Frissítve!!! A konzervatívok nyertek a brit választáson

A brit Konzervatív Párt valószínűleg abszolút többséget szerzett az előrehozott nagy-britanniai parlamenti választáson a választóhelyiségek zárásának pillanatában, ma este közzétett exit poll eredménye szerint.

Az exit poll felmérés szerint a Konzervatív párt többséget, 368 mandátumot szerezhet, ez 50-nel több mint a 2017-es választáson volt az eredményük.

A Munkáspártnak várhatóan 191 képviselője lesz a brit alsóházban, a liberális párt 13, a Skót Nemzeti Párt 55 helyet szerez a parlamentben, a Brexit pártnak nem lesz képviselője a BBC szerint. A Munkáspárt tehát valószínűleg 71 helyet veszített és így a legnagyobb vesztese az előrehozott választásoknak, a Skót Nemzeti Párt viszont 20 képviselővel növelheti parlamenti jelenlétét.

Ez azt jelenti, hogy a Konzervatív Párt frakciójának létszáma 86 fővel haladná meg az összes ellenzéki párt együttes frakciólétszámát.

Az abszolút többséghez minimum 326 képviselői mandátum kell a 650 fős alsóházban.

A konzervatívok az exit poll által valószínűsített frakciólétszámmal a legjobb eredményüket érnék el az 1987-es választások óta, amikor Margaret Thatcher akkori miniszterelnök 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát.

A Labour viszont 1935 óta – vagyis 84 éve – a legrosszabb eredményt érte el. Akkor a Munkáspárt 154 képviselői helyhez jutott.

A hivatalos eredmény holnap dél körül várható.

A Boris Johnson kormány választási sikerének legfontosabb következménye a Brexit erőszakos véghez vitele lesz, a konzervatívok választási kampányának is az volt az egyetlen üzenete, hogy “csináljuk meg a Brexitet” (“Get Brexit done”). Kérdés, hogyan reagál erre a megerősödött Skót Nemzeti Párt. A Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő párt határozottan ellenzi a brit EU-tagság megszűnését.

A három legnagyobb brit hírszolgáltató társaság, a BBC, az ITV News és a Sky News megbízásából az Ipsos MORI közvélemény-kutató cég végezte a felmérést 144 szavazóhelyiségnél, 22 790 választó bevonásával. A cég arra kérte a szavazóhelyiségekből távozó választókat, hogy töltsenek ki egy szavazólap-utánzatot ugyanúgy, ahogy valódi szavazólapjukat kitöltötték. A hasonló módszerrel elvégzett korábbi felmérések meglehetősen pontosnak bizonyultak. Ben Page, az Ipsos MORI vezérigazgatója pénteken a BBC-nek kijelentette: nagyon valószínűtlen az exit poll olyan mértékű tévedése, hogy az derüljön ki, hogy a Konzervatív Párt mégsem szerzett jelentős többséget az alsóházban.

Délelőtt már megvan a csaknem végleges eredmény

A 650 egyéni választókerület közül péntek délelőttig 649-ből érkeztek be a végleges választási eredmények, és ennek alapján a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatívok legalább 364 fős frakciót alakíthatnak a jövő kedden összeülő új alsóházban. Ez azt jelenti, hogy a Konzervatív Párt 47 fővel növelte parlamenti frakciójának létszámát, és várhatóan 78 fős többségben lesz az összes többi párt alsóházi frakciójának együttes létszámához képest.

Elemzők szerint január 31-én meglesz a Brexit

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni kutatóműhelye pénteken összeállított gyorselemzésében közölte: a Munkáspárt ilyen mértékű visszaesése azt jelenti, hogy a konzervatívok könnyedén megnyerhetnek akár még két további – a brit választási törvény alapján egyenként ötévi kormányzati időszakra szóló – parlamenti választást.

Az Eurasia szakértői szerint a Konzervatív Párt győzelme azt is jelenti, hogy az Egyesült Királyság január 31-én kilép az Európai Unióból.

Ebben döntő tényező, hogy a megszerzett többség révén Boris Johnson a továbbiakban nem lesz a legbefolyásosabb keményvonalas Brexit-párti konzervatív frakciócsoport, a 20 fős European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) “foglya”, és maga döntheti el, hogy milyen szoros viszonyrendszert akar kialakítani az EU-val – hangsúlyozzák az Eurasia Group londoni elemzői. (MTI, BBC)

Kapcsolódó: Választást tartanak ma az Egyesült Királyságban

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!