A gazdaság újraindításáról tanácskoznak az uniós tagországok vezetői

A koronavírus okozta válságot követő időszakra vonatkozóan a gazdaság újraindításáról tanácskoznak az Európai Unió tagországainak állam- illetve kormányfői a ma délután videokonferencia keretében megkezdődött egynapos uniós csúcstalálkozón.

A megbeszélés középpontjában a recesszió utáni fellendülés elősegítését szolgáló Európai Helyreállítási Alap létrehozása áll. A hosszú távú gazdasági kilábalást támogató alap egyebek mellett abban segítené a tagországokat, hogy ne alakuljon ki lényeges eltérés gazdaságuk helyzetét illetően, az ugyanis az egységes piac működésére is káros hatással lenne.

Az unió 2021 utáni, hétéves költségvetésére épülő, mintegy 1000 milliárd eurós alap egyebek közt finanszírozná az uniós politikákat, valamint hitelgaranciaként szolgálna a tagállamok számára és beruházásaikat is ösztönözné.

A vírusfertőzés európai megjelenése óta negyedik videokonferenciájukon az uniós vezetők áttekintik a járványra adott uniós és tagállami válaszlépéseket, illetve megvizsgálják az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport által április 9-én bemutatott, 500 milliárd euró összegű gazdasági mentőcsomagra tett javaslatot. A gazdasági mentőterv egy 240 milliárd euróig terjedő elővigyázatossági hitelkeretre, egy 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programra, valamint az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euróig igénybe vehető garanciaalapjára épül, amely a vállalatok likviditástámogatását szolgálja.

A legutóbbi, március 26-án tartott videokonferenciájukon az Európai Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy összehangolt stratégiára, átfogó gazdaságélénkítési tervre és példátlan mértékű beruházásokra lesz szükség a járványt követő időszakban. Az uniós vezetők megbízták Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét egy olyan menetrend és cselekvési terv kidolgozásával, amely szavatolni tudja az összes európai ember jóllétét, az uniót pedig képes visszaállítani egy erőteljes és fenntartható növekedési útra, melynek alapját egy környezetbarát és digitális stratégia képezi majd.

Az uniós bizottság április 14-én ütemtervet mutatott be a koronavírus megfékezésére irányuló rendkívüli intézkedések fokozatos megszüntetésére.

Ursula von der Leyen a terv bemutatásakor azt mondta, az ütemterv arra szolgál, hogy előkészítse az utat egy átfogó helyreállítási terv megvalósításához és a gazdaságélénkítő beruházásokhoz. Az útmutatások figyelembe veszik az egészségügyi vészhelyzet alakulását és a járvány nyomán bevezetett intézkedéseknek az egységes piacra gyakorolt hatását. Tekintettel vannak a lakosság igényeire is az újbóli fellendülés megteremtése érdekében.

A tagállami vezetők várhatóan áttekintik az uniós bizottság javaslatát a rendkívüli korlátozó intézkedések fokozatos és összehangolt feloldása érdekében. (MTI)

Kapcsolódó: Soha nem tapasztalt mértékben esett vissza az euróövezet gazdasági teljesítménye

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!