A hadsereg ma átveszi számos fontos vállalat irányítását

Ma reggel jelennek meg az érintett vállalatoknál a honvédelmi irányító csoportok – jelentette be a honvédelmi miniszter, a koronavírus-járvánnyal összefüggésben létrehozott, létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetője. Benkő Tibor arról is beszélt, hogy holnap reggeltől katonák is lesznek az utcákon.

Benkő Tibor elmondta: néhány száz olyan magyar vállalat van, amely különleges jogrendben olyan infrastruktúrát képvisel, ahol a Magyar Honvédségnek szerepe lehet. Feladatuk, hogy a létfontosságú magyar vállalatok üzemelését, biztonságát elősegítsék. Példaként említette az energetikai, a távközlési, a közlekedési és az egészségügyi szektort:

Kérdésre válaszolva azt mondta, mivel az infokommunikáció fenntartása is feladataik közé tartozik, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap is érintett lehet. Elmondta, eddig 140 vállalatot választottak ki, de mint megjegyezte: ennél jóval több van, amelynek az ország biztonságos működését kell szolgálnia.

Az érintett vállalatokhoz néhány tagú katonai, honvédelmi irányító csoportot küldenek ki. Erről az érintett vezérigazgatóknak tájékoztató levelet küldött – közölte.

Azt mondta: az irányítócsoportok – melyben rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai is lesznek – nyomon követik és koordinálják a vállalati munkát. Tevékenységükről rendszeresen jelentést adnak a Honvédelmi Minisztériumban létrehozott irányítócsoportnak, amely az országos operatív törzsnek jelent.

Kiemelte: a honvédelmi irányítócsoportok feladata kettős: a fizikai biztonság és a működőképesség feltételeinek biztosítása.

A honvédelmi miniszter azt is bejelentette, hogy holnap reggeltől nagyobb létszámban jelennek meg a katonák az országban. Azt mondta: az országot honvédelmi szempontból hét járőrkörzetre osztották, ahol a katonák megjelennek. Elsősorban azokon a településeken kell nagyobb katonai jelenlétre számítani, ahol most is van katonai alakulat – közölte.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken jelentette be, hogy a koronavírus elleni védekezés keretében tíz akciócsoport áll fel, ezek egyike a létfontosságú vállalatokért felelős akciócsoport.

A Benkő Tibor honvédelmi miniszter vezette létfontosságú vállalatok működéséért felelős akciócsoport feladata, hogy azokat a szolgáltató- és gyártókapacitásokat, közlekedési, energetikai, gyógyszeripari cégek munkáját koordinálja, amelyek működése a rendkívüli járványhelyzetben kiemelten fontos Magyarországon.

Tartós élelmiszerek és ételkiszállítás az időseknek a vidéki városokban

Tartós élelmiszerekkel és ebédkiszállítással is segítik a különösen veszélyeztetett idős rászorulókat a vidéki nagyvárosokban a koronavírus-járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzet idején.

A debreceni karitatív testület folyamatosan látogatja a segítséget kérő időseket és rászorulókat. Az önkéntesek tartósélelmiszer-csomagot visznek a rászorulóknak, akik egy debreceni vállalkozó jóvoltából meleg ebédet is kapnak – közölte az önkormányzat sajtószolgálata.

Eger polgármestere, Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) tegnapi sajtótájékoztatóján három, ingyenesen hívható zöldszám elindítását jelentette be. Ezen nem orvosok várják a kérdéseket, hanem a veszélyhelyzet esetén felmerülő ügyek intézését segítő szakemberek.

Közölte: az önkormányzat hatmillió forintos keretet különített el, amelyből 1200 tartósélelmiszer-csomagot állítanak össze. Ezeket egy esetleges krízishelyzet esetén a 70 évnél idősebb egriek között osztják majd szét. Szólt arról is, hogy az Egységben a Városért Egyesület adományszámlát hoz létre, erre várják a vállalkozások, intézmények, magánszemélyek felajánlásait.

Eger polgármestere bejelentette, a napokban lejáró rendszeres települési támogatásokat 3 hónappal automatikusan meghosszabbítják, ezek ügyében senkinek nem kell felkeresnie a hivatalt. Szólt arról is, mától bezár a polgármesteri hivatal adóirodája, csak online ügyintézésre lesz lehetőség.

A szekszárdi önkormányzat csaknem ötezer, 70 évesnél idősebb helybélinek igyekszik segíteni – mondta Balázs László, az önkormányzat kommunikációs munkatársa. Hozzátette: a hivatal alkalmazottja és egy önkéntes keresi fel azokat az idősek embereket, akik hozzátartozó hiányában nem tudnak bevásárolni, gyógyszereket kiváltani. Ehhez várják nagykorú, egészséges civil segítők jelentkezését.

