A számvevőszék felfüggesztette a DK költségvetési támogatását

A DK szerint ezzel is a 2022-es választás eredményét akarhatják befolyásolni. Az ellenzéki párt bírósághoz fordul, de a per elhúzódhat akár a választásokig.

Állami Számvevőszék (ÁSZ) felfüggesztette a Demokratikus Koalíció (DK) költségvetési támogatását mindaddig, amíg a párt helyre nem állítja törvényes gazdálkodását és ezt dokumentumokkal nem igazolja – jelentette be a számvevőszék főtitkára csütörtökön, online sajtótájékoztatón.

Holman Magdolna az ellenzéki párt 2017-2018. évi gazdálkodásának ellenőrzéséről szólva azt mondta, a DK nem igazolta az időszakról közzétett adatok valódiságát: pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette.
Közölte, a DK költségvetési támogatásának felfüggesztését azt követően függesztették fel, hogy a párt elnöke az ÁSZ korábban nyilvánosságra hozott jelentéstervezetre adott észrevételében elutasította a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását.

A főtitkár tudatta, a számvevőszék tájékoztatta a Demokratikus Koalíció elnökét arról, hogy milyen dokumentumokkal kell igazolnia a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását, és amennyiben a DK ennek eleget tesz, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését.

Holman Magdolna kérdésre válaszolva kijelentette, a DK esetében nem dokumentumok hiányáról van szó, tehát a számvevőszék jelentésének semmi köze nincs a párt székházában történt tűzesethez. Elmondta, az ellenzéki párt közzétette a 2018-as pénzügyi kimutatását, majd az ÁSZ-nak azt jelezte, hogy nem tudja igazolni annak valódiságát.

Ugyancsak kérdésre elmondta, a DK-től nem 2017-2018-ra vonatkozóan kérnek adatokat, hanem jelenlegi dokumentumokkal kérik a törvényes működés igazolását.

Előfordulhat, hogy a 2022-es kampány teljes finanszírozását elveszik a DK-tól

Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója és parlamenti képviselője az Index kérdésére azt mondta, hogy az ÁSZ jelentéstervezetére egy 7 oldalas reakciót küldtek, a számvevőszék ehhez képest egy betűt sem változtatott a jelentésen.

„Az ÁSZ fő érve, hogy mutassuk be azokat a számlákat, amelyek alapján elkészült a DK 2017/2018-as beszámolója, és nem képesek felfogni, kezelni a helyzetet, hogy a pártirodában keletkezett tűz megsemmisítette a számlákat papíron és elektronikusan is” – mondta Sebián-Petrovszki, aki szerint amit lehetett, pótoltak, de csak a kért számlák 60 százalékát tudták bemutatni.

A párt igazgatója szerint bíróságon fogják megtámadni az ÁSZ döntését, elhúzódó pereskedésre készülnek, amely szerintünk akár a 2022-es választásokig is eltarthat; ennek értelmében szerinte előfordulhat, hogy a párt a következő választásig nem fog állami támogatásban részesülni.

Sebián-Petrovszki szerint a DK 207 millió forintot kap egy évben az államtól, ez a párt teljes költségvetésének a kétharmada.

Ha elhúzódik a pereskedés, akkor előfordulhat, hogy a 2022-es kampány teljes finanszírozását veszik ki a kezünkből, ez pedig már a választások eredményét is befolyásolhatja

– mondta Sebián-Petrovszki.

A DK-nál miután megkapták az ÁSZ jelentéstervezetét, takarékossági intézkedéseket vezettek be: lemondták az idei évre tervezett összes nagyobb rendezvényüket és a 2020-ra tervezett választási felkészítő projektjeiket. Sebián-Petrovszki szerint a párttámogatás felfüggesztését egyelőre azzal próbálhatják meg ellensúlyozni, ha több támogatást kérnek tagjaiktól és szimpatizánsaiktól. (MTI, Index)

Kapcsolódó: Több évre felfüggeszthetik a DK állami támogatását

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!