A világjárvány lesz a német soros EU-elnökség fő témája

A koronavírus-világjárvány lesz a júliusban kezdődő német soros európai uniós (EU-) elnökség fő témája Heiko Maas német külügyminiszter egy ma megjelent írása szerint.

A német diplomácia vezetője a Die Welt című lap hírportálján közölt írásában kiemelte, hogy az új típusú koronavírus társadalmi helyzettől, bőrszíntől, állampolgárságtól függetlenül bárkit megfertőzhet, és terjedését nem állítják meg a határok, ezért csak akkor lehet tartósan legyőzni, ha egész Európában és a világon mindenütt ellenőrzés alá vonják a járványt.

Ha a vírus bárhol szabadon terjed, “előbb-utóbb minket is újra eltalál, mint a bumeráng”, és “nálunk sem lesz tartós az enyhülés”, ha egész országok és világrégiók zuhannak gazdasági vagy humanitárius válságba.Németországnak kivitelre építő gazdaságot működtető országként, “exportáló nemzetként egészséges Európára és működőképes világgazdaságra van szüksége”, ezért nemcsak a szolidaritás jele, hanem tisztán gazdasági számítás eredménye is “az EU történetének legnagyobb szabású mentőcsomagja”, a napokban kidolgozott, több mint 500 milliárd eurós (180 ezer milliárd forint) program – fejtette ki Heiko Maas.

A német soros EU-elnökség célja, hogy a közösség erősebben, összetartóbban és nagyobb szuverenitással rendelkezve emelkedjen ki a válságból. Ezért a következő hét évre szóló EU-s költségvetést egy “európai újraélesztési programmá” kell formálni.

A költségvetést “újra kell gondolni”, a közös forrásokat a jövőt szolgáló beruházásokra kell összpontosítani, vagyis elsősorban a kutatás-fejlesztésre, a klímavédelemre, a “technológiai szuverenitásra és a válságtűrő egészségügyi és szociális rendszerek” kiépítésére kell fordítani.

Mindehhez a német soros elnökség idején kell lefektetni az alapokat – tette hozzá a német külügyminiszter, kiemelve, hogy országa számára a július 1-jével kezdődő fél év a “koronavírus-elnökség” időszaka lesz.

Az egyik első feladat, hogy a járvány legsúlyosabb szakasza után, “amint túl vagyunk a nehezén”, fokozatosan és összehangoltan visszavonják a szabad mozgást és az egységes belső piac működését korlátozó előírásokat.

A feladatok közé tartozik “a válság tanulságainak levonása” is, ami a többi között azt jelenti, hogy meg kell erősíteni közösségi szinten a katasztrófavédelmet és az életfontosságú orvosi, egészségügyi termékek közös beszerzését és gyártását.

A német külügyminiszter bírálta a magyar felhatalmazási törvényt

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa hozzátette, hogy “korrigálni kell a kisiklásokat” is, amelyeket “a válság kíméletlenül felszínre hozott”.

“Mindenekelőtt a demokrácia és a jogállamiság korlátozásaira gondolok, amelyeket a koronavírus elleni küzdelemmel lepleznek”, és amelyek “elfogadhatatlanok Európában” – írt a német diplomácia vezetője, aláhúzva: aki aláássa az EU közös értékekből álló talapzatát, “ne számítson arra, hogy korlátozás nélkül profitálhat az EU pénzügyi előnyeiből”.A miniszter ezzel kapcsolatban egy hétvégi interjúban arról is szólt, hogy a német szövetségi kormány az időbeli korlát hiánya miatt nem tartja arányosnak a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló új magyar törvényt. A Der Spiegel című hírmagazinban közölt interjúban kiemelte: “nem tehetjük meg, hogy egyszerűen nem veszünk tudomást arról a tényről, hogy aláássák a jogállamiságot”.

A demokrácia és a jogállamiság értéke alkotja a közösség alapját, és ezt “valamennyi tagállamnak tiszteletben kell tartania” – mondta a német külügyminiszter.

