A szenátus leszavazta a tanúk meghallgatását a Trump elleni eljárásban

Az amerikai szenátus este leszavazta a demokraták indítványát, nem lesznek tanúk a Donald Trump elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) felső házi tárgyalásán.

A szenátus 51:49 arányban szavazta le a demokrata szenátorok azon javaslatát, hogy tanúkat hívjanak és újabb 28 ezer dokumentumot kérjenek be a tárgyalásra. Két republikánus szenátor – Susan Collins Maine és Mitt Romney Utah állam politikusa – a demokratákkal együtt szavazott.

“A javaslatot nem fogadták el” – jelentette be a tárgyaláson elnöklő John Roberts főbíró.

A voksolás utáni szünetben Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője “nagy tragédiának” nevezte a döntést. Mint fogalmazott: “tanúk nélkül, dokumentumok nélkül egy impeachment-tárgyalás galádság”. A politikus “tárgyalás utánzatának” minősítette az eljárást, és úgy vélekedett, hogy “Amerika emlékezni fog erre a napra”.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakcióvezetője közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: “a szenátusnak nincs szüksége arra, hogy újra nyissa a képviselőház demokrata párti többsége által lezártnak nyilvánított vizsgálatot, amelyet maguk az impeachment-menedzserek továbbra is elsöprő erejűnek és minden kétséget kizárónak minősítenek”.

A voksolást az első elemzések Donald Trump és McConnell szenátor nagy győzelmeként értékelték.

Amerikai sajtóértesülések szerint a demokrata párti politikusok azt szeretnék, ha az impeachment-eljárás utolsó napja szerdán lenne, egy nappal azt követően, hogy Donald Trump elmondta az Unió állapotáról szóló hagyományos évértékelő beszédet a kongresszus két háza előtt. John Cornyn texasi republikánus szenátor szerint a demokraták ezzel kifejezetten “zavarba akarják hozni” az elnököt. (MTI)

Kapcsolódó: Trump védői jórészt Joe Bidenről beszéltek az impeachment szenátusi tárgyalásán

Megkezdődött a Trump elleni impeachment szenátusi tárgyalásának érdemi része

Bolton információinak titkosításával védik Trumpot – ismerős módszer?

A demokraták szerint Donald Trump közvetlen veszély a demokráciára

A képviselőház megszavazta a Trump elleni két vádpont továbbítását a szenátusnak

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!