A skót helyzet egyre fokozódik

Ünnepel a Skót Nemzeti Párt, amely a Skóciára eső 59 képviselői helyből 48-at szerzett meg a brit választásokon.

A Skót Nemzeti Párt szerint ez az eredmény egyértelmű felhatalmazást ad nekik arra, hogy új függetlenségi népszavazásért küzdjenek, amihez az európai országok támogatását kérik.

– A skótok nyilvánvalóvá tették, hogy nem akarják, hogy Boris Johnson legyen a miniszterelnökük, ahogy a brexitet sem. Azt akarják, hogy Skócia jövőjéről a skótok döntsenek – mondta Nicola Sturgeon, a párt vezetője.

Hiába a győzelem Skóciában, a Boris Johnson vezette konzervatívoknak most egyértelmű többségük lesz a brit parlament alsóházában, és hallani sem akarnak új népszavazásról a skót függetlenségről.

– Ez még mindig egy brit belpolitikai kérdés, amit az Egyesült Királyságon belül kell letárgyalni és rendezni. Legitimáció hiányában nem hiszem hogy az Európai Unió bármit közvetlenül tehetne vagy tenni szándékozna ebben az ügyben, mondta az Euronewsnak Radosh Mushovic politikai az elemző.

Hat konzervatív és egy Munkáspárti képviselője is lesz Skóciának, valamint négy liberális. A liberálisok pártvezetője, Jo Swinson viszont nem nyerte meg a körzetét, így kiesett a parlamentből, ezért a párt vezetéséről is le kellett mondania. (Euronews)

Kapcsolódó: Trump: Johnson győzelme előrevetíti a 2020-as amerikai választás eredményét

Donald Trump örül Johnson sikerének és a Brexitnek

Johnson: erőteljes új felhatalmazás a Brexit végigvitelére

Frissítve!!! A konzervatívok nyertek a brit választáson

A skót kormányfő szerint megpróbálnak újból belépni az EU-ba

(Kiemelt kép: Nicola Sturgeon, amikor értesül az eredményről – Euronews)