A köznevelési törvény pont azoknak árt, akiknek segíteni kellene

Magyarországon majdnem 100 ezer sajátos nevelési igényű gyermek él, közülük eddig sokan szakértői engedéllyel nem egy, hanem két évet halaszthattak az óvodában. A köznevelési törvény módosítása most az SNI-s ovisokat érinti a leghátrányosabban: szüleik hiába rohangálnak pánikban a hivatalok között a halasztásért, sokuknak esélytelen, hogy megkapják.

Az Országgyűlés tavaly nyáron fogadta el a köznevelési törvény módosítását, amivel egy csapásra megszüntette a rugalmas iskolakezdést. Ez alapján, aki augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét, annak kötelező iskolába mennie, noha még az ombudsman szerint sem kellene ennek feltétlenül így lennie.

Az esetleges egyéves halasztásról most már nem a szülők és az óvoda vezetői döntenek, hanem az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani a kérelmeket.

A változtatás hatalmas káoszt és rengeteg álmatlan éjszakát hozott az érintetteknek, sokan már ősszel megrohanták a területileg illetékes szakszolgálatokat a felmentésért – már ahol ezt megtehették. A káoszt jól mutatja, hogy a szülőknek hetekig kell a különböző hivatalok között ingázniuk.

A szakszolgálatok több vidéki településen is elutasították a vizsgálatok elvégzését, a legtöbb helyen azért, mert számukra sem volt egyértelmű, meddig terjed a hatáskörük.

A törvényből ráadásul egy nagyon fontos dolog kimaradt: míg korábban a sajátos nevelési igényű gyerekek plusz egy évet maradhattak az óvodában, most ez a módosításban nem szerepel.

A pedagógiai szakszolgálatoknak eközben több tízezer gyereket kell feleslegesen megvizsgálniuk, így viszont nincs idejük az SNI-sek felméréseire és terápiáira. (hvg.hu)


Kapcsolódó: A köznevelési törvény ellen tüntettek, szeptemberben jöhet a diáksztrájk

Az Alkotmánybíróságon támadja meg a köznevelési törvény módosításait az ellenzék

Útmutatót készített a TASZ az új köznevelési törvény elől menekülőknek

A fideszes többség elfogadta a közoktatást korlátozó köznevelési törvényt

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!