Frissítve!!! A Néppárt a járvány miatt nem tud dönteni a Fidesz kizárásáról

Az Euronews információi szerint Orbán Viktornak egyelőre nem kell attól tartania, hogy az Európai Néppárt a közeljövőben kizárná a Fideszt. Az ilyen ügyekről ugyanis a pártcsalád Politikai Gyűlése dönthet, ennek összehívása azonban a mostani járványügyi helyzetben nem lehetséges.

Néppárti forrásuk szerint bizonytalan, mikor ülhet legközelebb össze a testület. Eddig a Politikai Gyűléseken személyesen vettek részt és szavaztak a küldöttek.

Az eredeti tervek szerint április 24.-én lenne a következő ilyen tanácskozás, azonban lényegében esélytelen, hogy a küldöttek emiatt Brüsszelbe utazzanak.

Május elején Zágrábban tartana csúcstalálkozót a néppárti vezetés. Ennek elhalasztásáról még nem érkezett hír, de nem valószínű, hogy egy hónap múlva nagy konferenciát tartsanak bárhol Európában.

Már 13 tagpárt kéri a Fidesz kizárását az Európai Néppártból a magyarországi vészhelyzeti kormányzás miatt. A hivatalos levelet tegnap küldték el Donald Tusknak, a pártcsalád elnökének. Ebben az áll, a felhatalmazási törvény sérti a demokratikus értékeket.

“A frissen szerzett hatalmát a magyar miniszterelnök arra használhatja, hogy hogy kiterjessze a befolyását a társadalomra” – olvasható a levélben.

A Fidesz néppárti tagságát tavaly márciusban függesztették fel a demokrácia és a jogállamiság magyarországi helyzete miatt.

Idén év elején azonban még többségben voltak azon pártok, amelyek ellenezték a kizárást, így a Néppárt csak a felfüggesztést hosszabbította meg. (Euronews)

Orbán Viktor levelet írt az Európai Néppárt főtitkárának

Orbán Viktor ma levelet írt Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt főtitkárának, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé Twitter-üzenetében.

“Világunk határozottan a feje tetejére állt. Mi, kormányfők és pártvezetők a világ minden táján arra összpontosítjuk erőnket, hogy kellő  időben hatékony döntéseket hozzunk az emberéletek megmentése, állampolgáraink egészségének és biztonságának védelme érdekében” – fogalmazott a miniszterelnök.

Szavai szerint nehezen elképzelhető, hogy bármelyik állami vezetőnek ideje lenne “fantáziálnia” más országok szándékairól. Mint írta: manapság ez költséges luxusnak tűnik.

“Minden tiszteletem az Öné, de nekem erre nincs időm!” – írta levelében Orbán Viktor, közölve, hogy bármilyen kérdés megvitatására nyitott, amint véget ér a jelenlegi koronavírus-világjárvány, mindaddig azonban minden idejét kizárólag arra fordítja, hogy magyar emberek életét igyekszik megmenteni, valamint arra, hogy az alaptörvény keretei között intézkedéseket készítsen elő a gazdasági és társadalmi talpra állás érdekében.

“Azt javaslom, hogy mindannyian ugyanezt tegyük a saját országainkban” – zárta levelét Orbán Viktor. (MTI)

KapcsolódóMár az Európai Néppárt 13 tagja kéri, hogy zárják ki a Fideszt

Von der Leyen aggódik a magyar felhatalmazási törvény miatt

Több uniós ország aggodalmát fejezte ki a magyar felhatalmazási törvény miatt

Tusk: a Néppártnak felül kell vizsgálnia álláspontját a Fidesz tagságáról

Asselborn: ki kell zárni a magyar kormányt az EU-s döntésekből

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!