A koronavírus már Franciaországban is megjelent

A koronavírus okozta megbetegedés harmadik esetét erősítették meg Franciaországban tegnap este. A tüdőgyulladást okozó új kórokozó megjelenését már regisztrálták Bordeaux-ban és Párizsban is.

Európában a héten több gyanús esetet észleltek: Skóciában négy, Észak-Írországban egy embert kezelnek a fertőzés jellemző tüneteivel.

A koronavírus gyorsteszt segítségével vérből kimutatható.

A francia egészségügyi miniszter, Agnes Buzyn elmondta, hogy a fertőzötteket elkülönítve kezelik, az egészségügyi szakemberek és a hatóságok igyekeznek mindent megtenni a vírus terjedésének megállítására.

Szinte egész Kínában vannak már fertőzöttek

Szombatra 41-re nőtt a halálos áldozatok száma Kínában, a fertőzöttek száma 1287-re emelkedett. Kína 31 tartományából immár 29-ben regisztráltak fertőzötteket.Vuhan szinte szellemvárossá vált.

Egy vuhani nő azt mondja, hogy nem szabad pánikba esni, de ha végzett a bevásárlással, néhány napig igyekszik otthon maradni.

A vásárlás miatt el kell jönni otthonról – teszi hozzá egy vuhani férfi.

Mintegy 40 millió ember mozgását korlátozzák Közép-Kínában a járvány megfékezése érdekében, ennyien laknak ugyanis összesen abban a 13 Hupej tartománybeli városban, ahonnan bizonytalan időre felfüggesztették a kifelé tartó közlekedést.

Minden, amit a koronavírusról tudni kell

Ami biztos: a koronavírus Vuhanból származik. A Kína központi részén fekvő városnak több mint 11 millió lakosa van.

Az egészségügyi hatóságok a rejtélyes vírus első nyomait a belvárosi halpiacon fedezték fel. A SARS-vírushoz hasonlóan, amely Ázsiában 2002-ben és 2003-ben terjedt el veszedelmes sebességgel, a koronavírus első jelei arra utalnak, hogy a piacon árusított élő állatokról mutálódott. A piacon a többi között kígyókkal, denevérekkel, elhízott bambuszpatkányokkal és rókákkal is kereskednek.

A fertőzés gyorsan terjed, több tíz millió ember él most szigorú zárlatban. Lezárták a reptereket, leállították a vasúti és közúti közlekedést.
A vírus ennek ellenére átjutott a határokon. Pozitív tünetekről érkeztek jelentések Thaiföldről, Dél-Koreából, Szingapúrból, sőt még az Egyesült Államokból is. Egy-egy beteget regisztráltak Bordeaux-ban és Párizsban. Javában ellenőrzik a potenciális eseteket a világ szinte minden sarkában.

Hogyan készül fel Európa a járványra?

A zárlat életbe léptetése előtt Vuhanból közvetlen járatok indultak az európai nagyvárosokba: Párizsba, Rómába, Moszkvába és Londonba. Az eltelt hetekben több tízezer utas érkezett az európai repterekre.

Ez arra késztette a hatóságokat, hogy megkíséreljék kiszűrni a potenciális betegeket. A reptereken az Ázsiából érkező utasok testhőmérsékletét ellenőrzik, és a gyanús eseteket haladéktalanul elkülönítik.

A koronavírus korai tünetei

A koronavírus korai tünete a láz, a köhögés, az akadozó légzés és a levertség. Az utasok tömegében ezeket a tüneteket nehéz kiszúrni, hisz nagyon hasonlóak a közönséges meghűlés vagy influenza tüneteihez. A pontos diagnózis nehézkes.

A koronavírus mutáns változatára még nem készült vakcina, és a kezelési eljárás sem kidolgozott. Az Egészségügyi Világszervezet egyelőre csak arra szolgál útmutatóval, miként lehet megakadályozni a terjedését. Azt tanácsolja az embereknek, hogy vegyék fontolóra a légzőmaszk viseletét, amely megakadályozza, hogy másokra köhögjünk. A rendszeres kézmosás ugyancsak javallott. (Euronews)

Kapcsolódó: Egyre több kínai város van zárlat alatt