A magyar kormány is akadályozza a multik adóelkerülésének leleplezését

Magyarország egyike annak a 12 uniós tagállamnak, amely tegnap az Európai Tanácsban nemmel szavazott arra az előterjesztésre, amely leleplezte volna a multinacionális vállalatok adóelkerülését.

A javaslat arra kötelezte volna a 750 milliárd euró fölötti éves forgalmat bonyolító cégeket, hogy tagállamonkénti bontásban tegyék közzé, mennyi bevételt szereztek és mennyi adót fizettek.

Ezeknek az óriásmultinak – mint amilyen a Facebook, a Google vagy az Apple – az „adóoptimalizációs” (értsd: adóelkerülési) gyakorlatai évente 500 milliárd dollárnyi adókiesést okoz az uniós tagállamoknak. A leggyakrabban használt módszer, hogy ezek a cégek a magasabb társasági adót kivető országok helyett az alacsonyabb adókkal rendelkező tagállamokba jelentik be profitjaikat és így kevesebb közterhet kell viselniük.

A vétózó tagállamok adóelkerülési praktikákhoz fűződő érdekeit jól példázza Írország, ahol 6,25 százalék a társasági adó, de egyedi megállapodások keretében ennél alacsonyabb is lehet. Írország emiatt annyira függ az adóelkerülés céljából hozzájuk regisztráló óriásmultiktól, hogy társasági adóbevételeinek fele csupán 10 multitól érkezik.

A maga 9 százalékos társasági adószintjével Magyarország is kvázi-adóparadicsomnak számít az Unión belül. Sőt a 30 legnagyobb multi esetében a tényleges adókulcs csupán 3,6 százalék, aminek következtében évente 48 milliárd eurónyi bevételtől esett el a magyar állam.

Az európai és más adóparadicsomokon keresztüli adóelkerülésben a multinacionális vállalatok mellett a politikai elit és celebek is jócskán érintettek. (Mérce)

Kapcsolódó: A magyar kormány megvétózta a fuldoklók kimentését

(Kiemelt kép: Európai Tanács – Wikipédia)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!