Az IMF sürgősségi hitellel segít a nyugat-balkáni országoknak

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Észak-Macedóniának és Bosznia-Hercegovinának sürgősségi hitellel segít az új típusú koronavírus-járvány kezelésében, de a régió többi országa is kért már segítséget az IMF-től – derül ki helyi sajtójelentésekből.

Az IMF 192 millió dolláros (62,8 milliárd forint) sürgősségi hitelt ígért Észak-Macedóniának az új típusú koronavírus-járvány elleni harchoz, valamint a járvány gazdasági következményeinek kezelésére. Az előrejelzések szerint a járvány miatt a nyugat-balkáni ország gazdasága a tervezett 3,8 százalékos növekedés helyett 4 százalékot visszaeshet az idei esztendőben.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 711-ről 760-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

Az IMF Bosznia-Hercegovinának is segít, a megosztott ország vezetői azonban csak nagy viták után tudtak megegyezni arról, hogyan is osszák el az országrészek között a kapott támogatást. A megállapodás szerint a 330 millió eurós (117,4 milliárd forint) hitel 62 százalékát a főként horvátok és bosnyákok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció, 38 százalékát pedig a többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság kapja. Bosznia-Hercegovinában tegnapról mára 45-tel, 901-ről 946-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Szerbiában 3105-ről 3380-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma vára. Eddig 74-en haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe. Zlatibor Loncar egészségügyi miniszter közölte, 418 egészségügyi dolgozó is megfertőződött, ami azt jelenti, hogy a regisztrált fertőzöttek több mint 12 százaléka a orvosok és nővérek közül került ki.

Koszovóban 250-ről 283-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Shpend Ahmeti, Pristina polgármestere bejelentette, hogy a legtöbb fertőzött a fővárosban van, így az egész várost karantén alá vonták mától, tehát sem belépni, sem kilépni nem lehet a városból, hétfőtől pedig további szigorításokra lehet számítani.

A 620 ezres Montenegróban az utóbbi 24 órában 257-ről 263-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A védelmi miniszter közölte, a kormány egyelőre kézben tartja a helyzetet, katonák segítik a járvány kezelését, őrzik a kórházakat, a karanténokat, védik a határt, de egyelőre nincs szükség a NATO segítségére.

Prága nem tervezi a szájmaszkok kötelező használatának megszüntetését

A cseh kormány nem tervezi, hogy a közeljövőben megszünteti a szájmaszkok kötelező használatát a közterületeken, illetve újra teljesen megnyitja az országhatárokat – derült ki az illetékes cseh politikusok hétvégén elhangzott nyilatkozataiból.

“Az arcmaszkok kötelező használatának eltörlése nem lenne jó megoldás, mert ezzel elronthatnánk mindazt, amit eddig elértünk” – mondta tegnap Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke újságíróknak Prágában. Hamácek leszögezte: ez egyelőre nincs napirenden.

Hasonlóan nyilatkozott a közszolgálati rádióban Adam Vojtech egészségügyi miniszter is, aki ugyanakkor kijelentette, hogy számolni lehet a március közepén bezárt üzletek fokozatos megnyitásával. “Szigorú higiéniai szabályok betartása mellett elképzelhető, hogy a boltok többsége egy hónapon belül újra kinyit” – vélte a miniszter.

“Az országhatárok teljes újranyitása a legközelebbi időben nem várható. Ez inkább hónapok, mint hetek kérdése” – jelentette ki kérdésre válaszolva Adam Vojtech.

Csehországban ma reggel 5902 új koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, 167-tel többet, mint tegnap. A növekmény már második napja jóval alacsonyabb, mint az előző napoké vagy az előző heti 253-as átlag.

A betegségben eddig 132 ember halt meg, tegnap óta kilencen. A kigyógyultak száma pedig huszonnégy óra alatt 52-vel, 422-re emelkedett – derül ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel megjelent kimutatás szerint.

Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma már meghaladta a 125 ezret. Pénteken és szombaton is napi mintegy ötezer tesztet végeztek, ami alacsonyabb, mint az előző napok nyolcezres átlaga.

