A kormánypárti lap Borkai Zsoltra keni a választási vereséget

Borkai Zsolt botrányát teszi felelőssé a Magyar Nemzet “Nem a vég, a kezdet” című szerkesztőségi cikkében. Orbán vereségéről és az ellenzéki összefogás győzelméről írnak a külföldi lapok

A Magyar Nemzet szerint a Fidesz egyértelműen az ország első számú pártja maradt, a megyei közgyűlések összetétele továbbra is fideszes, de tagadhatatlan, hogy az összefogás Budapesten és a billegő helyszíneken bevált – írja a lap, amely bűnbakként Borkai Zsolt ügyét tette. “Borkai ugyan győzött, de térben és talán időben is korlátozott e győzelem” – írta a lap, és hozzátetette: az első két önkormányzati választáshoz képest jóval kisebb különbséggel.

A lap szerint “roppant igazságtalan”, hogy a Borkai-botrány Tarlósra szállt vissza, hiszen éppen Tarlós volt az, aki elmondta: Borkai helyzete menthetetlen. “Az bizonyos, hogy a kormánypártoknak le kell vonniuk a Borkaihoz fűződő botrány tanulságait.”

Orbán vereségéről és az ellenzéki összefogás győzelméről írnak a külföldi lapok

Az évtized legnagyobb győzelmét aratta az ellenzék Magyarországon a Reuters szerint. A hírügynökség beszámol arról, hogy Karácsony Gergely legyőzte Tarlós Istvánt és azt is kiemeli, hogy az ellenzéki jelöltek több vidéki nagyvárosban is győzni tudtak. “Budapest és a nagyvárosok megváltoztatása az első lépés afelé, hogy Magyarországot is megváltoztassuk” – idézi Karácsonyt a beszámoló.

Az AFP is az ellenzék budapesti győzelméről ír és kiemeli: sok településen egyetlen kihívója akadt a fideszes jelöltnek. Orbán a 2010-es hatalomra lépése óta átdolgozta a választási rendszert, megnehezítve az ellenzéki pártok számára a Fidesz elleni egyéni versenyt – helyezi kontextusba a  tegnapi eredményeket a párizsi székhelyű hírügynökség.

Politico is saját cikkben elemzi az eredményeket, elsősorban az ellenzéki összefogás sikerességét, azaz hogy országszerte számos helyen sikerült az ellenzéki pártoknak, illetve a civil szervezeteknek közös jelöltet állítaniuk.

Karácsony Gergely győzelme csak egy Orbán Viktor pártjának vereségei közül – írja Guardian. Az AFP alapján írt beszámoló is idézi Tarlós legyőzőjét, aki azt ígérte, Budapestet a huszadikból a huszonegyedik századba vezeti át.

Orbán elveszti Budapestet, az ellenzék megtöri az egyeduralmát- erről ír a Bloomberg budapesti tudósítójának beszámolója. Ez az írás is kiemeli, hogy sikeres taktikának bizonyult az ellenzéki összefogás, illetve hogy Budapest elvesztése intő jel lehet Orbán számára: magyarok egy jelentős része ellenzi Orbán uralmát. A Bloomberg beszámol a Borkai-botrányról is.

Financial Times is a “legnagyobb elszenvedett kudarcként” hivatkozik a tegnap estére, majd arról ír, a mostani győzelmek lökést adhatnak annak az ellenzéknek, amelyik az elmúlt választásokon főleg csak vereségeket szenvedett. Részletesen foglalkoznak a vidéki városokkal is, mint írják, az ellenzék 10 nagyvárosban és 13 budapesti kerületben is felhatalmazást kapott az irányításra. Ezután egy elemzőt idéznek, aki szerint alkotmánymódosítással a kormánypárt csökkenteni tudná az önkormányzatok hatásköreit – ám ez veszélyes döntés lehet, mivel így még inkább maguk ellen hangolják a budapestieket.

