A következő napokban a több százat is elérheti a fertőzöttek száma

A következő napokban több száz új koronavírus-fertőzött lehet Magyarországon – közölte az országos tisztifőorvos Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: továbbra is terjed a vírus, annak mértéke megfelel annak, amire számítottak. A következő napokban ezért megtöbbszöröződhet a fertőzések száma. Egy ember általában két-három másiknak adja át a fertőzést – tette hozzá.

Közlése szerint az ellátórendszert a diagnosztikai lehetőségeknek, a beteg kezelésének megfelelően alakítják át, és készülnek arra, ha súlyosabb megbetegedések is előfordulnak, az ellátórendszer szolgálni tudja a betegeket.

Ismételte felhívta a figyelmet arra, hogy az idősekre nagyon veszélyes az új koronavírus, és elsősorban a 70 év felettiek mindenképpen maradjanak otthon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása is az, hogy “egyfajta szociális távolságot tartsanak egymástól az emberek”, ami körülbelül 2 méteres távolságot jelent, de ha otthon maradnak, az a legbiztonságosabb a számukra – fűzte hozzá.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz több kérdés érkezik, amelyek közül a leggyakoribbakat emelte ki. A szabadban történő sportolásra azt mondta: ajánlott mindazoknak, akik egészségesek és nem hordozzák a betegség tüneteit. Hozzátette, hogy kirándulások is szervezhetők, de ne csoportosan. Például, ha ketten elmennek mozogni és betartják a 2 méteres távolságot, annak semmi akadálya nincs.

A védőoltások beadásáról azt mondta: az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat beadják, azokat nem halasztják, ugyanakkor az úgynevezett kampányoltások – mint például a választható HPV-oltások – átszervezésére kényszerülnek. Hangsúlyozta azonban, hogy a járvány végeztével ez a feladatuk lesz, az érintettek pedig semmilyen kárt nem szenvednek azzal, hogy néhány hónappal később kapják meg ezeket az oltásokat.

A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatók tevékenységéről azt mondta: alapvető feladataik teljes körű ellátására kötelezettek, hiszen nagyon fontos nemzetgazdasági érdek is, hogy a nemzetgazdaság működőképességét megtartsák, tehát munkára alkalmas minősítések szülessenek a szolgáltatóknál. Halaszthatónak nevezte ugyanakkor az időszakos orvosi vizsgálatok rendjét a veszélyhelyzet elhárultát követő 15. napig.

Az apás szülésekről azt mondta: ha az apának semmi tünete nincs, megfelelő védőszerelésben elsősorban pszichésen támogathatja az anyát. Megjegyezte: közismert tény, hogy az apás szüléseknél a császármetszések aránya is csökken, ezért azt nem akarják korlátozni.

Arra az újságírói kérdésre, hogy változik-e tesztelési protokoll, elmondta: jelentősen bővült és tovább kívánják bővíteni a vizsgáló laboratóriumok körét, mivel ahogy nő a betegek és a kontaktusok száma, erre igény van.

Ugyancsak kérdésre válaszolva azt mondta: jelentősen nőni fog a megbetegedések száma, sok tesztet is rendeltek, és a laboratóriumi vizsgálatok logisztikáját is gyorsítani kívánják.

Arra a felvetésre, hogy miért nem közlik területileg a megbetegedéseket, Müller Cecília azt mondta: ők látják azokat, de nem riogatni szeretnének, hanem megelőzni a járványt. Ezért arra kér mindenkit, hogy tartsa be a higiénés szabályokat és fogadja el azokat a tanácsokat, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet tanácsol az embereknek.

A Magyar Orvosi Kamara javaslatairól szólva azt mondta: jó a kapcsolat a kamarával, meg is fogadták több javaslatukat és minden javaslatra nyitottak, mivel ezt a küzdelmet csak együtt tudjuk legyőzni.

A megbetegedettekről szólva annyit mondott: ketten vannak súlyos állapotban, őket lélegeztetik. Rögzítette: bőségesen rendelkezésre áll lélegeztetőgép és továbbiak beszerzése is folyamatban van. Szintén kérdésre válaszolva elmondta: nincs tudomása arról, hogy lenne kiskorú a fertőzöttek között. Hozzátette: a vírus nem csak időseket fertőz, ugyanakkor a fiatalabb korosztály jellemzően tünetszegényen, viszonylag jól, könnyen átvészelve esik át a betegségen, az idősek viszont esendőek, náluk sokkal súlyosabb formája van a lefolyásának.

Országos tisztifőorvos: sikeresen izolálták az NNK laborjában a koronavírust

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először – jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hangsúlyozta: ezzel lehetőség nyílik a magyarországi vakcinafejlesztésre és új vírusellenes terápiák kipróbálására. A kórokozót Kiss Zoltán virológus vezetésével sikerült izolálni, a vírust hazai és külföldi kutatók számára élő és nem élő változatban is rendelkezésre bocsátják.

Az izoláció a vírus működésének jobb megismerésére is lehetőséget ad – mutatott rá.

