Akár 8,5 év börtönt is kaphat a fideszes Simonka György

Az ügyészség vádiratában 8 és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért a bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt megvádolt Simonka Györgyre. Ehhez képest a fideszes országgyűlési képviselőhöz kötődő alapítvány most 450 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott.

A Központi Nyomozó Főügyészség sajtóértesülések szerint az előkészítő ülésre azt az „ajánlatot” teszi le Simonka elé, hogy ha elfogadja a vádiratban foglaltakat és lemond a védekezésről, akkor “csak” nyolc és fél év fegyházban letöltendő szabadságvesztést és teljes vagyonelkobzást kér ellene a bíróság előtt.

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Simonka György és 32 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken. A vádhatóság szerint a bűnszervezet vezetőjeként a politikus lényegesen túlárazta az elnyert közbeszerzéseket, a megemelt összegnek pedig a 45 százalékát kérte vissza készpénzben.

A parlamenti képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, majd az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Simonka Györgyöt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, azt mondta, csak elszenvedője az egésznek.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala zár alá vette a fideszes politikus 160 négyzetméteres újkígyósi otthonát.

Egy Simonkához közeli alapítvány közben újabb hatalmas uniós támogatást nyert

Négyszázötven millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kap az őshonos háztáji állatokat és növényeket bemutató projektre a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány.

A döntés két hete született, a 450 millióból a tervek szerint egy turisztikai attrakció keretében az alapítvány 13 féle tyúkot, szarvasmarhákat, gyimesi racka juhokat, valamint 16 őshonos gyümölcsfát és szőlőt mutat majd be Dombegyházon.

Ugyanez az alapítvány 2017-ben egy ehhez nagyon hasonló beruházásra nyert 300 millió forint uniós támogatást – azt a Dombegyháztól mindössze 26 kilométerre fekvő Mezőhegyesen kellett volna megvalósítani. Ám az oda megálmodott turisztikai központból még nem valósult meg semmi. Pedig a frissen elnyert 450 milliós pályázatban a benyújtók a korábbi, eddig meg nem valósult projekt sikerére hivatkoztak. (Magyar Narancs, hvg.hu, 24.hu)

Az Index videója a Békés megyei Pusztaottlakán elmaradt kamu beruházásokról itt nézhető meg >>>

Kapcsolódó: Vádat emeltek Simonka György fideszes politikus és társai ellen

A Fidesz titokban átírta a Btk.-t, Simonka György jól járhat

(Kiemelt kép: Simonka és Orbán – Forrás: Facebook)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!