Angliában mélyponton a koronavírus áldozatainak a száma

A brit statisztikai hivatal (ONS) ma ismertetett tanulmánya szerint a járvány márciusi elhatalmasodása óta nem mért mélypontra süllyedt a koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetek száma Angliában és Walesben.

Az ONS azt vizsgálta, hogy a május 22-én zárult egy hétben kiállított halotti bizonyítványok közül mennyi említi az új koronavírus okozta Covid-19 betegséget a lehetséges halálozási okok között.

Ez más módszer, mint a brit kormány által naponta összeállított koronavírus-halálozási statisztika, mivel a kormányzati adatokban azok a halálesetek szerepelnek, amelyeket szűrővizsgálattal egyértelműen igazolt módon a SARS-CoV-2 vírus okozott.

Az ONS ugyanakkor mozgó heti statisztikáiban azokat az elhunytakat is szerepelteti, akiknek halotti bizonylata megemlíti a Covid-19 betegség gyanúját, de a fertőzést nem feltétlenül igazolta szűrővizsgálat.

A statisztikai hivatal ma ismertetett vizsgálatából kitűnik, hogy Angliában és Walesben – ahol Nagy-Britannia lakosságának 90 százaléka él – a május 22-én végződött héten 12 288 halálesetet jelentettek, 2348-cal többet, mint ahány az öt évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna.

A kimutatás szerint a vizsgált héten kiállított halotti bizonyítványok közül 2589-ben szerepel az “új koronavírus (Covid-19)” szóösszetétel, vagyis az azon a héten feljegyzett angliai és walesi halálesetek teljes számának 21,1 százaléka kötődhetett valamilyen módon a koronavírus okozta járványhoz.

Ez az egy héttel korábbihoz képest 1221-gyel kevesebb olyan halálesetet jelent, amelynek okai között lehetett a Covid-19 járvány. A koronavírus-betegséget a lehetséges halálokok között megemlítő halotti bizonylatok heti száma hét hete nem volt ilyen alacsony – hangsúlyozza mai tanulmányában a statisztikai hivatal.

Nagy-Britanniában a legutóbbi adatok szerint eddig 39 045 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott.

Legutóbbi tájékoztatásában a brit kormány hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások több mint két hónappal ezelőtti bevezetése óta nem mért mélypontra csökkent az újonnan kimutatott fertőzések, a koronavírus-betegség okozta napi halálesetek és a koronavírus-fertőzéssel kórházban kezelt páciensek száma Nagy-Britanniában.

Májusban mérséklődött a munkanélküliség növekedése Spanyolországban

Májusban mérséklődött a munkanélküliség növekedése, amelyet a koronavírus-járvány okozott Spanyolországban – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium mai jelentésében.

A munkaügyi központok nyilvántartásai alapján készült összesítés szerint 0,7 százalékkal, mintegy 26 ezerrel nőtt az álláskeresők száma az egy hónappal korábbi adatokhoz viszonyítva.

Áprilisban a havi növekedés több mint 282 ezer volt, márciusban, a járvány kezdetén pedig elérte a 302 ezret.

A regisztrált munkanélküliek száma májusban meghaladta a 3,8 milliót, éves összehasonlításban 2019 májusához képest 25 százalékkal, több mint 778 ezerrel emelkedett.

Májusban több mint 5,9 millió igénylőnek folyósítottak munkanélküli ellátást, közülük 3,7 millióan azonban nem tartoznak a regisztrált munkanélküliek közé, foglalkoztatásukat átmenetileg szüneteltetik a járvány miatt.

A foglalkoztatottak száma 18,5 millió volt májusban, két havi zuhanás után 1 százalékkal, 187 ezerrel emelkedett. Áprilisban még 49 ezerrel, márciusban 833 ezerrel csökkent a foglalkoztatás.

A koronavírus-járvány eredményeként a spanyol kormány idén 19 százalékos munkanélküliségi rátára számít a tavalyi 13,8 után, amely jövőre 17,2 százalékra csökkenhet.

Spanyolországban a világon az ötödik, Európában viszont a legtöbb, 239 638 fertőzöttet igazoltak eddig. A járvány miatt március 15-e óta van érvényben szükségállapot. Számos termelőágazat leállt, bezártak egyebek mellett a vendéglátóhelyek, a szállodák és néhány kivétellel az üzletek többsége is.

