A járvány miatt elhunyt egy volt francia miniszter és egy német tartományi miniszter

Koronavírus-fertőzésben elhunyt mára virradóra Patrick Devedjian volt francia miniszter, a Párizshoz közeli Hauts-de-Seine megye elnöke. A németországi Hessen tartomány pénzügyminisztere pedig öngyilkos lett, a járvány körüli gondok miatt.

A 75 éves Patrick Devedjian a járvány első áldozata a francia politikai életben.

A politikus maga jelentette be a Twitteren csütörtökön, hogy előző nap pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztje, és megfigyelésre egy dél-párizsi kórházba szállították. Azt írta akkor, hogy fáradtnak éri magát, de az állapota stabil. A tájékoztatás szerint állapota tegnap kezdett rohamosan romlani.
A Valeurs Actuelles című jobboldali hetilap értesülése szerint a politikus szívbeteg volt.

Az örmény menekült családban született, ügyvéd végzettségű jobboldali politikus meggyőződéses antikommunistaként a francia szélsőjobboldalon kezdett politizálni, majd a jobboldalhoz csatlakozott. Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy államfősége idején több miniszteri posztot is betöltött, 2007 óta Haut-de-Seine megye tanácsát vezette.

Halálhírére számos francia politikus reagált, méltatták a személyiségét és a műveltségét.

“Patrick Devedjian szenvedélyes, őszinte, elkötelezett ember volt. Azt a politikát testesítette meg, amelyet szeretek” – írta közleményében Nicolas Sarkozy volt államfő. Francois Fillon volt miniszterelnök szerint “a mosolygós arca, határozott megszólalásai, éles humora, intelligenciája és műveltsége mindannyiunkban nyomott hagyott”.

Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere “óriási szomorúságának” adott hangot.

“Örmény barátainkra gondolok, akik ma az egyik testvérüket veszítették el” – írta közleményében a városvezető.

Az örmény gyökereire büszke politikus egész életében az örmény népirtás elismeréséért és Örményország fejlesztésének támogatásáért küzdött.

“Szókimondására mindig emlékezni fog a közvélemény” – fogalmazott Jean-Yves Le Drian külügyminiszter, aki “egy elkötelezett demokratától” búcsúzott.

A francia kormánytagok közül egyébként többen is megfertőződtek az új típusú koronavírussal, közülük egyik állapota sem súlyos, és a nemzetgyűlésben is csaknem harminc képviselő szenved a Covid-19 fertőzésben, többeket kórházban ápolnak.

Holtan találták a németországi Hessen tartomány pénzügyminiszterét

Holtan találták a németországi Hessen tartomány pénzügyminiszterét, a hatóságok szerint Thomas Schäfer öngyilkos lett. A tartományi kormány miniszterelnökének mai nyilatkozata szerint a tárcavezetőt a koronavírus-járvány körüli gondok kergették a halálba.

Thomas Schäfer “szó szerint éjt nappallá téve dolgozott azért, hogy pénzügyileg és a szervezést tekintve megoldjuk a válságot” – mondta Volker Bouffier miniszterelnök a kormány wiesbadeni székhelyén, kiváló szakembernek és nagyszerű politikusnak nevezve az elhunytat.

Thomas Schäfer “nagyon aggódott, hogy sikerül-e megfelelni a lakosság hatalmas elvárásainak”, különösen a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására biztosított pénzügyi segítséget illetően, és a jelek szerint a nagy aggodalom “agyonnyomta” – mondta a hesseni kormányfő.

Thomas Schäfer a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa volt, tíz éve töltötte be a pénzügyminiszteri tisztséget a hesseni kormányban, így ő volt országszerte az egyik legtapasztaltabb vezető tartományi politikus. A miniszter 54 éves volt, feleségével két gyermeket neveltek. Holttestére tegnap egy vasúti sín mellett bukkantak rá Wiesbaden közelében.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok a járvány elmélyülése, február eleje óta nagyszabású segélyprogramokat dolgoztak ki a bajba került magánszemélyek és vállalkozások támogatására. A szövetségi gazdasági minisztérium és a pénzügyminisztérium mai közleménye szerint eljárási egyszerűsítésekről állapodtak meg a tartományi kormányokkal, így már holnap elindulhat az egyik legfőbb program, amelynek keretében az egyéni vállalkozók és a legfeljebb tíz embert foglalkoztató cégek 9-15 ezer euró (3,2 millió – 5,3 millió forint) közötti összegű vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek arra, hogy a következő három hónapban fedezni tudják kiadásaikat.

