A Magyar Fejlesztési Központ adatbázisát megsemmisítette egy hackertámadás

A nulláról kénytelen újrászervezni az adminisztrációját a kormány által 2014-ben létrehozott Magyar Fejlesztési Központ (MFK), miután július közepén egy észak-koreai hackertámadás a teljes adatbázisát megsemmisítette.

168 Óra értesülése szerint a 2014 óta működő kormányzati szervnél azt a szervert érte a támadás, amelyen a teljes hivatali dokumentációt, a szerződéseket, a számlákat, a vállalati szoftvereket, lényegében a tevékenységéhez kapcsolódó összes digitális adatát tárolta. A támadás pontos dátumát nem sikerült kideríteni, mert sem az Magyar Fejlesztési Központ, sem a felettes szerve, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem válaszolt a lap megkereséseire. Az adatok elvesztését egy érintett szervezet, a az Magyar Rögbi Szövetség technikai igazgatója, Debreczeny Dénes erősítette meg.

Bár a Magyar Fejlesztési Központ nem tartozik a legismertebb állami csúcsszervek közé, feladata sajátossága miatt fontos szerepet tölt be az európai uniós támogatások lehívásában.

Az MFK feladata az Európai Strukturális és Beruházási Alapok terhére kiírt uniós nyílt pályázatok figyelése, valamint az, hogy tájékoztassa az államigazgatási, önkormányzati, vállalati és civil szektort az elérhető forrásokról és a pályázati feltételekről. Az MFK együttműködésben állt a külügyi tárca mellett az Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Agrárminisztériummal és számos kormányszervvel, nem beszélve civil-, sport- és egyéb szervezetekről. A központ működteti a Pályázatok Magyarul honlapot is, ezért biztosra vehető, hogy milliárdos tételű támogatások dokumentációi semmisültek meg.

Hogyan lehetséges, hogy minden adat megsemmisüljön, és ne legyenek meg a biztonsági mentések? – tettük fel a kérdést a 168 Óra a forrásának. Állításait hivatalosan nem erősítették meg, az adatvesztés ténye és mértéke alapján azonban elfogadhatónak tűnik a forrás magyarázata, hogy fizikailag ugyanazon a helyen tárolták a biztonsági mentést, mint az eredeti adatokat.

Kapcsolódó: Szele Tamás: A Titkos Háború