A korlátozásokat egy hónappal ezelőtt kezdték fokozatosan feloldani, az első üzletek 50 nap után először nyithattak ki szigorú biztonsági előírások mellett.

A spanyol magánvállalkozók szövetségének (ATA) felmérése szerint mostanra a kereskedelmi egységek 85 százaléka újranyitott, a vendéglátás területén ez az arány 30 százalékos.

A dél-európai országban a tervek szerint június végéig oldják fel teljesen az járványügyi korlátozásokat.

Morawiecki: Lengyelország győzelemre áll a járvány elleni harcban

Lengyelország győzelemre áll a koronavírus elleni harcban, a járvány legdrámaibb szakaszában sem kellett betegeket “szelektálni”, időseket a lélegeztetőgépekről lekapcsolni, amint ez egyes országokban történt – szögezte le ma Mateusz Morawiecki kormányfő.

A politikus az utóbbi évtizedekben Lengyelországot ért legsúlyosabb válságnak nevezte a járványt. Egyúttal megállapította: a társadalmi fegyelemnek, a kormány által elrendelt intézkedéseknek köszönhetően “a lengyelek győzelemre állnak a vírus elleni harcban”.

Kiemelte: Lengyelország több elemzésben is élenjáró, “olyan államként, amely a magányos haláltól mentett meg embereket”. A vírushoz kötődő halálos esetek száma a gazdagabb országokban 15-ször, olykor 30-szor is magasabb – mondta Morawiecki. Rámutatott: Lengyelországban a járványkórházak az előző hetekben legfeljebb 20-30 százalékos kihasználtsággal működtek, jelenleg 90 százalékos szabad kapacitással rendelkeznek.

“Eszünkbe se jutott, hogy szelektáljuk a betegeket, számunkra az emberi méltóság és az élet a legmagasabb érték” – jelentette ki a kormányfő. Jelenleg pedig “már az egészség és a munkahelyek megőrzése szempontjából biztonságosabb irányban tartunk” – értékelt.

A sajtóértekezleten szintén felszólaló Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter közölte: Lengyelországban a járvány során egymillió lakosra 28 haláleset jutott, míg egyes nyugat-európai országokban ez a szám öt-hatszázat tesz ki.

“Napok, talán hetek kérdésének” mondta a lengyelországi határnyitást a közép-európai országokkal Jacek Czaputowicz külügyminiszter ma, miután észt, lett és litván kollégáival tárgyalt. A miniszter utalt a térség alacsony halálozási rátájára a járvány során. Úgy látta: ez is módosíthat a nemzetközi kapcsolatokon.

“Kapcsolatunk a szomszédainkkal jelenleg fontosabb lehet, mint a távolabbi országokkal” – jelentette ki. Lengyelországnak ezentúl szorosabban kell együttműködnie nemcsak a balti államokkal, hanem Csehországgal, Szlovákiával vagy Németországgal is – vélekedett.

Az egészségügyi tárca adatai szerint Lengyelországban lassul a járvány terjedése. Ma reggelig több mint 930 ezer vírusteszt alapján összesen 24 271 fertőzést mutattak ki, 11 726-an felgyógyultak, 1081 beteg elhunyt. A legtöbb fertőzést a Sziléziai vajdaságban tartják számon – a bányavidéken május elején járványgóc keletkezett, a vírust több mint 4 ezer bányásznál mutatták ki. A megfertőzött, karanténba helyezett vájárok 95 százaléka tünetmentes.

Ukrajnában hatvannal kevesebb volt a fertőzött, mint a gyógyult

Hatvannal kevesebb ember kapta el a koronavírust, mint ahányan meggyógyultak Ukrajnában a nyár első napján, tegnap – közölték ma ukrán hírügynökségek a hivatalos adatokat ismertetve.

Egy nap leforgása alatt 328 új, megerősített fertőzéses eset történt, és kilencen haltak meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. A gyógyultak száma 388. Ezzel a járvány kezdete óta 24 340-re nőtt a fertőzöttek, 727-re a halottak, és 10 078-ra a gyógyultak száma.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a legtöbb új fertőzést Rivne, Zsitomir és Lemberg (Lviv) megyében regisztrálták. Nem történt újabb fertőzés Odessza, Mikolajiv, Herszon és Luhanszk megyében (az utóbbiban nem szerepelnek a szakadárok ellenőrzése alatt lévő területek adatai).