A Németország középső részén fekvő, 6,2 millió lakosú, igen fejlett és jómódú Hessen a járvánnyal közepesen sújtott tartományok között van pillanatnyilag.

A kormány adatai szerint az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma 2943 volt ma, ami 167 esettel több az egy nappal korábbinál. A legtöbb igazolt fertőzött – 330 ember – a tartomány legnagyobb városában, Frankfurtban él. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 11-ről 12-re emelkedett.

Németország egészében a regisztrált fertőzések száma ma délutánig megközelítette a 60 ezres határt, a Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma meghaladta a 450-et.

Meghalt a volt Kijev megyei kormányzóhelyettes is

Belehalt ma az új koronavírus által okozott betegségbe (COVID-19) Oleh Miscsenko, volt Kijev megyei kormányzóhelyettes, aki 2016 decemberétől 2017 augusztusáig töltötte be a tisztséget – közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál. Ukrajnában eddig 9 ember életét vitte el a járvány.

Viktor Ljasko ukrán egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos mai kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy mostantól az enyhébb tüneteket mutató betegeket nem kórházakban kezelik, hanem csak a közepesen, illetve nagyon súlyos állapotú betegeket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ma “távközlési eszközökön keresztül” értekezett a kormány néhány tagjával és a rendvédelmi szervek vezetőivel – tájékoztatott közleményében az elnöki hivatal. Az államfő hangsúlyozta: meg kell oldani, hogy minden gyógyszertárban legyen elérhető áron védőmaszk. Kiemelten fontosnak nevezte az egészségügyi dolgozók, a nemzeti gárda és a katonák egészségének védelmét.

Denisz Smihal miniszterelnök a Telegram üzenetküldő csatornán keresztül közölte hogy az év végéig az állami vállalatok vezetőinek és felügyelő bizottsági tagjainak fizetését, valamint prémiumát 30 százalékkal csökkentik a koronavírus elleni védekezés miatt szükségessé vált költségvetés-átalakítás keretében. A kormányfő ígéretet tett arra, hogy a költségvetési módosítások végleges jóváhagyása után a stabilizációs alapból a koronavírus elleni küzdelemben közvetlenül részt vevő orvosok és egyéb alkalmazottak kapnak bérkiegészítést, továbbá nyugdíjasok, a korlátozások miatt munkanélkülivé válók, valamint hazai vállalkozások támogatást.

Az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten egyelőre nem szándékoznak bezárni a piacokat és betiltani a vásárokat – közölte Szerhij Akszjonov krími vezető a Facebookon. Szavai szerint egyelőre csak javasolták a kereskedelmi és szolgáltató cégeknek, biztosítsák, hogy az emberek ne tömegben halmozódjanak, hanem egymástól legalább két méter távolságban legyenek. Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint jelenleg a Krímben koronavírus-fertőzés gyanújával 2620-an vannak orvosi felügyelet alatt.

Szlovákiában újabb 22 személynél diagnosztizáltak újkoronavírus-fertőzést  

Szlovákiában így 314-re emelkedett a betegek száma ma délig. A legtöbb fertőzött 30 év körüli – jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő.

A SARS-CoV-2 vírus által megfertőzött személyek többsége 30 év körüli, a legfiatalabb 2 éves, a legidősebbek pedig 70 év körüliek. Eddig senki sem halt meg a betegség következtében, sokakat viszont kórházban kezelnek, kettejüket intenzív osztályon.

A héten az újonnan regisztrált fertőzöttek száma napi átlagban a húsz főt közelítette, de már tegnap 23 volt. Az esetszámok azt követően kezdtek némileg emelkedni, hogy péntektől jóval több tesztet végeztek el. Míg korábban átlag napi 350 személyt teszteltek, addig szombaton például 720-at. Az országban ma délig csaknem 7200 vírustesztet végeztek el, ezek közül  6817 bizonyult negatívnak.

