Az amerikai hírszerzés szerint Moszkva Trump újraválasztását támogatja

Moszkva Donald Trump amerikai elnök újraválasztását támogatja – írta a The New York Times című napilap az internetes oldalán helyi idő szerint tegnap este, utalva arra a zárt ajtók mögötti tájékoztatóra, amelyet a hírszerzés egyik szakembere tartott amerikai törvényhozóknak.

A tájékoztatót február 13-án tartották a képviselőház hírszerzési bizottsága tagjainak. A liberális lap meg nem nevezett forrásai szerint Donald Trumpot felbosszantotta, hogy egyáltalán tájékoztatták a törvényhozókat Moszkva esetleges beavatkozási kísérletéről. Az elnök – a The New York Times szerint – úgy véli, hogy ezt az információt a demokrata párti politikusok fegyverként használhatják ellene a választási kampányban.

A tájékoztató utáni napon Trump állítólag felelősségre is vonta Joseph Maguire ügyvezető igazgatót, az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetőjét, amiért lehetővé tette az esemény megtartását. Az elnök külön nehezményezte Adam Schiffnek, a képviselőház hírszerzési bizottsága demokrata párti vezetőjének a jelenlétét. Schiff volt az elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) egyik legaktívabb szorgalmazója.

A képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus politikusai kétségbe vonták a hírszerzés azon következtetését, hogy Moszkva Trumpot támogatná. Azzal érveltek, hogy az elnök keményen lépett fel Oroszországgal szemben, egyben az európai biztonságot is erősítette.

A The New York Times értesülései szerint néhány hírszerzési szakértő azt mondta, hogy amennyiben a tájékoztatót tartó tisztségviselő kevésbé félreérthetetlenül fogalmazott volna, vagy néhány következtetést nem fejt ki részletesen, akkor valószínűleg nem dühítette volna fel a republikánusokat. A lap meg is nevezte a tisztségviselőt: Shelby Piersont, a választások biztonságosságáért felelős szakembert, akit szókimondó, nyersen fogalmazó emberként írt le.

A lap információit a DNI nem kívánta kommentálni, a Fehér Ház pedig nem reagált az újság megkeresésére. Hasonlóképpen elhárította a nyilatkozatot a képviselőház hírszerzési bizottsága is.

Donald Trump a demokrata elnökjelölt-aspiránsokon élcelődött

Donald Trump amerikai elnök leginkább a demokrata elnökjelölt-aspiránsokon élcelődött esti kampányrendezvényén Colorado Springsben.

Az elnököt óriási tömeg fogadta, beszédét többször tapssal és éljenzéssel szakították félbe. Trump kitért ugyan kormányzata teljesítményére is, de főként demokrata párti vetélytársait bírálta. Éles kritikát fogalmazott meg a demokraták elnökjelöltségére pályázó hat politikus szerda este Nevadában rendezett országos tévévitájáról, illetve a politikusokról.

“Nem tudom, nézte-e valaki az előző esti vitát? Tudják, Mini Mike nem szerepelt jól” – mondta Trump Michael Bloombergről, akit apró termete miatt következetesen így nevez. Trump azt hangoztatta, hogy Bloomberg “bolondot csinált magából, bedugult”.

Felidézte Amy Klobuchar minnesotai szenátor és Pete Buttigieg indianai volt polgármester szerdai vitájának egy epizódját, amikor Buttigieg emlékeztette Klobuchart, hogy egy interjúban nem tudta megnevezni Mexikó elnökét, mire a politikusnő ingerülten visszavágott: “szóval, azt akarja mondani, hogy buta vagyok?” Trump ezt úgy kommentálta, hogy Klobuchar is “bedugult”. Majd hozzátette, hogy szerinte Klobuchar kampányának ezzel vége.

Az amerikai elnök – aki szereti dicsérni magát – este azt fejtegette: 2016-ban azért is választották meg, mert “a vitákon, Mini Mike-kal ellentétben, tudtam válaszolni a kérdésekre”.

A mintegy egyórás beszédben Trump ismét ostorozta a sajtót, amely szerinte tisztességtelen, mert nem számol be a kormányzat eredményeiről. “De úgyis mi fogunk nyerni” – utalt a novemberi választásokra.

Beszédének váratlan fordulataként az elnök kitért a hollywoodi Oscar-díjas dél-koreai filmre, az Élősködőkre is. “Elég gondunk van Dél-Koreával a kereskedelem miatt. A tetejében még az év legjobb mozijának járó díjat is nekik adjuk? Ez jó volt? Nem is tudom” – mondta.