Izrael tovább szigorított Jeruzsálemben a kijárási korlátozásokon

Az izraeli kormány tovább szigorított Jeruzsálemben a kijárási korlátozásokon a koronavírus terjedésének fékezése érdekében – jelentette ma a katonai rádió.

Jeruzsálem négy ultraortodox lakónegyedében szigorú kijárási tilalmat vezetnek be ma déltől szerdáig, mert ezekben a városrészekben kiugróan magas a megbetegedések és a halálozások száma. A négy elkülönített városrészben élők csak létfontosságú munkahelyekre tartva, vagy orvosi célból hagyhatják el saját körzeteiket.

Jelenleg Jeruzsálem vezet Izraelben a koronavírus okozta megbetegedésekben, ott is elsősorban a különösen vallásos negyedek, ahol a legutóbbi időkig nem tartották be a maximálisan kétfős gyülekezési tilalmat, és továbbra is legalább tízes csoportokban, a zsidó hagyomány szerinti minjanban imádkoztak a férfiak.

Idén hatalmas tömeg helyett a gyülekezési korlátozások miatt csak tíz imádkozó férfi, köztük David Friedmannak, az Egyesült Államok izraeli nagykövetének jelenlétében tartják meg a hagyományos pészahi kohenita áldást a Siratófalnál. Ez az őszi sátoros ünnepen és tavasszal, pészahkor rendezett szertartás általában több tízezer látogatót szokott Jeruzsálem óvárosába vonzani. A Siratófalnál az utóbbi hetekben tíz férfi imádkozhat egymástól legalább kétméteres távolságban, naponta háromszor.

Izraelben jelenleg 10 878 fertőzöttet tartottak nyilván, százhuszonhárman vannak lélegeztetőgépen, és százhárman haltak bele a betegség szövődményeibe.

A kormányalakításra felkért Beni Ganz, a Kék-fehér párt elnöke kéthetes hosszabbítást kért Reuven Rivlin államelnöktől, mivel az eddig rendelkezésére állt huszonnyolc nap alatt nem sikerült megállapodásra jutnia Benjámin Netanjahuval, a Likud párt vezetőjével az új kormány megalakításáról. A katonai rádió értesülései szerint a múlt kedden már elkészített – és csak aláírásra váró – egyezménytől visszalépett a Likud párt, elsősorban beleszólást követelve a bírók kinevezésébe.

Brazília az első déli ország, ahol ezer fölött a koronavírus áldozatainak száma

Brazíliában 1141-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, ezzel az ország a déli félteke első állama, ahol a halálesetek száma átlépte az ezres határt.

Brazíliában eddig összesen 20 964 fertőzöttet regisztráltak, de a valós fertőzöttek száma ennél alighanem jóval magasabb, mert az országban csak a kórházi betegeket tesztelik.

Brazília legtöbb tagállama saját jogon már bevezetett a korlátozó intézkedéseket, bár ezek szükségességét Jair Bolsonaro elnök továbbra is vitatja, noha a kezdeti teljes tagadás óta már ő is belátta, hogy a járvány valóban komoly veszélyt jelent. Bolsonaro pénteken a főváros utcáin köszöntötte a tiszteletére egybegyűlt híveit, akikkel kezet fogott és fotózkodott is, maszk vagy bármilyen más védőfelszerelés nélkül. (MTI, Index)Kapcsolódó: Kanton vezetése tagadja, hogy megkülönböztetné az afrikai származásúakat

Karácsony: Kásler Miklós ellenezte a szűrést az idősotthonokban

Újabb 14 fertőzött halt meg Magyarországon

Meghaladta az 1,7 milliót a fertőzöttek száma a világon

Az Egyesült Államokban már több mint 19 ezer halottja van a járványnak

A járványügyi hatóság megkezdte az ellenőrzést a Pesti úti idősotthonban

Egyre többen fertőződnek meg a horvát és szlovén idősotthonokban

Karácsony: A Rózsa utcai idősotthon 94 lakójából 60-an fertőzöttek

Szele Tamás: A megnyergelt koronavírus

(Kiemelt kép: Heiko Maas)