Ámokfutó ölt meg legalább 16 embert Kanadában

Rendőrruhába öltözött ámokfutó ölt meg több embert a kanadai Új-Skóciában a hétvégén. Legkevesebb 16-an meghaltak, de a rendőrség attól tart, hogy a nyomozás során még több holttest előkerül. A támadó szintén életét vesztette. Az ámokfutása 12 órán át tartott.

A tettes egy 51 éves férfi volt. Több helyszínen is lövöldözött, de egyelőre nem tudni miért. A hatóságok a terrorizmust egyelőre nem tartják lehetséges motivációnak. A kanadai rendőrfőnök szerint szemlátomást válogatás nélkül gyilkolt.

Az ámokfutó, a fogtechnikus Gabriel Wortman körülbelül ötven kilométeres körzetben követte el a gyilkosságokat. Rendőrruhába öltözött és egy rendőrautónak álcázott autót használt egy ideig.

A tartomány elnöke, Stephen McNeil együttérzését fejezte ki az áldozatok családjával, a lövöldözést pedig Új-Skócia történetének egyik legértelmetlenebb erőszakos cselekedetének nevezte.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is együttérzését fejezte ki az áldozatok családtagjainak. Azt mondta, tudja, hogy mindenki az új-skóciai eseményeket figyelte a hírekben. Ez egy szörnyű helyzet volt. Nagyon köszöni a rendőrségnek a kemény munkát, a lakosságnak pedig az együttműködést.

Az áldozatok között van egy rendőrnő, a parancsnoka szerint az áldozatokat védelmezve vesztette életét, társa megsérült. Kanadában 1989 óta nem volt hasonló tömeggyilkosság. Akkor egy fegyveres 14 nőt ölt meg egy montreali iskolában, majd magával is végzett. Kanadában a fegyvertartási szabályok szigorúbbak, mint az Egyesült Államokban, sokan ezért is vélik úgy, hogy ott kevesebb a tömegmészárlás. (Euronews, MTI)

Kapcsolódó: Lelőtték az ámokfutó thaiföldi katonát

Azonosították a texasi ámokfutót