A kormány titokban eldöntötte: elköltözteti a Természettudományi Múzeumot

Az Index több forrásból is úgy értesült, hogy a kormány végleges döntést hozott a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről. A kérdésről olyan határozatot hozott a kormány, amelyet nem kell megjelentetni a Magyar Közlönyben, így nem kap nagyobb nyilvánosságot.

A portál értesülései szerint  Bernert Zsolt főigazgató egy múlt pénteki értekezleten közölte az alkalmazottakkal, hogy a kormány meghozta a végleges döntést az ügyben, tehát a korábbi, előzetes tervekkel ellentétben a költöztetés már eldöntött ténynek tekinthető. A kormánydöntésről a múzeumban semelyik érintett nem látott írott dokumentumot. A főigazgató azt mondta, hogy ő sem látta a kormányhatározat szövegét, csak a tartalmát ismertették vele szóban.

A határozatban az szerepel, hogy idén év végéig ki kell költöznie a múzeumnak egy ideiglenes helyre, majd tíz éven belül Debrecenbe kell érkeznie. Az Index forrásai úgy tudják, hogy már megvan a leendő múzeumnak majd otthont adó telek, de azt először meg kell vásárolnia az államnak Debrecentől. Jelenleg semmilyen épület nem áll rendelkezésre a leendő helyen, tehát a végleges költözés előtt még fel is kell építeni az új múzeumot.

Úgy hírlik, első körben a Ludovika épületét kell kiüríteniük a múzeum alkalmazottainak, 2020. december 31-ig. Ez az egyik forrás szerint még viccnek is rossz, ennyi idő arra sem elég, hogy összecsomagoljanak.

Maguk az alkalmazottak, legalábbis legtöbbjük, nem mennek sehova a fővárosból, így várhatóan elveszítik az állásukat. (Index)

(Kiemelt kép: A Természettudományi Múzeum Ludovika téri főbejárata – MTI/Róka László)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!