A Nat a természettudományos oktatást is tönkreteszi

Eddig főleg az irodalom és a történelem tananyagáról volt heves ideológiai és szakmai vita, miközben a természettudományos tárgyakat tanító pedagógusok is kétségbeesetten gondolnak a következő tanévre. 

Csökkenő óraszámok, de változatlan mennyiségű tananyag, átgondolatlan újítások: ezekről meséltek a 24.hu-nak nyilatkozó szaktanárok.

Nem nézhetjük tétlenül a természettudományos oktatás tudatos elsorvasztását. Szakmailag vállalhatatlannak tartjuk a természettudományos tantárgyak óraszámainak drasztikus csökkentését

– a többi közt ezt írták nyílt levelükben az ország egyik legjobb iskolája, az ELTE Apáczai Csere János Gimnázium és Kollégium szaktanárai és kollégiumi nevelőtanárai.

Tiltakozásukban kitértek arra, hogy az új Nat szerint a gimnáziumok ezentúl kémiából és földrajzból nem készítenek fel a középszintű érettségire sem, hiszen kötelező óraszámuk nem éri el a jogszabályban meghatározott, két éven át tartó heti két tanórát.

Abszurdnak és nevetségesnek tartjuk, hogy a természettudományos tantárgyak többé nem épülnek egymásra, hanem az első két évre lettek bezsúfolva. Így olyan ismereteket kellene egyes természettudományos tárgyakból tanítanunk, amelyekhez nem állnak rendelkezésre a megfelelő előzetes ismeretek

– írták az intézmény tanárai, példaként hozva, hogy a diákoknak úgy kellene megérteniük a biokémiát biológiaórán, hogy nincsenek meg hozzá a megfelelő kémiai alapjaik, a fizikát pedig a megfelelő matematikai ismeretek hiányában kellene elsajátítaniuk.

Nem látják másképp a természettudományos tárgyak jövőjét a portál által kérdezett szaktanárok sem.

Szerintük a tanárok munkáját az is nagyon megnehezíti, hogy a kerettantervek hiányában egyelőre azt sem látják, mik a témák és az elvárt eredmények a gimnáziumi évfolyamokon, így óriási bizonytalanságnak vannak kitéve, nagyjából fogalmuk sincs, mikor mit kell majd pontosan csinálniuk.

Nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy ez az egész nem szolgál mást, csak azt, hogy a tanárhiányt rendezze

– mondta egy pedagógus. (24.hu)

Kapcsolódó: PSZ: túl későn hozták nyilvánosságra a módosított Nemzeti Alaptantervet

Kiakadt az új Nemzeti alaptanterv tervezetén a Nemzeti Pedagógus Kar

Az új alaptantervben Mussolini csodálója kiütötte Móriczot, Örkényt és Kertészt

Az új Nat és szakképzési rendszer ellen tüntetett a PDSZ

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton )