A NATO-főtitkár és az EB elnöke megoldást sürget az iráni-amerikai viszályra

Iránnak tartózkodnia kell az erőszak alkalmazásától, legfontosabb ugyanis megakadályozni, hogy elmérgesedjen a helyzet – jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben, a katonai szövetség legfőbb politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács rendkívüli, nagyköveti szintű ülését követően.

Jens Stoltenberg, a közel-keleti feszültség növekedése miatt összehívott ülést követően tartott rövid sajtótájékoztatóján kijelentette: a szövetséges országok aggodalmukat fejezik ki a régió egészét destabilizálni képes iráni atomtevékenység, valamint az iráni vezetés terrorista csoportokat támogató politikája miatt.

A NATO egyetért abban, hogy sohasem lehet atomfegyver Irán birtokában, továbbá minden felet felelősségteljes viselkedésre és önkorlátozásra szólít fel – tette hozzá a NATO-főtitkár.

Az Európai Bizottság elnöke diplomáciai megoldást sürget

Diplomáciai megoldást sürgetett az iráni-amerikai viszály rendezésére az Európai Bizottság elnöke hétfőn. Ursula von der Leyen a németországi Seeonban hangsúlyozta, véget kell vetni az erőszak körforgásának, és ebben Európának különleges felelőssége van.

Az Európai Bizottság elnöke aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Irán vasárnap bejelentette: a továbbiakban nem tartja magát az atomprogramjáról szóló 2015-ös többhatalmi megállapodásból fakadó kötelezettségeihez. Nyomatékosította, fontos, hogy Irán visszatérjen a megállapodáshoz. “Meg kell győznünk Iránt, hogy ez az ő érdeke is” – fogalmazott.

Az iráni-amerikai viszály azt követően lángolt fel újra, hogy Iránhoz hű iraki erők megtámadták az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét. Erre válaszul az Egyesült Államok péntekre virradóra célzott támadást hajtott végre az iraki fővárosban, amelyben megölték Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének vezetőjét és Abu Mahdi al-Muhandiszt, az Irán támogatását élvező Népi Mozgósítási Erők nevű, több milíciát tömörítő iraki ernyőszervezet irányítóját.

Irakról szólva Ursula von der Leyen azt hangoztatta, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet pusztítása után a közel-keleti ország jó úton halad, és lakosai megérdemlik, hogy folytatódjon az újjáépítés és a nagyobb stabilitás.

Az Európai Bizottság elnöke önmérsékletre szólította fel a konfliktus szereplőit.

Ursula von der Leyen megerősítette, hogy az európai uniós külügyminiszterek pénteken rendkívüli ülést tartanak Brüsszelben, hogy megvitassák a válságkövetkezményeit Európára nézve és az iráni nukleáris megállapodás jövőjét. (MTI)

Kapcsolódó: Irán felmondta az atomalkut

A NATO rendkívüli tanácsülést tart a közel-keleti feszültség növekedése miatt

Százezrek kísérték Iránban Szulejmáni koporsóját

Trump szankciókkal fenyegeti Irakot

A külföldi katonák kivonulását követeli az iraki parlament

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!