A magyar kormány segít Kínának megakadályozni Tajvan WHO-tagságát

A magyar kormány támogatja Kínát abban, hogy megakadályozza Tajvan csatlakozását az Egészségügyi Világszervezethez (WHO).

A  South China Morning Post cikke a kínai kormány közleményére hivatkozik, amelyben az áll, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter csütörtökön telefonon egyeztetett Vang Ji kínai külügyminiszterrel. Szijjártó biztosította a kínai felet, hogy az “egy Kína” elv alapján nem fogja támogatni Tajvan WHO-tagságát.  Az elv lényege, hogy Kína nem ismeri el független országként Tajvant, ezért akadályozza, hogy nemzetközi szervezetek tagja lehessen.
Az egyeztetésről a magyar külüminisztérium is beszámolt, de egy szóval sem említik, hogy Tajvan is előkerült a megbeszélés során. Csak arról írnak, hogy hány repülőgép hozott egészségügyi felszerelést Kínából, illetve hány kínai beruházás érkezett Magyarországra.

QP | Quality Placement

A kínai külügy közleménye szerint Vang Ji az észt és a bosnyák miniszterrel is beszélt csütörtökön, de Tajvanról velük nem egyeztetett. A WHO hétfőn tartja közgyűlését, amelyen Tajvan is szeretne részt venni. Több európai ország mellett az Egyesült Államok, Új-Zéland, Ausztrália, Kanada is támogatja az ország részvételét. (Index)