A kormány megint belerúgott az egészségügybe

A kormány az egészségügyi intézmények által felhalmozott lejárt adósságállomány csupán alig több mint felét kívánja kifizetni. 

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) megdöbbenéssel értesült a kormány döntéséről. A betegellátás valamint az állammal szerződő gazdasági szereplők jövőbeli kilátásai szempontjából rendkívül veszélyesnek tartja, hogy az egészségügyi intézmények által felhalmozott lejárt adósságállomány csupán alig több mint felét kívánja kifizetni a kormány.

Különösen problémásnak tartják a kifizetés időbeli elhúzása érdekében felhozott életszerűtlen indokot – olvasható a kórházi beszállítók közleményében, amellyel a kórházi adósság részleges rendezésével kapcsolatos mai bejelentésre reagáltak.

A kórházi adósságot nem vállalják át egészében, de vizsgálják a helyzetet. Több kórháznál pénzügyi felügyelőt rendelnek ki, nem akarják, hogy folyamatosan újratermelődjön a hiány –  jelentette be a mai Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A lejárt adósság állomány mostanra legalább 70 milliárd forintra duzzadt, ami a kórházi beszállítók közül éppen a kormányzat által támogatandónak nevezett magyar kkv-kat sújtja legjobban. A cégek éves árbevételük 30-40 százalékához nem jutnak hozzá, aminek a pótlására lassan elfogynak a megoldások.

A kormány üzenete mind a betegellátás, mind az állammal szerződő gazdasági szereplők számára veszélyes üzenet, hiszen a  kórházak mára több mint 70 milliárd forintra duzzadt lejárt tartozásállománya mögött hosszú idővel ezelőtt leszállított termékek és teljesített szolgáltatások állnak – reagált közleményben a bejelentésre a beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség (OSZ).

Mint írják, azért is furcsának találják, hogy a kormány ellenőrizni kívánja a lejárt fizetési határidejű számlák jogosságát, mert “a termékek és a szolgáltatások nagy része közbeszerzési eljárás végén született szerződés alapján szállították le, illetve végezték el. Az ezekről szóló számlák elleni kifogás-emelésre az intézményeknek megvolt a jogszabályi lehetőségük.”

“Különösen érthetetlen ez a szándék, ha figyelembe vesszük, hogy a fizetési határidő óta eltelt idő mára átlagosan több mint 300 nap, és az éven túli számlák volumene bőven meghaladja a 10 milliárd forintot ” – írja az OSZ.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a jogos tartozások el nem ismerése valamint a tartozások ki nem egyenlítése felveti az adós fizetésképtelenségének lehetőségét.

“A cégek végső esetben jogi úton is behajthatják követeléseiket. Ha a beszállítók kellően nagy számban alkalmaznák ezt a megoldást, az a szükséges költségvetési források azonnali biztosítása nélkül gyakorlatilag ellehetetlenítené a magyarországi betegellátást” – írja közleményében az OSZ. (OS, napi.hu)

Kapcsolódó: Újabb szégyenlistán a magyar egészségügyi ellátás

Sokkal fontosabb az Orbán-kormánynak a sport az egészségügynél és az oktatásnál

Már számok is bizonyítják: az oktatáson és az egészségügyön spórol a kormány

(Kiemelt kép: a lepusztult Kútvölgyi kórház – Zóna)