Állami tisztviselővel találkozott a körözött volt macedón kormányfő

Joó Istvánnal, a külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkárával találkozott még pénteken Nikola Gruevszki, ráadásul egy letelepedési kötvényes kínai lakásában. Ám elszúrták, mert a lakás a 444 szerkesztősége mellett van, a portál újságíróinak meg feltűnt Gruevszki látogatása a szomszédban.

A 444 azt írta, hogy a földhivatali adatok szerint a lakás két kínai állampolgár tulajdonában van, egyiküket letelepedési kötvényvásárlóként jelölték meg egy tavaly a 444-nek és a Dirket36-nak elküldött, feladó nélküli levélben.

A találkozásról az újságírók videót is készítettek, de Gruevszki mindenre azt válaszolta, hogy nem kíván nyilatkozni. A külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkára pedig később szintén összefutott a lépcsőházban a sajtó képviselőivel, de ő meg sem szólalt.  Joó Istvánt utólag tudták azonosítani.

A külügyminisztérium a portál kérdéseire ennyit válaszolt: „semmi különös nincs abban, hogy a Külügyminisztérium kapcsolatban van egy hazánkban tartózkodó személlyel, aki sokáig saját hazája miniszterelnöke volt.”

Gruevszki 2006 és 2016 között volt az akkor még Macedónia nevet viselő Észak-Macedónia miniszterelnöke. Tavaly májusban két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt. Erre ő Magyarországra szökött, ahol menekült státuszt kapott. Májusban Észak-Macedónia nemzetközi elfogatóparancs kiadását kérte az Interpoltól.