A külföldi katonák kivonulását követeli az iraki parlament

Elfogadta az iraki parlament azt a határozatot, amely az országban lévő külföldi katonai erők mielőbbi kivonását követeli.

A határozat azonban – amely az ideiglenes kormányfő javaslatára került a parlament elé – nem kötelező érvényű, így egyelőre ez inkább az Iránnal való szolidaritás hangsúlyozása, de a gyakorlatban is hatással lehet a magyar katonákat is magába foglaló nemzetközi erők mindennapi működésére Irakban.

A NATO szombaton már felfüggesztette az iraki erők kiképzését is.

A szavazás előzménye, hogy az amerikaiak dróntámadással likvidálták Bagdadban Kászim Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda különleges egységeinek parancsnokát, akinek közreműködésével az elmúlt 20 évben Irán egyre nagyobb befolyásra tett szert a térségben Libanontól Szírián át Irakig, ahol a lakosság többségét síiták adják.

Az akció végrehajtása után az Egyesült Államok újabb háromezer amerikai katonával tervezte növelni jelenlétét a térségben.

Irakban ötezer amerikai katona állomásozik – jelentős részük tanácsadóként, akik az iraki erők kiképzésében játszanak szerepet. Az észak-iraki Kurdisztánban, Erbílben 200 magyar katona teljesít szolgálatot. Magyar katonák 2015 óta vesznek részt a nemzetközi erők feladatainak ellátásában.

A Demokratikus Koalíció a Honvédelmi Bizottság összehívását kezdeményezte az Irakban szolgáló magyar katonák ügyében.  (Index)

Kapcsolódó: Megtámadtak egy amerikai katonai bázist Kenyában

Trump csapássorozattal fenyegeti Iránt

Rakétatámadás érte az amerikai nagykövetséget Bagdadban

 Az USA újra lecsapott Bagdadban

Trump nem törekszik rendszerváltoztatásra Iránban

Washington 3000 katonát vezényel a Közel-Keletre

Washington légicsapásokat hajtott végre Bagdadban – kezdődhet a háború?

(Kiemelt kép: NATO katonák Irakban – Wikipédia)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!