Szombathelyen az önkormányzat közlése szerint védőfelszereléseket vásároltak az alapellátásban dolgozó háziorvosoknak, gyermekorvosoknak és fogorvosoknak. Tegnap 9 ezer szájmaszkot, 60 kiegészítő fogorvosi védőplexit, 60 vízlepergetős védőruhát és 100 műanyag védőszemüveget kaptak. Az ellátás folyamatos lesz a védőeszközökből – írták.

Dunaújváros önkormányzata megszervezte a 70 évnél idősebbek számára a meleg étel házhoz szállítását. Az ételt egyszer használatos műanyag edényben viszik ki a hét minden napján 10:30 és 13:30 óra között. Az igényt a polgármesteri hivatal közigazgatási osztályán kell jelezni, s az igénylés utáni második napon megkezdődik a kiszállítás, az étel és a kiszállítás díja 680 forint naponta.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz -KDNP) Facebook-oldalán elmondta: a szociális bérlakásban élőknek nem kell kifizetniük a következő havi lakbért. Az önkormányzati bérlakásban élők – ha az egy főre jutó havi jövedelmük nem haladja meg a 110 ezer forintot – kérhetik a lakbérnek megfelelő összeget az önkormányzattól. A krízishelyzetben lévők egy ingyenesen hívható zöld számon kaphatnak tanácsot, segítséget – mondta.

A Győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban öt orvosból álló csapatot állítanak fel, mától egy szintén ingyenesen hívható zöld számon kérdezhetik őket azok a helybéliek, akik bizonytalanok az egészségi állapotukkal kapcsolatban  – közölte a város polgármestere. Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) közleménye szerint az idős, tapasztalt főorvosok szabadidejükben a nap 24 órájában várják a hívásokat. Az intézkedéstől azt remélik, hogy tehermentesítik az egészségügyi intézményeket, az ott dolgozókat.

Korábban más vidéki önkormányzatok is jelezték, hogy különböző intézkedésekkel segítik az időseket. Kecskeméten tegnap elindult a Gondoskodó Szolgálat az egyedül élő idősek segítésére, Kaposváron önkénteseket toboroznak, Debrecenben telefonos ügyfélközpontot működtetnek, Makón tartós élelmiszereket gyűjtenek, Pécsen és környékén a rászorulók ellátásáról előzetes igényfelmérés és a családsegítő szolgálatok adatbázisa segítségével gondoskodnak.

A Pécsi Tudományegyetem tegnap arra kérte az embereket, hogy az akut felső légúti – azaz lázzal, köhögéssel vagy hirtelen jelentkező légszomjjal járó – tünetekkel a továbbiakban a sürgősségi betegellátó osztály helyett a Koronavírus Ellátó Központot (KEK) keressék fel. (A központot Pécsen a volt Baranya Megyei Kórház “T” és “C” épületében alakították ki, az a Garay utcából nyíló Szendrey Júlia utcából közelíthető meg.)

A pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint a helyi hulladékgazdálkodási társaság március 23-tól szünetelteti a lomtalanítást. A pécsi közterületeket kezelő Biokom NKft. pedig a legnagyobb kapacitású belvárosi tömbparkolót, a Centrum parkolót minden parkolóbérlettel rendelkező autós számára megnyitotta.

Mohácson a komp menetrend szerint közlekedik továbbra is, viszont az üzemeltetők azt kérik az átkelőktől, hogy menetjegyváltáskor az erre kijelölt felfestett sáv mögött várakozzanak, egymástól legalább kétméternyi távolságot tartva. A jegyet nem kell átadni a jegykezelőnek, azt a felmutatás után egy gyűjtőedénybe kell dobni. Az éjszakai révhajó-szolgáltatás kizárólag bérlet ellenében vehető igénybe, a révhajó különjárat szolgáltatása pedig szünetel.

A pécsi vízszolgáltató felfüggesztette a mérőórák leolvasását és cseréjét. A Tettye Forrásház Zrt. azt kérte ügyfeleitől, hogy a pontos elszámolás érdekében az aktuális leolvasási időszakban juttassák el vízmérőjük állását e-mailben, online vagy telefonon. Ha egy felhasználási helyről nem érkezik mérőállás, becsült számlát készítenek az elmúlt 12 havi átlagfogyasztás alapján. A szolgáltató korábban vízkorlátozási moratóriumot hirdetett a veszélyhelyzet idejére.

A bankok támogatják a bejelentett gazdasági intézkedéseket

Támogatják a pénzintézetek a magyar kormány által tegnap bejelentett gazdasági intézkedéseket a hitelek tőke- és kamatfizetésének felfüggesztéséről.

Orbán Viktor bejelentette: az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét.

Az OTP Bank közölte, hogy a járvány több szektorban már most komoly negatív hatással van a gazdaságra is. Azt írták, hogy hatékony megoldás a magyar kormány bejelentett intézkedéscsomagja, amely szinte azonnali könnyítéseket tartalmaz a hitellel rendelkező vagy hitelt felvenni szándékozó állampolgárok és vállalatok számára.