A rendezvényen Trump Cory Gardner coloradói republikánus szenátor újraválasztása mellett is kampányolt.

A coloradói az utolsó volt Trump négy államot – előzőleg Kaliforniát, Arizonát és Nevadát – érintő kampányában.

Negyven hónapig tartó börtönre ítélték az elnök volt tanácsadóját

Negyven hónapig tartó börtönbüntetésre ítélte tegnap Amy Berman Jackson szövetségi bíró Roger Stone-t, Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadóját, aki azonban egyelőre szabadlábon maradhat.

A 67 éves korábbi tanácsadót még tavaly novemberben mondták ki bűnösnek hétrendbeli bűncselekményben, köztük a hatóság – konkrétan a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) – félrevezetése, a kongresszus munkájának akadályozása és tanúk megfélemlítése miatt. A vádpontokat a Trump 2016-os választási kampánycsapata és Moszkva közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette bizottság nyomozásai során állapították meg.

Amy Berman Jackson bírónő – akiről az amerikai sajtó fontosnak tartotta megjegyezni, hogy még az előző elnök, a demokrata párti Barack Obama kinevezettje – az ítélethirdetéskor a többi között úgy fogalmazott: a bíróság nem tehet úgy, hogy csupán megrántja a vállát és azt mondja, ez az ügy csak arról szól, hogy “Roger Rogerként viselkedett”. A bírónő hangsúlyozta, hogy tetteivel Stone “az amerikai demokráciát sértette meg”, és ha nem büntetnék meg, akkor “kárt szenvedne a jogállam”.

A bírónő kiemelte, hogy Stone “hazudott”, és ezt előre eltervezetten, szándékosan tette. “Még létezik az igazság. És az igazság még mindig számít” – jelentette ki az ítélethirdetéskor a sajtójelentések tanúsága szerint.

A néhány napja nyilvánosságra került információk szerint Stone-ra eredetileg az ügyészek – akik azóta visszavonultak a pertől – sokkal keményebb büntetést, 7-9 évig terjedő börtönt kértek. Az információ nyilvánosságra kerülése után azonban a büntetés mértékét túlzónak értékelő igazságügyi minisztérium közbelépett. A washingtoni szövetségi bíróságon folytatott perben már új ügyészek terjesztették elő, hogy milyen büntetést javasolnak, és a csütörtöki ítélethirdetéskor maga Amy Berman Jackson is úgy vélekedett, hogy a korábban javasolt büntetés túlzó volt.

Az ítélethirdetés alatt Donald Trump elnök a Twitteren mérlegelte a helyzetet. “Azt mondják, Roger Stone hazudott a kongresszusnak. Na igen, de ugyanezt tette Comey (aki még titkosított információkat is kiszivárogtatott, amiért csaknem mindenki hosszú időre börtönbe megy, kivéve a csaló Hillary Clintont). És ugyanezt tette Andy McCabe, aki szintén hazudott az FBI-nak” – írta az amerikai elnök, az általa menesztett James Comey-ra, az FBI korábbi igazgatójára és Andrew McCabe szintén a posztjáról távozott volt FBI-igazgatóra utalva.

Az elnök mikroblog-bejegyzését követően megnyilatkozó, a republikánusokhoz közel álló elemzők máris felvetették, hogy Trumpnak kegyelmet kellene gyakorolnia a Stone-ügyben.

Az ítélethirdetéssel azonban még nem zárult le Stone ügye. A bírónő ugyanis a végrehajtást felfüggesztette annak eldöntéséig, hogy helyt adnak-e az ügyvédek által beterjesztett perújrafelvételi kérelemnek. Roger Stone addig óvadék ellenében szabadlábon marad. De utazási korlátozásokat és 20 ezer dollár büntetés megfizetését rendeltek el számára.

A Las Vegasban kampánykörúton lévő Donald Trump az ítélethirdetés után újságíróknak azt nyilatkozta: pillanatnyilag nem gondolkodik azon, hogy elnöki kegyelmet gyakoroljon. Úgy fogalmazott: “azt akarom, hogy lefolytassák a pert, szerintem ez a legjobb, amit tenni lehet”. Stone perújrafelvételi kérelmére utalva Trump azt hangsúlyozta: “szeretném látni, hogy Rogert felmentik, és szeretném, ha ez így történne, mert személy szerint azt gondolom, hogy nagyon tisztességtelenül bántak vele”.

Az elnök szerint Stone-nak jó esélye van a felmentésre. (MTI)

Kapcsolódó: Elbocsátották a Nemzetbiztonsági Tanács Trump ellen tanúskodó alkalmazottját

Trump már komcsizik, ha a demokratákról van szó