A színházakat támadó törvény elleni tüntetést áttették a Madách térre

A várható nagy létszám miatt a Madách térre tették át a tüntetést. Több ezer emberre számítanak a szervezők a holnap délután hatkor kezdődő demonstráción, ahol a kormány törvényjavaslata ellen tiltakoznak.

A színházi szakemberek szerint a kormány azzal, hogy a fővárostól elvonja a színházigazgatói kinevezések jogát, pontosabban vétójogot adna az igazgatókinevezések ügyében Kásler Miklós miniszternek, “súlyosan sérti a színházi szakma autonómiáját”.

Mint a szervezők írják:

„A kormány által készített törvényjavaslat súlyosan sérti a színházi szakma autonómiáját. A javaslat többek között megszüntetné a független színházak működési támogatását és az önkormányzati fenntartású színházakban a kormány kezébe adná az igazgató kinevezési jogát. Erről sem a színházi szakmával, sem a fővárossal nem egyeztetett senki.

A magyar kultúra sokszínűségét eddig a művészet szabadsága biztosította. A politika nem szólhat bele a színházi életbe! A színházigazgató kinevezési joga nem lehet hatalmi játszmák eszköze.”

A tüntetés holnap 18:00-kor kezdődik és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is felszólal. A rendezvényen felszólal még Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze, Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője, Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója és Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója.

A Független Előadóművészeti Szövetség december 6-án kampányt indított az új salátatörvény-tervezet ellen, amellyel a kormány megszüntetné a Nemzeti Kulturális Alapot azért, hogy még jobban ellenőrizhesse a kultúrát.

A szövetség első lépésként egy online petíciót nyújtana be az országgyűlési képviselőknek, amelyet itt tudnak aláírni azok, akik nem értenek egyet a törvénymódosítással.

A petícióban egyebek között ezt írják:

A kormány a magyar kulturális élet szisztematikus szétverésére készül! Egy friss törvénytervezet szerint:

      • Beszántanák a Nemzeti Kulturális Alapot
      • Mostantól a miniszter döntené el, hogy ki lehet az önkormányzati színházak igazgatója (vagy ha a színházak ebből nem kérnek, akkor nem kapnak pénzt)
      • Megszüntetnék a független színházak működési támogatását – ezzel a biztos megszűnésre ítélve őket.

Az oktatás és a tudományos élet után a kormány a szabad kultúrára tör.

(Index, Mérce, aHang)

Kapcsolódó: Szele Tamás: A fehérvári huszárok