elnök) abbahagyja a Twitterezést az igazságügyi minisztérium büntetőpereiről”. Hozzáfűzte, hogy őt “senki sem tudja megfélemlíteni vagy befolyásolni, lett légyen szó a kongresszusról, egy szerkesztőség vezetőiről vagy az elnökről”.

“Azt fogom tenni, amit helyesnek tartok” – fogalmazott Barr, leszögezve, hogy képtelen úgy dolgozni a minisztériumban, hogy “a háttérben állandó kommentárokkal aláásnak”. Kiemelte azt is, hogy nem tudja biztosítani “a bíróságok, az ügyészek és az egész minisztérium feddhetetlen munkáját”, ha a végrehajtó hatalom azt a látszatot kelti, mintha részt venne az igazságügyi minisztérium döntéshozatalában.

Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor az interjú elhangzása után a Twitteren azonnal egyetértéséről biztosította Barrt, Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője pedig a Fox televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: “az elnöknek meg kellene fogadnia a (miniszter) tanácsait”.

A Fehér Ház szóvivője, Stephanie Grisham azt hangoztatta: az elnököt “egyáltalán nem zavarja” William Barr véleménye. A szóvivőnő ugyanakkor hangsúlyozta: Donald Trump “nagyon hatékonyan használja a közösségi médiát az amerikai népért folytatott küzdelme, az országot ért igazságtalanságok, köztük a hamis hírek elleni harca érdekében”.

A miniszter interjújának előzménye az, hogy hétfőn nyilvánosságra került a Roger Stone elleni perben az ügyészek által javasolt büntetés. A szövetségi ügyészek 7-től 9 évig terjedő börtönbüntetést kértek a 67 éves Stone-ra. Az elnöki tanácsadót tavaly novemberben mondták ki bűnösnek hét rendbeli bűncselekményben, köztük a hatóság félrevezetése, a kongresszus munkájának akadályozása és tanúk megfélemlítése miatt. Valamennyi vádpont a Trump 2016-os választási kampánycsapata és Moszkva közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette bizottság nyomozásai során fogalmazódott meg.

Trump még hétfőn éjjel a Twitteren “szörnyű és nagyon igazságtalan helyzetnek” és “az igazságszolgáltatás tévedésének” minősítette az ügyészi kérést, bár a következő napon azt mondta, hogy ez csupán a személyes véleménye volt, nem akart beavatkozni az igazságszolgáltatás munkájába. Kedden aztán a per mind a négy ügyésze visszaadta a megbízását. Hárman közülük azon sajtóhírekre hivatkoztak, miszerint a minisztérium “szélsőségesnek, túlzónak és aránytalannak tartja a javasolt büntetést”.

A tárca az ügyészi javaslattal kapcsolatos véleményét nem cáfolta, de közleményében kiemelte: az enyhébb büntetésről kialakított álláspontját még Trump Twitter-bejegyzése előtt fogalmazta meg, és nem konzultált a Fehér Házzal.

Az ABC televíziónak adott interjújában Barr igazságügyi miniszter elmondta: hétfőn este, amikor meglátta az ügyészi javaslatot – még Trump Twitter-bejegyzése előtt – teljesen megdöbbent, részben azért, mert “nem tűnt tisztességesnek és ésszerűnek” a javaslat, részben pedig azért, mert távol állt az ügyészeknek a minisztérium illetékeseivel folytatott korábbi megbeszélései tartalmától. “Azon az éjszakán azt mondtam a munkatársaimnak: álljunk készenlétben, mert reggel tennünk kell valamit ennek a módosítására és egyértelművé kell tennünk az álláspontunkat is” – fejtette ki a miniszter.

A szenátus is megszavazta: Trump nem indíthat felhatalmazás nélküli hadműveleteket

Az amerikai szenátus is megszavazta azt a törvénymódosítást, amely elejét venné, hogy az elnök kongresszusi felhatalmazás nélkül indítson hadműveleteket.

A törvénymódosítási javaslat általában a felhatalmazás nélküli hadműveletek megakadályozásáról szól, de a szenátorok lényegében egy esetlegesen Irán ellen indítandó akció megakadályozásáról döntöttek.

A szenátorok az első jelentésekkel ellentétben 55:45 arányban fogadták el a javaslatot, amelyet a képviselőház már január végén, 233:166 arányban megszavazott. A szenátusban nyolc republikánus politikus is a demokratákkal együtt voksolt. Döntésük azonban valószínűleg csupán jelképes értékű, hiszen Donald Trump amerikai elnök azt ígérte: vétót emel.

“Ezzel nem a gyöngeség üzenetét küldjük, hiszen a jogállamiság mellett állunk ki egy olyan világban, amely egyre inkább szomjazza a jogállamiság tiszteletben tartását” – fogalmazott a voksolás után Tim Kaine demokrata párti szenátor, a törvényjavaslat egyik előterjesztője.

A szenátusi javaslatot kétpárti egyetértéssel nyújtották be, és ennek értelmében visszavonják a 2002-ben elfogadott felhatalmazást a katonai erő alkalmazására Irak ellen.

A javaslat kidolgozása január elején, az Iránnal kiéleződött feszültség idején kezdődött meg, miután az amerikai kormányzat Donald Trump döntésére dróntámadással likvidálta Bagdad mellett Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnokát. Donald Trump a 2002-ben hozott törvényhozási határozatra hivatkozott.

Több amerikai törvényhozót mindkét pártban felbosszantott, hogy a kormányzat előzetesen nemcsak hogy nem konzultált a várható csapásmérésről, de még tájékoztatást sem adott róla.

A törvényhozók ugyanakkor hangsúlyozták, nem az a szándékuk, hogy megkössék az elnök kezét, hanem hogy ismét megerősítsék a kongresszus alkotmányban rögzített jogát a háborús cselekmények, hadműveletek felügyeletét illetően.

Donald Trump szerdán a Twitteren a javaslat elvetésére szólította fel a szenátorokat. Úgy értékelte, hogy ennek elfogadása “a gyöngeség jele” lenne.

“Ha a kezemet megkötnék, Iráné lenne a pálya. Ez nagyon rossz üzenet” – írta a mikroblogon. Az elnök úgy vélekedett, hogy Amerika biztonsága kívánja meg a határozat elutasítását.

A szavazás előtt Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor – Trump egyik leghívebb támogatója – azt hangoztatta, hogy az elnök úgysem tartaná magát a törvényhozás döntéséhez.

“Azt akarom, az irániak legyenek tisztában azzal, hogy amennyiben provokatív magatartást tanúsítanak, minden megoldás a terítéken lesz” – hangsúlyozta Graham. (MTI)

Kapcsolódó: Elbocsátották a Nemzetbiztonsági Tanács Trump ellen tanúskodó alkalmazottját

Trump élesen támadja az ellene szavazó Romney republikánus szenátort