Amerikai tisztségviselők szerint Irán lelőtte az ukrán gépet

Amerikai tisztségviselők szerint az ukrán gépet közvetlenül a teheráni repülőtérről történt felszállása után Irán lőtte le – közölte az internetes oldalán a The Wall Street Journal című lap meg nem nevezett magas rangú kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.

A lap megfogalmazásában “rendkívül erős a gyanú”, hogy a gép nem meghibásodás vagy emberi hiba miatt zuhant le, hanem Irán két föld-levegő rakétát lőtt ki rá. Egy másik, szintén neve elhallgatását kérő tisztségviselő hozzáfűzte: az irániak tévedésből lőhették le a gépet.

A gyanút az alapozza meg, hogy a gép roncsai nagy területen szóródtak szét. A lap által idézett egyik szakértő szerint ugyanis a műszaki hiba miatti zuhanáskor a törmelékek sokkal kisebb körben szóródnak.

A gép lelövésének gyanújáról több amerikai televízió és lap közölt értesüléseket, ám mindegyikük csupán meg nem nevezett forrásokra hivatkozott.

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: benne is él a gyanú, hogy nem műszaki hiba okozta balesetről lehet szó. Hozzáfűzte, hogy a gép “nagyon durva környéken” repült, és előfordulhatott, hogy “valaki tévedett”. Az elnök nem mondta ki egyértelműen, hogy a gépet lelőtték volna.

Az amerikai sajtóban több helyütt – például a CNN hírtelevízióban, a CBS tévében vagy a Newsweek című lapban – emlékeztetnek arra, hogy a gép röviddel azt követően zuhant le, hogy Irán megtorlásként Kászim Szulejmáni – a Forradalmi Gárda Kudsz nevű elitegysége parancsnoka – bagdadi meggyilkolásáért rakétákat lőtt ki iraki katonai támaszpontokra. A CNN meg nem nevezett európai biztonságpolitikai tisztségviselőket idézett, akik szerint az ukrán légitársaság gépét lelőtték.

Telefonon egyeztetett az ukrán és az iráni államfő a légi katasztrófa kivizsgálásáról

Telefonon beszélt ma Volodimir Zelenszkij ukrán és Haszan Róháni iráni elnök az előző nap Teheránnál lezuhant ukrán utasszállító repülőgép katasztrófájának vizsgálata ügyében – közölte az ukrán államfő hivatala.

A tájékoztatás szerint az iráni elnök biztosította ukrán hivatali partnerét afelől, hogy országa kész teljeskörűen hozzájárulni az objektív vizsgálat lefolytatásához a szerencsétlenség okának megállapítása végett. Róháni hozzáfűzte: Irán az ukrán szakértőknek operatív hozzáférést biztosít minden szükséges adathoz.

Zelenszkij részvétét fejezte ki a katasztrófa iráni állampolgárságú áldozatai iránt. Megjegyezte, hogy az ukrán fél már bekapcsolódott a katasztrófa kivizsgálásába, ma ukrán szakértői küldöttség utazott Iránba. “Bízom abban, hogy az ön közreműködésével átlátható, átfogó és objektív vizsgálat lefolytatása révén a lehető leggyorsabban megállapítást nyernek ennek a tragikus eseménynek a körülményei” – fogalmazott az ukrán elnök.

Zelenszkij a nap folyamán szintén telefonon beszélt Boris Johnson brit miniszterelnökkel is, akit arra kért, hogy országa szakértői is kapcsolódjanak be az ukrán gép katasztrófájának kivizsgálásába. Egyúttal neki is részvétet nyilvánított a járaton életüket vesztett brit állampolgárságú utasokért.

Az ukrán elnök hivatalos honlapján közzétett közlemény szerint a brit miniszterelnök támogatta Zelenszkij javaslatát, és ígéretet tett arra, hogy a legjobb brit szakértők kapcsolódnak be a tragédia körülményeinek feltárásába.

A szerdai repülőszerencsétlenségben összesen 176-an haltak meg a gép 9 fős ukrán személyzetével együtt. A MAU – teljes nevén Ukrajna Nemzetközi Légitársasága – Boeing 737-es típusú gépének fedélzetén utazók közül senki sem élte túl a balesetet. Két utas volt még ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak (82), kanadaiak (63), svédek (10), britek (3), afgánok (4) és németek (3).

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a nap folyamán közölte, hogy jelenleg hét lehetséges verziót vizsgálnak a katasztrófa okaként, ebből három egyelőre bizalmas, négyet nyilvánosságra hozott. Ezek között sorolta fel a rakétabecsapódást – amit okozhatott egy Tor típusú orosz gyártmányú rakéta, mivel interneten megjelent információk alapján ilyen típusú rakéta maradványait találták meg a katasztrófa közelében -, a gép ütközését drónnal vagy más repülő eszközzel, a hajtómű felrobbanását műszaki meghibásodás következtében vagy terrorcselekmény okozta robbanást a fedélzeten.

Tor típusú légvédelmi rakétarendszereket korábban a Szovjetunió, majd Oroszország gyártott. Az Ukrajinszka Pravda hírportál orosz sajtóforrásokra hivatkozva azt írta, hogy mintegy harminc darab ilyen típusú rakétarendszert adott el Oroszország Iránnak a 2000-es években.

Zelenszkij a kijevi repülőtéren emlékezett meg az áldozatokról

Nemzetközi vizsgálatot sürget az ukrán elnök az Iránban lezuhant ukrán utasszállító ügyében. Volodimir Zelenszkij a kijevi repülőtéren emlékezett meg az áldozatokról. A Teheránban történt szerencsétlenséget senki sem élte túl. A zuhanás oka egyelőre nem ismert, de az ukrán hatóságok azt sem zárják ki, hogy rakéta találta el a repülőgépet.

— Arra kérem a nemzetközi közösséget, köztük Kanadát is, hogy csatlakozzon ahhoz a nyomozáshoz, amely az ukrán Boeing 737-es lezuhanásának körülményeit vizsgálja. Emellett teljes biztonsági vizsgálatot kezdünk az ukrán légitársaság valamennyi járatánál és a többi belföldi légitársaságnál is. Az ukrán állampolgárokat pedig arra kérjük, hogy lehetőleg tartózkodjanak attól, hogy a térségbe utazzanak – mondta az ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij (MTI, Euronews)

Kapcsolódó: Már a levegőben kigyulladt az ukrán repülőgép

Irán nem adja át a lezuhant ukrán repülőgép fekete dobozát

Lezuhant egy ukrán utasszállító Iránban, lehet, hogy lelőtték

(Kiemel kép: Zelenszkij a kijevi repülőtéren)