Felidézte: kutatóik nagy tapasztalatokkal rendelkeznek a jelenlegi vírus korábbi elődeiről is. Elkezdtek tesztelni egy vírusellenes szert is – mondta.
Minden erőnkkel és tudásunkkal annak a kutatócsoportnak a rendelkezésére állunk, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a napokban felállított – fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nehéz megválaszolni mikor lehet ebből a sikerből védőoltatás, ezt a kutatók jobban tudják, egy új védőoltás kifejlesztése sokszor egy-két évig is eltarthat, de ez a siker óriási előrelépést jelent.

Lakatos Tibor: csalók próbálják becsapni az időseket

Már nem csak a koronavírus-járvány veszélyezteti fokozottan az időseket, hanem csalók is – hívta fel a figyelmet a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs központi ügyeletének vezetője a sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor azt mondta, csalók és nyerészkedők különböző hamis ígéretekkel keresik meg főleg az időseket, és fertőtlenítőszereket, fertőtlenítő takarítást kínálnak. Jelezte, több ilyen bejelentést is kaptak, ezért a rendőrség folyamatosan figyeli az ilyen jogellenes cselekményeket.

Hozzátette: a csalók szankciókra számíthatnak, velük szemben a rendőrség büntető- vagy szabálysértési eljárásokat indít.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a budapesti és a debreceni repülőtér működésének korlátozása nem érinti a reptéri tranzitforgalmat. A repülőtársaságok felelőssége annak eldöntése, hogy a járatokat közlekedtetik-e – fűzte hozzá.

Ismertetése szerint kedd 0 órától 12 óráig csaknem 600 embert fordítottak vissza Magyarország határáról, és 1300 ember léphetett be.

Éjszaka átkelhetnek Magyarországon a román és bolgár állampolgárok

A hegyeshalmi torlódásra utalva elmondta, a román és a magyar rendészeti szervek közötti megállapodás értelmében kedd 21 és 24 óra között a román és a bolgár állampolgároknak, szerda 0 órától 5 óráig már csak a román állampolgároknak teszik lehetővé az átutazást Magyarországon, meghatározott útvonalon.

Arra a kérdésre, hogy az Országgyűlés – tekintettel a képviselők nagy számára – meddig ülésezhet, Lakatos Tibor azt mondta: a parlament erről maga dönt, hiszen az ülése nem számít rendezvénynek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos – szintén kérdésre – azt mondta, nem tervezik az összes országgyűlési képviselő koronavírus-tesztelését.

Emmi: segítsük az egészségügyben dolgozókat!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arra kéri a lakosságot, hogy a koronavírus-járvány idején segítse az orvosok, nővérek, ápolók, szakdolgozók emberek életet védő munkáját azzal, hogy betartja az utasításaikat.

A tárca közleményében megköszönte az egészségügyben dolgozók önfeláldozó munkáját, amelyet a koronavírus terjedésének megakadályozásáért végeznek. “Ők a legfontosabb szereplői ennek a küzdelemnek” – hangsúlyozták.

Úgy fogalmaztak: az emberek az egészségügyben dolgozók munkáját támogatják és magukat is védik azzal, “ha megfogadják a tanácsaikat, ügyelnek az alapvető higiéniai szabályokra, figyelnek arra, hogy ne köhögjenek, ne tüsszentsenek másokra”.

Az emberek úgy tudnak még vigyázni rájuk, ha kerülik a felesleges orvos-betegtalálkozókat. Ha légúti fertőzés tüneteit észlelik magukon, ne menjenek be a rendelőbe, telefonon kérjenek segítséget háziorvosuktól, és tartsák be az utasításaikat – tették hozzá.

MTI/Lakatos Péter

Karácsony: bezárják a fővárosi játszótereket

Bezárják a budapesti játszótereket a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester keddi online sajtótájékoztatóján.

A fővárosi operatív törzs ülése után Karácsony Gergely a Facebook-oldalán élőben közvetített videóban elmondta: az összes – zárható – fővárosi játszóteret lezárják, mert az ottani játékok lehetőséget biztosítanak a vírus terjedésére. Kérte, hogy a gyerekeket ne vigyék a játszóterekre.

A főpolgármester közölte azt is: a kerületekkel közös álláspontot képviselve a parkolást nem teszik ingyenessé, mert az rossz döntés lenne a járvánnyal szembeni védekezés szempontjából. Hiába van ugyanis kevesebb autó az utakon, a parkolóhelyeken ugyanannyi van, vagy akár több is a szokottnál – magyarázta Karácsony Gergely, hozzátéve: a lépéssel valódi káosz teremtődne, nem lenne lehetőség arra, hogy a közterületeket csak rövidebb ideig használják parkolásra, és ezzel nehezítenék az egészségi szolgáltatókat, valamint a közrendet fenntartók munkáját.

Ugyanakkor mérlegelik, hogy az egészségügyben vagy más, most különösen fontos közérdeket szolgáló dolgozóknak ingyenes parkolást biztosítsanak – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a buszokon és a trolikon – a sofőrök védelme érdekében – megszüntették az elsőajtós felszállást, és kordont is húztak, hogy a járművezetőket elválasszák az utasoktól.

