Általános iskolai tanárokat toboroznak az érettségikre, listázzák az ezt nem vállalókat

A PDSZ szerint tegnap levelet kaptak az általános iskolai igazgatók, hogy mára gyűjtsék össze az érettségin felügyeletet vállaló, 50 év alatti tanárok névsorát. Azokról is kértek listát, akik nem vállalják a részvételt a május 4-ei érettségi lebonyolításában.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Facebook oldalán idézte a levelet:

„A táblázatot intézményi összegyűjtésben kérjük, határideje 2020. április 22. munkaidő vége a tanügyi referenseknek. A nemleges válaszokat is várjuk megküldeni.”

A PDSZ szerint:

Ebből is látható, hogy előfordulhat, nem lesz elég felügyelőtanár az érettségin, nemcsak azért, mert több pedagógusra van szükség a normális érettségi menetéhez képest, hanem azért is, mert sokan vannak a 60 év körüli, a járvány tekintetében veszélyeztetett tanárok. Visszajelzésekből tudjuk, hogy voltak, akik kérték, hogy idős szüleik ápolása, krónikus betegség, vagy más veszélyeztető tényező miatt ne osszák be őket felügyeletre, illetve éltek azzal a munkavállalói joggal, hogy szabadságot kértek az érettségi napjaira a veszély elkerülése érdekében.

Mivel az érettségin nem lesz kötelező a maszk viselése, nem tudni, hányan mennek el olyan tanulók, akik fertőzöttek, ezért joggal tagadhatja meg a munkavégzést különösen az, aki valamilyen okból veszélyeztetett.

A PDSZ azonban nemcsak a tanárok védelmében követeli az immár egyre szürreálisabb körülmények között megrendezendő érettségi elhalasztását. Amit a kormány végig akar hajtani ugyanis nem számol azokkal a tanulókkal, akik szintén krónikus betegségek, allergia vagy egyéb ok miatt (pl. idős vagy beteg hozzátartozóval él egy fedél alatt) nem venne részt az érettségin. A mostani rendszer szerint nem tudhatja a diák, hogy lesz-e még esélye arra, hogy a későbbiekben, de még ez évben érettségit tegyen, és továbbtanuljon.

A szakszervezet már korábban azt az álláspontot képviselte, hogy súlyos hiba a kormány döntése, amely szerint a járvány csúcspontján, május 4-től 78 ezer diákot akar érettségiztetni. A PDSZ szerint bojkottálni kell az érettségit, felelős tanár akkor nem érettségiztet, felelős szülő pedig nem küldi a gyerekét érettségizni. A kormány pedig erre válaszul leterroristázta a szakszervezetet.
Kapcsolódó: Öt szakszervezeti konföderáció bocsánatkérést követel a köznevelési államtitkártól

Az ellenzék szerint a kormány magára hagyja az érettségizőket és tanáraikat

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!