A rendőrség nyomoz az óbudai tűzeset ügyében

A rendőrség közveszélyokozás gyanúja miatt nyomozást rendelt el a tegnapi, óbudai tűzeset körülményeinek kiderítése érdekében – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Felidézték, hogy január 12-én vasárnap 18 óra 20 perckor Budapesten, a III. kerületben, a Dinamó utcában egy lakóépületben tűz keletkezett, amelynek következtében több lakó- és melléképület is kigyulladt.

A tűzvizsgáló elsődleges véleménye alapján felmerült a szabálytalan kályhabekötés lehetősége, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság közveszélyokozás gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen – tartalmazza a közlemény.

Korábban az Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője arról tájékoztatott, hogy öt épületben keletkezett tűz, amelyek közül négy lakóingatlan. Az egyikben a lángok több gázpalack felrobbanását okozták. Ettől az épület összedőlt, feltehetőleg a tűz miatt pedig leszakadt egy nagyfeszültségű vezeték, ami jelentősen nehezítette a nagy erőkkel kivonult tűzoltók munkáját.

Mindennek nyomán az összes épület, amelyekben kilencen éltek és öten éppen otthon tartózkodtak, lakhatatlanná vált, egy ember pedig áramütést szenvedett – közölte Kolozsi Péter.

A szakemberek a földön fekvő nagyfeszültségű vezetéket áramtalanították, a tűzoltók pedig tűzvizsgálati eljárást indítottak – mondta korábban a helyettes szóvivő.

Életveszélyes körülmények között éltek

Hetek óta fotózott, gyűjtötte a bizonyítékokat a szomszédjában uralkodó áldatlan állapotokról az a fiatal nő, akinek az otthona gyakorlatilag teljesen megsemmisült a robbanásban. Az asszony a másfél éves kislányát fürdette, miközben párja az udvaron akart rágyújtani és telefonálni, amikor észrevette, hogy ég a házuk oldala.

A nő édesanyja az Indexnek azt mondta, hogy a férfi

berohant, kikapták a gyereket a kádból, kirohantak és be is robbant a ház. A lányomon talán még cipő sem volt, egy szál pólóban menekült ki. Mindenük megsemmisült. Engem azzal hívott, hogy ’anya, gyere, nagyon nagy baj van!’

Lánya a héten akarta bevinni az Óbudai Önkormányzathoz a fotókat, és kérni, csináljanak végre valamit, mert a szomszédos telken évek óta lopják az áramot és életveszélyes körülmények között élnek.

A lefolyó csőből tákolt kéményt purhabbal rögzítették. Ez kaphatott lángra, és ahogy a tűz terjedni kezdett, a házban lévő gázpalackok felrobbantak

– állította a nő. (MTI, Index)

Kapcsolódó: Öt épület lángol Óbudán – egy ember megsérült

(A képek forrása az egyik lakó Facebook oldala, amelyen segítséget kér)