Lengyelországban reggel óta további 54 új esetet regisztráltak

Lengyelországban ma délutánra 1771-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, ezzel reggel óta további 54 új esetet regisztráltak. A halottak száma húszra emelkedett. Az országban eddig 42 783 tesztet végeztek el.

Romániában először ugrott 300 fölé az egy nap alatt regisztrált fertőzések száma

Romániában először ugrott 300 fölé az egy nap alatt ismertté vált új koronavírusos fertőzések száma. A stratégiai kommunikációs törzs ma délben közölt összesítése szerint az elmúlt 24 órában 308 új esetet diagnosztizáltak, és kilenc ember halt meg a fertőzés következtében.

Az új megbetegedések száma jelentős növekedést mutat, hiszen csütörtökön 123 fővel, pénteken 263-mal, szombaton 160-nal emelkedett a SARS-CoV-2 vírussal megfertőződöttek száma.

Romániában eddig 1760 személyről bizonyosodott be a fertőzöttség, közülük 169 meggyógyult, 38 meghalt. Tizenkettőre emelkedett azoknak a román állampolgároknak a száma, akik külföldön haltak meg a betegség következtében.

A vasárnapi összesítés szerint 38 beteget kezelnek intenzív osztályon, közülük 31-en súlyos állapotban vannak. Az ország területén 8666 személy van intézményes karanténban, 132 641 tölti otthoni elkülönítésben a betegség lappangási idejét.

A kormány az egyik közösségi portálon tett közzé statisztikai adatokat, melyek szerint a fertőzöttek átlagéletkora 46 év. Többségük (55 százalék) életkora 19-50 év közötti, csupán nyolc százalékuk múlt el hetvenéves. A megbetegedettek 55 százaléka nő, három százaléka 18 év alatti.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter a Digi 24 hírtelevíziónak adott nyilatkozatában elmondta: a járvány megjelenése óta mintegy 200 ezer román állampolgár tért vissza fertőzött országokból Romániába, és húsvétig további 200 ezer érkezésére számítanak.

“Ők elfutottak a halál elől, de halált hozhatnak hozzánk” – fogalmazott a miniszter. Közölte, hogy jelenlegi számításaik szerint április második felére várható a járvány tetőzése, amikor a fertőzöttek száma 10 ezer körüli lesz, ezt az számot azonban nagy mértékben befolyásolja, hogy milyen mértékben tartják be az állampolgárok az elszigetelődés szabályait. Hozzátette, megtörténhet, hogy lesz egy őszi, második tetőzés is, ekkorra azonban már sokan elnyerik a betegséggel szembeni védettséget, így ez minden bizonnyal kisebb lesz az áprilisinál.

Azt is megemlítette, hogy a kormány a járvány elleni küzdelem negyedik forgatókönyvére készül, amely a kétezer fő megbetegedése után lép életbe, és újabb katonai rendelet kidolgozása van folyamatban. A negyedik forgatókönyv szerint már csak a súlyos eseteket szállítják kórházba, az enyhe tüneteket mutató betegeket pedig otthonukban próbálják meggyógyítani.

Ebben a forgatókönyvben az is szerepel, hogy a fertőzött de enyhe tüneteket mutató orvosok a járványkórházakban maradnak, és részt vesznek a gyógyításban.

Nelu Tataru közlése szerint jelenleg 2000-2300 kórházi ágy áll rendelkezésre a koronavírus-fertőzött betegek gyógyítására, az új forgatókönyv szerint azonban további 36 kórházat alakítanak át, és így további 8000 kórházi ágyon kezelhetik a fertőzötteket. (MTI)

Kapcsolódó: Szél Bernadett: Digitális parlamentet!

Országos tisztifőorvos: sok új fertőzött várható Magyarországon

Spanyolországban több mint nyolcszáz halott egy nap alatt

Dömötör Csaba: csak most jön a járvány neheze!

A brazil elnök szerint a járvány nem fontos, de a bíróság betiltotta a hirdetéseit

Az Egyesült Államokban meghaladta a kétezret a halálos áldozatok száma

Két újabb fertőzött halt meg Magyarországon

Franciaországban kétezer fölé emelkedett a halottak száma

(Kiemelt kép: Patrick Devedjian)