A hitel már a gazdagok kiváltsága

Egyre nagyobb összegű lakáshiteleket vesznek fel a háztartások egyre hosszabb időre. A hitel, főleg a jelzálogkölcsön lényegében a tehetősebbek kiváltságává vált.

Megduplázódott az elmúlt négy évben a pénzintézetek által folyósított jelzálogkölcsönök összege. Így jelenleg egy átlagos adós már 10 millió forint körüli hitelt vesz fel. Az újépítésű lakások megvásárlásánál még nagyobbra, 13 millió forintra rúg az átlagosan folyósított összeg – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Ezzel párhuzamosan a futamidő is hosszabbodott: a 2015-ös 15 évről mára 18 évre emelkedett.

Mindennek hátterében az elmúlt években bekövetkezett drasztikus ingatlanáremelkedés áll. A használt lakásokért a KSH szerint 2015-ben még átlagosan 11,3 millió forintot kellett fizetni, ma már 16,7 milliót.  Budapesten 16,9 millió forintról 32,7 millió forintra ugrott az átlagár. A lakások megvásárlásához így most jóval több hitelre van szükség, mint négy-öt évvel ezelőtt.

A túlzott eladósodottság elkerülése érdekében az MNB időközben úgynevezett adósságfék-szabályokat vezetett be. Így a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a nettó jövedelem felénél. Emiatt a futamidőt is meg kellett nyújtaniuk az adósoknak ahhoz, hogy magasabb összegű kölcsönöket tudjanak fölvenni.

Ebben a helyzetben főként a gazdagabb háztartások férnek hozzá a hitelekhez, a szegényebb rétegek egyre inkább kiszorulnak a lehetőségből. Az idei első fél évben kötött lakáshitel-szerződések felvevőinek kétharmada a háztartások legmagasabb jövedelmű 20 százalékából került ki. A legszegényebb ötöd szinte egyáltalán nem élt a lehetőséggel.

A személyi kölcsönök esetében még nagyobb az eltérés: a leggazdagabbak által felvett hitel átlagos összege kilencszer nagyobb, mint a legszegényebbeknek folyósított összeg. (Népszava)

Kapcsolódó: Orbán veje óriási állami hitelt kap

Félmilliárd forint állami hitelt kap Kósa Lajos testvérének cége

Sas István: Fizessenek a szegények!?

A kormánypárti többség megint belerúgott a szegényekbe