A mukachevo.net hírportál ismertetése szerint Kárpátalján tíz új fertőzés történt, és ezzel eddig összesen 1216 ember kapta el a koronavírust, köztük 275 egészségügyi dolgozó és 78 gyerek. Haláleset nem történt, továbbra is 28 a halálos áldozatok száma. Az aktív esetek száma öttel, 778-ra nőtt.

Szerbiában már lehet érettségi bankettet tartani, Szkopjét és Pristinát az új kormány megalakítása érdekli

Enyhülnek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések a nyugat-balkáni országokban, Szerbia engedélyezi az osztálykirándulásokat és iskolai bálokat, Koszovóban és Észak-Macedóniában pedig egyre inkább a választások és az új kormány megalakítása kerül a közbeszéd középpontjába.

Szerbiában tegnapról mára 11 412-ről 11 430-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Ismét lehet osztálykirándulásokat szervezni országon belül, és az érettségi banketteket is megtarthatják a végzősök.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 1083-ról 1110-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A márciusi bizalmi szavazáson megbukott Albin Kurti helyett várhatóan már szerdán új kormányfőt választ a parlament, és ezzel lezárulhat a koronavírus-járvánnyal összefüggő belpolitikai válság a kis balkáni államban.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 2226-ról 2315-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A koronavírus-járvány, és a hónap közepéig meghosszabbított szükségállapot ellenére a szociáldemokrata kormány azt szeretné elérni, hogy a köztársasági elnök július 5-re írja ki a parlamenti választást, míg az ellenzék szerint ez elhamarkodott lépés lenne, és veszélyeztetné az állampolgárok egészségét.

Bosznia-Hercegovinában mára 2510-ről 2524-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az ország főként bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a parlamentje nem fogadta el hétfőn az országrész miniszterelnökének és kormányának leváltására vonatkozó ellenzéki kezdeményezést. Az ellenzék szerint a kormányfőnek azért kellene lemondania, mert gyanús lélegeztetőgép-vásárlásba keveredett.

Montenegróban csaknem egy hónapja nem regisztráltak új esetet. A nyilvántartásba vett fertőzöttek száma a járvány idején 324 volt. Mivel már 28 napja nem regisztráltak új fertőzést, a járványügyi szakemberek szerint itt az ideje, hogy a kormány visszavonja az úgynevezett járványhelyzetet az országban, és hivatalosan is koronavírus-mentes övezetté nyilvánítsa az Adria-parti országot.

Vakcina tesztelésébe kezd az orosz hadsereg

Ötven önkéntes katona, köztük öt nő bevonásával a Covid-19 elleni vakcina klinikai tesztelését kezdi meg az orosz hadsereg – közölte ma a védelmi minisztérium.

Az oltóanyag kidolgozásában a tárca 48. központi kutatóintézetének szakemberei vettek részt. Holnap a hivatalos tájékoztatás szerint megkezdődik az önkéntesek első csoportjának kivizsgálása és a kísérletre való felkészítése.

Május 22-én vált ismertté, hogy a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) munkatársai elsőként és nem hivatalosan önmagukon próbálták ki az ott kifejlesztett vektorvakcinát. A központ igazgatója, Alekszandr Gincburg akadémikus sikeresnek nevezte a kísérletet, az oltások nem jártak káros mellékhatással.

Szergej Sojgu védelmi miniszter május 26-án azt ígérte Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy a katonák július végéig befejezik az általuk fejlesztett vakcina klinikai kísérleteit. Azt, hogy ilyen kutatás folyik, április 7-én Igor Kirillov altábornagy, a sugárzás, vegy- és biológiai védelmi csapatok parancsnoka jelentette be. A szérum kifejlesztésében a 48. katonai kutatóintézet, amely korábban az ebola, a MERS és az influenza ellen is dolgozott ki oltóanyagot, együttműködött a NICEM-mel.

Tatyjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes május 20-án a parlament felsőházában bejelentette, hogy Oroszországban 47-féle Covid-19-vakcina kidolgozása folyik.