Online regisztrációval könnyítik, és havi száz forintra csökkentették a MOL Bubi közbringarendszer használatát.

Csütörtök hajnaltól – mivel jelentős mértékben csökkent a tömegközlekedést használók aránya – a fővárosi közösségi közlekedés járatai átállnak a nyári iskolaszüneti menetrendre – közölte.

Karácsony Gergely azt mondta, a kerületi vezetőkkel egyeztetve az a benyomásuk, hogy “nem elégséges az információáramlás a központi kormányzat és az önkormányzatok között”. Éppen ezért nem tud megnyugtató választ adni arra, hogy kapnak-e védőfelszerelést a kerületi egészségügyi és a szociális dolgozók – fűzte hozzá.

A főváros azt kéri, hogy biztosítsák ezeknek az embereknek a védőfelszereléseket – mondta.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt közölte: minden kerületben lesz egy olyan ügyeletes konyha, amely kiszolgálja az étkezésre szorulókat. Az igényeket a kerületi önkormányzatok, illetve a tankerületi vezetők mérik fel.

Mint mondta, elsősorban azokról a gyerekekről van szó, akik eddig is kedvezményes étkezésben részesültek az iskolákban. A főpolgármester-helyettes arra kérte a szülőket, hogy emiatt keressék az iskolaigazgatókat.
A főpolgármester-helyettes közölte azt is, hogy a fővárosi önkormányzat két cégének – rendészeti igazgatóság és kéményseprők – harminc autóját sofőrökkel együtt a kerületek rendelkezésére bocsátják, hogy így segítsenek az idősgondozásban.

Jelentősen megugrott az online vásárlások iránti igény

Megváltoztak a vásárlási szokások a koronavírus-járvány hatására, az online rendelt élelmiszerek kiszállítási határideje ugyanakkor egyre hosszabb a hirtelen megugrott igények miatt.

Az élelmiszerláncok az online értékesítés átlagos forgalmát figyelembe véve alakították ki szállítóflottájukat, amit nem lehet egyik napról a másikra bővíteni. Az áruszállításhoz speciális járművek szükségesek, munkaerőt pedig nehéz találni a logisztikai területen – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Hozzátette, az online forgalom rendkívüli megugrására nem tudnak azonnal reagálni a kiszállítást végző üzletláncok.

Az OKSZ főtitkára kiemelte: a kiszállítási idők hosszabbak, de ennek nem az áruhiány az oka, hanem a szállítókapacitás mérete.

Vámos György hangsúlyozta, hogy áruházanként és területenként lehetnek eltérések, de van elegendő áru, az élelmiszeripar és a kereskedelem biztosítani tudja a folyamatos ellátást.

A Reacty Digital március 12. és 15. között készült online kérdőíves felmérése szerint az internetezők több mint harmada rendelne interneten élelmiszert a koronavírus miatt, ezzel akár a duplájára is nőhet azok aránya, akik online vásárolnak be.

Elsősorban a nők, illetve a 30-39 éves korosztály érzi úgy, hogy a vírus a korábbi elképzeléseiknél is jobban fogja befolyásolni vásárlási szokásaikat.

Az online élelmiszervásárlást korábban a 30-39 éves korosztály háromnegyede nem vette számításba, míg a hétvégére közel felük már lehetségesnek tartotta, hogy ezt a megoldást válassza. A válaszokból az is kiderült, hogy az 50 év felettiek is egyre nyitottabbak erre a lehetőségre.

Nem lehetnek nyitva a boltok ma délután 3 órától, kivétel például az élelmiszerüzlet és patika

Nem lehetnek nyitva a boltok kedd délután 3 órától a koronavírus-járvány miatt, kivétel például az élelmiszerüzlet és a patika – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Azt írták, a kihirdetett kormányrendelet szerint 15 órától már nem lehetnek nyitva a boltok (például ruhabolt, cipőbolt), kivétel az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzleteket, továbbá a  gyógyszertárakat, a  gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzleteket, a benzinkutakat és a dohányboltokat.

A többi kiskereskedelmi üzletben a 15 órai zárás után reggel 6 óráig csak az ott dolgozók lehetnek bent.

A szolgáltató szektorra – például manikűrös, fodrász, edzőterem – még nem vonatkozik a jogszabály, tehát nyitva lehetnek, ugyanakkor a kormány javasolja a járványügyi óvintézkedések fokozott betartását. (MTI)

Kapcsolódó: Az eddigi legmagasabb az új fertőzöttek száma Olaszországban

Románia folyosó megnyitását kérte Magyarországtól hazatérő állampolgárai számára

Karanténba vonult a lengyel kormány egy része

Ausztrál tudósok kiderítették, hogyan válaszol immunrendszerünk a koronavírusra

Tom Hanks és Rita Wilson elhagyhatta a kórházat

A tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieket sem engedik Magyarországra

Trump: a járvány várhatóan július végéig, augusztusig eltart

Meggyógyult a második beteg Magyarországon, a fertőzöttetek száma már 50

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!