Átírhatják a választási szabályokat

Több ponton is módosíthatja a választási törvényt a kormánypárt az önkormányzati választások számára kedvezőtlen eredményei miatt. 


A Blikk információi szerint konkrét döntés még nincs, de a kormányzati agytrösztök dolgoznak az ötleteken.

A lap szerint három fontos változásra lehet számítani, a tervek szerint

    • csak politikai pártok és független jelöltek indulhatnának az önkormányzati választásokon,
    • újra nekifutnának a választási regisztráció bevezetésének,
    • és a győzteskompenzáció rendszerét eltörölnék.

Az első elképzelés hátterében az állhat, hogy az ellenzéki összefogás sok jelöltje civil szervezetek és egyesületek támogatásával szerepelt eredményesen az önkormányzati választásokon.

A választási regisztráció bevezetését (vagyis azt, hogy szavazni csak akkor lehessen, ha az ember felveteti magát a választói névjegyzékbe) az Alkotmánybíróság hét évvel ezelőtt már elkaszálta. Azóta azonban a tagok kicserélődtek, legutóbb pont annak a Stumpf Istvánnak járt le a mandátuma, aki a legnagyobb ellenzője volt a regisztrációnak.A győzteskompenzáció eltörlése azért merülhetett fel, mert ha 2022-ben az önkormányzati választáshoz hasonlóan a választókerületek többségében össze tud fogni az ellenzék, akkor a töredékszavazatok további parlamenti mandátumokat hozhatnak az ellenzéknek.

A lap a Miniszterelnöki Kabinetirodát is megkereste, ahonnan azt a választ kapták, hogy jelenleg (még? – a szerk.) nincs napirenden a választási eljárásról szóló törvény módosítása.

Utoljára 2012-ben alakították át a választási rendszert, amikor csaknem felére csökkentették a parlament létszámát. Akkor nagyobb lett a súlya a választókerületeknek a pártlistákkal szemben, és bevezették a győzteskompenzációt. Ezzel a szisztémával ért el 2014-ben és 2018-ban is kétharmadot a Fidesz.

A kormány és a Fidesz azt közölte: nem tervezik a választási törvény módosítását

Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében azt írta, a kormány nem tervezi a választási eljárásról szóló törvény módosítását, “mert az a kormány álláspontja szerint bevált, a pártok megegyezésén és az Országgyűlés döntésén alapul”.

A Fidesz közleményében szintén azt írta: a választási törvény bevált és a kormánypárti képviselőcsoport nem tervezi a választási törvény módosítását.Kapcsolódó: Magas volt a részvétel a választáson

Az összefogás miatt nyert annyit az ellenzék

Karácsony Gergely győzött, Tarlós már gratulált is neki