A kormány benyújtotta a törvényjavaslatot, amely elvonná a parlament jogköreit

A kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter benyújtotta az Országgyűlésnek a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot – közölte az Igazságügyi Minisztérium tegnap este. Ellenzéki képviselők szerint a javaslat a vészhelyzetre hivatkozva korlátlan időre elvonná a parlament jogköreit.

A minisztérium kiemelte: a kormány arra kéri minden parlamenti párt frakcióját, hogy támogassa a javaslatot.

Közleményük szerint a javaslat benyújtásával a kabinet célja, hogy a kormány által eddig meghozott intézkedéseket az Országgyűlés megerősítse, továbbá felhatalmazást adjon a kabinetnek további, a koronavírus elleni küzdelemhez szükséges intézkedések megtételére. A járvány alatt – mint írták – biztosítani kell minden szükséges eszközt a lehető leghatékonyabb cselekvéshez, arra az esetre is, ha az Országgyűlés nem tudna a szokásos menetrendben ülésezni.

“A járvány terjedésének lassítása és negatív hatásainak enyhítése érdekében a kormánynak továbbra is felelős döntéseket, adott esetben szokatlan és idegen korlátozásokat kell hoznia, amelyek betartása, az összefogás és a fegyelmezettség a legfontosabb feladatunk” – tették hozzá.

Úgy fogalmaztak, a felelősség a parlamenti frakcióknál van: a törvényjavaslatról az Országgyűlés csak akkor dönthet, ha eltér a házszabálytól, amihez a parlamenti képviselők négyötödének támogatása szükséges. A kormány ezért arra kér minden, a magyar emberek egészségéért felelősséget érző parlamenti pártot és képviselőt, hogy támogassák a házszabálytól való eltérést, és a lehető leghamarabb vegyék napirendre a törvényjavaslatot – áll az igazságügyi tárca közleményében. (MTI)

Néhány ellenzéki képviselő már korábban bírálta a javaslatot, amely korlátlan időre átadna a parlament minden jogát a kormánynak, ezzel megszüntetve a végrehajtó hatalom ellenőrzését. Orbán Viktor lényegében teljhatalmat kapna. Erről itt olvashatnak >>>

Ez pedig Kaltenbach Jenőnek, az állam- és jogtudományok kandidátusának bejegyzése a Facebookon:

A hitleri diktatúra 1933-ban az un. Ermächtigungsgesetzel, magyarul a Felhatalmazási törvénnyel vette kezdetét. Ez Hitlernek, mint kormányfőnek lényegében teljhatalmat adott. Ő is a szükséghelyzetre hivatkozott.

Most erre készül Orbán és mameluk parlamentje.

Én szóltam!!

Lattmann Tamás jogász a blogján azt írta, hogy

aki ellenzéki oldalról ezt az ötletet nem utasítja el élből, az bűnrészes.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!