A Matolcsy-alapítványok cégei eladogatják az ingatlanjaikat

Csaknem 50 milliárd forintot kaptak, amit aztán beraktak az Optimába, a Pallas Athéné-alapítványok vagyonkezelő cégébe.

Több ingatlant is eladtak tavaly a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné-alapítványai alá tartozó cégek, amelyekből így összesen 48,8 milliárd forintot szedtek ki – írja a hvg.hu. 

A pénzt aztán az alapítványok vagyonkezelő cégébe, az Optimába csoportosították vállalati kötvények formájában.

Az alapítványok 2019 végére a még meglevő ingatlanokkal együtt 274,8 milliárdos vagyonról számoltak be, ebből már 238 milliárd volt az Optimánál.

Mindezt azért tudhatjuk, mert a Kúria kimondta, hogy az alapítványok közfeladatot ellátó szervnek minősülnek, hiába érvel azzal a kormány, hogy az alapítványoknak juttatott pénz elveszíti közpénz jellegét. Az alapítványok cégeinek pénzügyei viszont már üzleti titoknak minősülnek, így csak annyit tudni, hogy az Optima a pénz nagy részét az alapítványok befektetési alapjaiba irányítja.

A hvg.hu az Optima beszámolója alapján azt írja, 2019 végén 174,9 milliárd forintot tartottak befektetési jegyben, 64,5 milliárdot ingatlanban, 8,6 milliárdot bankbetétben, 26,8 milliárd forintot pedig vállalati kötvényben.

Számos bonyolult ingatlanos üzletet részletez a portál, így például arról is írt, hogy 2019-ben közvetlenül az MNB-hez került a Széll Kálmán téri Postapalota és az Úri utca 21. alatt található régi városháza épülete. Az Úri utcai ingatlanért az MNB novemberben 8,7 milliárd forintot fizetett, bár 2014-ben egyszer már megvette 1,9 milliárdért. Ezután, a felújítás idejére odaajándékozta az egyik Pallas-alapítványnak.Az adófizetők pénze folyamatosan elvesztette közpénz jellegét.

Kapcsolódó: Matolcsy megint az euró ellen kampányolt