A magyar kormány is aláírta a felhatalmazási törvényt elítélő nyilatkozatot

Meglepő módon reagált a magyar kormány a nyilatkozatra, amelyben 13 európai kormány őket bírálta: tizennegyedikként csatlakozott az aláírókhoz.

Tizenhárom EU-s tagállam kormánya egy közös nyilatkozatban kérte szerdán az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a rendkívüli lépéseket, amelyeket az országok a koronavírus elleni küzdelemre hivatkozva hoznak. A nyilatkozatban nem nevesítették az Orbán-kormányt, de  egyértelmű volt, miről van szó.

„Mély aggodalommal tölt el minket az, hogy egyes rendkívüli intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok megsértésének kockázatát hordozzák”

– írták, és azt is hozzátették, hogy az intézkedések „nem korlátozhatják a szólás- és sajtószabadságot”.

Az Orbán-kormány egészen váratlan lépéssel állt elő: tizennegyedikként csatlakozott a nyilatkozatot aláírókhoz.

A magyar kormány azt állítja, hogy a hétfőn elfogadott felhatalmazási törvény, amely korlátlan időre lehetővé teszi a rendeleti kormányzást, megfelel ezeknek az elvárásoknak.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon azt írta: “a magyar kormány nem hagyja, hogy ilyen súlyos időszakban bárki éket verjen a tagállamok közé és örömmel csatlakozik az idézett nyilatkozathoz. Állunk a nyílt (nem a megszokott zárt ajtók mögötti) eszmecsere elé a tagállamok által a koronavírus elleni védekezés érdekeben bevezetett intézkedésekről”. (hvg.hu)

Kapcsolódó: Már az Európai Néppárt 13 tagja kéri, hogy zárják ki a Fideszt

Von der Leyen aggódik a magyar felhatalmazási törvény miatt

Több uniós ország aggodalmát fejezte ki a magyar felhatalmazási törvény miatt

Tusk: a Néppártnak felül kell vizsgálnia álláspontját a Fidesz tagságáról

Asselborn: ki kell zárni a magyar kormányt az EU-s döntésekből