A PDSZ követeli: vonják vissza az érettségi május 4-i lebonyolítását

Az érettségi vizsgák május 4-i lebonyolítására vonatkozó döntés visszavonására szólította fel Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya.

Az államtitkárnak címzett dokumentumban azt írták, ha Maruzsa Zoltán nem vonja vissza a döntést, akkor “legalább olyan mértékben lesz felelős az ebből következő tragédiákért, mint főnöke”.

A PDSZ háta mögött “egyeztetett” az államtitkár az érettségiről

A PDSZ a csütörtöki egyeztetéseket ígérő hírek után megdöbbenve tapasztalta, hogy ez az egyeztetésnek nevezett esemény már le is zajlott, mégpedig úgy, hogy “kizárólag a kormánynak alárendelt, és vele egyetértő szervezetekkel egyeztetett” az államtitkár.
Mint közleményükben írják,

„A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a tegnapi egyeztetéseket ígérő hírek után megdöbbenve tapasztalta, hogy ez az egyeztetésnek nevezett esemény már le is zajlott, mégpedig úgy, hogy ön kizárólag a kormánynak alárendelt, és vele egyetértő szervezetekkel egyeztetett. A hírek szerint az egyeztetésen részt vett három kormányzati hivatal  képviselője (Oktatási Hivatal, Klebelsberg Központ, Tisztifőorvos), továbbá két olyan szervezet, a Nemzeti Pedagógus Kar és az Országos Diáktanács, amelyek  legitimációja egyértelműen a kormány jól megtervezett akaratából ered, és meglepő módon az a Pedagógusok Szakszervezete is, amelyik korábban 29 más társadalmi szervezettel és szakszervezettel együtt kérte az érdemi, széleskörű egyeztetést az  érettségivel kapcsolatban.”

Szerintük azért is születhetett “ez a felelőtlen, jogsértő és szakmai szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyó” döntés, mert a valódi egyeztetés elmaradt.

A PDSZ elutasítja az egyeztetésnek ezt a színházi formáját, és hamisnak tartja az abból levont következtetést – írták.

Kiemelték, egyetlen ember egészségét és életét sem szabad veszélyeztetni olyan esetben, amikor nincs maximális biztonság, és van kockázatmentes alternatíva. Márpedig lehetőség van az érettségik és az egyetemi őszi szemeszter kezdetének elhalasztására, és ezen túl is jó pár más lehetőség kínálkozik, beleértve akár a jegymegajánlást vagy az online érettségit is.
“Nem így történt, s ön ma bejelentette, hogy nincs jobb megoldás, mint a járvány tetőzésével párhuzamosan megrendezni az írásbeli vizsgákat” – fogalmaztak.

Maruzsa Zoltán a kormány Facebook-oldalán tegnap közzétett videóban azt állította, hogy a járványügyi szakemberek is egyetértenek abban, hogy szigorú biztonsági intézkedésekkel elkezdődhetnek az érettségi vizsgák május negyedikén.

Külön kiemelte az Országos Diáktanáccsal folytatott online egyeztetést, ahol a 19 résztvevőből 17 szavazott a május 4-i kezdésre. A diákok érettségizni akarnak – jelentette ki Maruzsa Zoltán.

Maruzsa Zoltán, hangsúlyozta: a fentiek alapján jelenleg nem lát indokot, hogy az érettségi elhalasszák. Az eredetileg kijelölt május negyediki időpontot fenntartják, és a maximális egészségvédelmi intézkedések mellett lebonyolítják az érettségit.

A PDSZ mellett Trencséni László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke szerint is rossz ötlet az érettségik május eleji megtartása, derül ki a Népszavának adott interjújából. Mint mondta,

„A döntési mechanizmus és a döntésekről szóló kommunikáció igen nehezen követhető. De az biztos, hogy az érettségiről szóló kormányrendelet kiadása és a meghirdetett időpont közti idő félelmetesen rövid, nem csupán a szervezők, de a felkészülő diákok számára is. Másrészt a koronavírus-járvány május 3-ára meghirdetett tetőzése és a május 4-i vizsgakezdés egészségügyi kockázata óriási.”

(MTI, Népszava, Mérce)

Kapcsolódó: Maruzsa: elkezdődhetnek május 4-én az érettségi vizsgák

(Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!