Ugyan a részletszabályok nem ismertek még, de az OTP Bank támogatja az eddig bejelentett intézkedéseket

Az OTP-csoport kiszámíthatóan működő régiós nagyvállalat, amely jelentős tőkével, likviditási többlettel rendelkezik. A gazdasági kihívások a bank stabil, hatékony és jövedelmező működését nem veszélyeztetik, így a szükséges mértékben a bank hozzájárul a gazdaság és az ügyfelek védelméhez – írták.

Az MKB Bank közölte: folyamatosan értékelik a koronavírus gazdasági következményeivel kapcsolatos hazai és nemzetközi helyzetet. Elkötelezettek abban, hogy támogassák a kormányzati szándék megvalósulását. Együttműködésükkel kívánják segíteni a koronavírus negatív gazdasági következményeinek enyhítésére irányuló közös megoldáskeresést a kormánnyal, az MNB-vel, a Bankszövetséggel és a piaci szereplőkkel.

Az Erste Bank üzleti tervének alakítása során figyelembe veszi, hogy a mostani időszakban többen szorulnak közvetett és közvetlen pénzügyi vagy nem anyagi jellegű támogatásra. A pénzintézet, a Magyar Bankszövetséggel együttműködve, a járvány kezdete óta dolgozik különböző megoldásokon, hogy ügyfeleit segítse. Az Erste álláspontja szerint a most bejelentett intézkedések a banki ügyfelek fizetőképességének megőrzését segítik, de végrehajtási részleteket csak a jogszabály ismeretében tudnak majd közölni.

Magyarország átengedi a Horvátországban és Ausztriában rekedt ukránokat

Ukrajna megállapodott Magyarországgal, hogy utóbbi átengedi területén a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében lezárt határok miatt Horvátországban és Ausztriában rekedt ukránokat – közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren.

Kuleba azt írta, hogy erről telefonon állapodott meg magyar kollégájával, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. “Megállapodtunk, hogy Magyarország biztosítja az átutazást azoknak az ukrán állampolgároknak, akik autóbuszokkal és autókkal az osztrák és a horvát határoknál rekedtek. A jelenlegi állás szerint 310-en vannak. Várjuk őket haza” – írta az ukrán külügyminiszter.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Kuleba tegnap közölte: a jelenlegi állás szerint mintegy 38 ezer ukrán tervezi, hogy visszatér külföldről Ukrajnába. A miniszter megjegyezte, hogy ez a szám folyamatosan változik, mert van, aki már hazaért, illetve folyamatosan jelentkeznek újabb hazatérni szándékozók.

Közben az ukrán parlament több tagjánál és a házelnöknél is koronavírustesztet végeznek, miután kiderült, hogy egy képviselő is a fertőzöttek között van. A kelet-európai országban eddig 14-en fertőződtek meg, és ketten haltak bele a betegségbe.

Denisz Smihal miniszterelnök a tegnapi kormányülésen közölte, hogy a lakosság részére az államnak vissza kell térítenie a közüzemi díjak egy részét. Az embereknek ugyanis nagyobb rezsiköltségük lesz, mert a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekben bevezetett korlátozó intézkedések miatt otthonmaradásra kényszerülnek.

A kormányfő három napot adott a szociális és a gazdasági minisztériumnak, hogy dolgozzanak ki javaslatokat, mely csoportok számára – esetleg kivétel nélkül mindenkinek -, milyen forrásból és mekkora százalékban téríti meg az állam ezeket a költségeket.

Illja Jemec egészségügy-miniszter a tárca honlapján nyilvánosságra hozott közleményében arra panaszkodott, hogy sok ukrán könnyelműen viszonyul a karanténintézkedésekhez. Figyelmeztetett, hogy a kormány még szigorúbb korlátozásokat vezethet be. “A karantén nem szabadság és nem szünidő. Azoknak, akik nem mentek dolgozni, nem kellene vendégségbe menni a barátaikhoz. Határozottan kérjük, hogy mindenki maradjon otthon. Az önelszigetelés az új életfilóziája a tudatos embereknek az egész világon” – írta a miniszter. (MTI)

Kapcsolódó: Egyetlen újabb esetet sem jelentettek a járvány kínai gócpontjának számító Vuhanból

Orbán Viktor: Felfüggesztik a hiteltörlesztéseket az év végéig

Majdnem kétszázezerre emelkedett a fertőzöttek száma a világon

Szele Tamás: Vírusmentes sajtó

Törlesztési moratóriumot adnak majd a magyar a bankok?

Harmincnapos beutazási korlátozás az uniós határokon

58-ra nőtt az új koronavírussal fertőzött betegek száma

A következő napokban a több százat is elérheti a fertőzöttek száma

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!