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt az igazolt Covid-19-fertőzések száma 8863-mal 423 741-re nőtt. Ez 2,1 százalékos napi növekményt jelent, az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 41,9 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 182-vel 5037-re, a gyógyulásoké pedig 11 108-cal 186 985-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 11,1 millió, az elmúlt nap leforgása alatt pedig ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 304 657 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Szilveszterkor kezdi az új évadot a New York-i Metropolitan Opera

Az év utolsó napjára halasztotta a 2020/21-es évad kezdetét a New York-i Metropolitan (Met), a világ egyik vezető operaháza a koronavírus-járvány miatt.

A háromhónapos halasztás mellett az operaház tervezi egyes előadások időtartamának lerövidítését is, a teljes őszi szezon elmaradása miatt viszont pótlólagos időpontok kitűzését tervezik 2021 februárjára.

Az új évadot szilveszter este kezdik egy különleges gálával, amelynek részleteit később dolgozzák ki – közölte hétfőn Peter Gelb főigazgató, aki szerint a Met műsortervének “óriási szervezési bonyolultsága miatt” nem maradt más választása, mint az őszi előadások lefújása.

Gelb szerint lehetetlen megkezdeni az operaszezont szeptemberben a távolságtartási előírások közepette. “A társadalmi távolságtartás és a nagyopera egyszerűen nem egyeztethető össze” – mondta a főigazgató, aki hangsúlyozta, hogy nemcsak a közönségről van szó, hanem a társulat egészségéről is.

A Metben nem lehet elhelyezni egy zenekart egy árokban, intim közelségben a szereplőkkel és a kórussal a színpadon – mondta Gelb a New York Times-nak.

A halasztás miatt pótlás nélkül lefújták Giuseppe Verdi Aida című operájának előadását, amellyel szeptember 21-én indult volna az új évad, és elmaradnak Szergej Prokofjev A tüzes angyal című operájának előadásai is, amelyek november 12-én kezdődtek volna.

A Varázsfuvola és a Don Giovanni 2021-re tervezett előadásait megtartják, de a már korábban látott rendezésben, a tervezett négy premierről, köztük a Don Giovanni előadásáról a belga Ivo van Hove rendezésében, lemondanak.

Elmarad az a három őszi előadás is, amelyet az operaház online programja, az egyes filmszínházakban világszerte elérhető The Met: Live in HD számára rögzítettek volna.

Az új körülményekhez igazodva megpróbálnak lerövidíteni egyes, különösen hosszú előadásokat, Händel Julius Caesar című operáját például a szokásos háromfelvonásos, 4 és fél órás helyett kétfelvonásos, 3 és fél órás változatban tartják meg.

Az új évad kezdetének elhalasztása miatt az Egyesült Államok legnagyobb előadóművészeti intézményének dolgozói maradnak kényszerszabadságon még hónapokig. A Met idő előtt, már március 11-én befejezte az előző évadot a New Yorkban elrendelt járványügyi rendszabályok miatt.

Az immár több mint kilenchónapos kényszerszünet, amely a leghosszabb a 3800 férőhelyes Lincoln Centerben működő 137 éves társulat történetében, csaknem 100 millió dollár bevételtől fosztja meg és megingatja pénzügyi stabilitásában az operaházat – írt a New York Times.

New York városa a tervek szerint már június 8-tól életbe lépteti a járványügyi lazítások első szakaszát, de az nem vonatkozik az élő előadóművészeti produkciókra. A színházak és a koncerttermek csak a lazítás végső, negyedik fázisában kezdhetik meg működésüket, és annak időpontja még nem ismert.

Peter Gelb főigazgató reményét fejezte ki, hogy decemberre megszületik “az orvosi megoldás” a koronavírus-válságra, lehetővé téve az operaház újraindulását. (MTI)

Kapcsolódó: Országos tisztifőorvos: a járvány egyértelműen lecsengőben van

Több mint 6,27 millióan fertőződtek meg a világon

Magyarországon meghalt 5 újabb beteg a járvány miatt

Spanyolország hat tartományában egy hete nem hunyt el senki a járvány miatt

Már félezernél is több egészségügyi dolgozó fertőződött meg

Az Egyesült Államok kétmillió adag hidroxiklorokint küldött Brazíliának

Párizsban a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják a kávéházi teraszok

Fideszesek maszk nélkül adták át időseknek a mások által felajánlott élelmiszert