Die Welt Szenzációs ellenzéki győzelem — Orbán pártja vesztett Budapesten címmel ír az eseményekről. Mint írják: Budapest Orbán ellenes hatalmi központ lett, és több vidéki nagyvárosban is az ellenzék kerekedett felül. Arra is kitérnek, hogy már kora este tudni lehetett, hogy a magyar miniszterelnök nem ünnepelteti magát tömeg előtt, a lap szerint ez volt az első jele annak, hogy nem úgy alakulnak a helyhatósági választások, ahogyan azt a Fidesz szeretné.

Spiegel azt is kiemeli cikkében, hogy Karácsony győzelme már viszonylag korán, 89 százalékos feldolgozottság mellett biztos volt. Kiemelik: Budapesten mellett olyan vidéki nagyvárosokban is előretört az ellenzék, mint Pécs vagy Miskolc.

Süddeutsche Zeitung szerint áttörést ért el a magyar ellenzék, miután a Fidesz nem csupán Budapesten, hanem több más fontos városban is kénytelen volt érzékeny vereséget elkönyvelni. Karácsony a vártnál nagyobb arányban nyert, és immár a kormányellenes erőké a többség Közgyűlésben is, az eredmény “hideg zuhany” Orbán számára. A politikus igyekezett bagatellizálni a választás kimenetelét. A fővárosnak „együttműködést” ígért, de a részletekbe nem ment bele. A kampányban az emberei azzal fenyegetőznek, hogy egyetlen petákot sem kapnak a hatalomtól azok a települések, amelyek az ellenzék kezére kerülnek.

A Der Standard szerint Orbán ellenfele lesz Budapest új főpolgármestere, de a Fidesz lemondhat több eddigi fellegváráról is, az ellenzék viszont megerősödve került ki az erőpróbából – az ország azonban szilárdan a kormányerők kezében marad.

Le Monde szerint Orbán pártja elvesztette Budapesti főpolgármesterét, a baloldali és szélsőjobb erők összefogása pedig történelmi. Mint írják, a 23 legnagyobb város közül a kormánypárt csupán 13-at tudott megtartani. Vagyis bevált az ellenzéki tábor stratégiája. Karácsony nem csinált titkot abból, hogy a választáson elsősorban azt akarta bebizonyítani: a kormányfőt meg lehet verni az urnáknál, noha az nacionalista jelszavakkal és az ellenfél megosztásával idáig sorra nyerte a választásokat. Még májusban is 52 százalékot ért el. Mindazonáltal a falvak többsége ezután is Fidesz-párti marad.

De a főváros hatalmas veszteség a párt számára. Tarlós ugyan szenvedett attól, hogy úgy jelent meg, mint aki teljes mértékben függ a fennálló politikai hatalomtól, ám a Karácsony elleni brutális kampány a jelek szerint alaposan visszaütött. A győri polgármester újraválasztása viszont azt jelzi, hogy Magyarország még egyáltalán nem veszett el Orbán számára.

Le Figaro jobboldali lap szerint elvesztette Budapestet a nemzeti-konzervatív Fidesz, legyőzte a középjobb jelölt köré tömörült egységes ellenzék. A főváros elhódítása Orbán Viktor ellenfeleinek legfőbb célja volt, a politikus pártja 9 éve uralja a magyar politikai terepet. A másik oldal viszont bizonyítani akarta, hogy nem legyőzhetetlen a miniszterelnök. Karácsony sikere az ellentábor első jelentős eredménye, illetve Orbán első veresége az utóbbi évtizedben. A választáson egyben vizsgázott az ellenzéki összefogás. De azért a kormánypárt megtartott egy csomó kis települést. (Euronews, Index)

Még a távoli Brazília sajtójában is címlapra került Karácsony Gergely győzelme, a legnagyobb brazil portál, az O Globo is arról írt, hogy a magyar ellenzék összefogott és a balközép elvette Budapestet Orbántól. (Zóna)