A fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelt, megbüntették a fiút

A fóti gyermekotthon egyik 17 éves lakója rapvideóval bírálta egyebek között a gyermekotthon tervezett bezárását. Vizsgálat indult ellene, nem mehet a munkahelyére dolgozni.

Kislőrincz Dávid például azt rappelte, hogy

Mi Mohameddel rúgjuk kint a bőrt,
te meg a kerítésednél állhatsz őrt.

Az intézményben vizsgálat indult a videó miatt, a fiút pedig megbüntette az intézményvezetés: a vizsgálat idejére megtiltották neki, hogy dolgozni menjen a munkahelyére.

A rapvideót megosztotta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő is, kommentben írták meg neki, hogy mi történt Kislőrincz Dáviddal. Ezután felhívta az intézményt, ahol megerősítették neki, hogy vizsgálat folyik az ügyben.

Szél Bernadett szerint felháborító, ami történt. Az idén nyáron 18. életévét betöltő fiú számára ugyanis nemcsak pénzszerzési lehetőség a munka, hanem terápiás jellegű is.

A gyermekközpont fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) ezek után a Népszava kérdésére azt állította, hogy nem büntetésről van szó. Ezt írták:

Az intézmény a gyermekek jogait, ideértve a vélemény-nyilvánítás jogát, jelen és más esetekben sem korlátozta, korlátozza. Az intézmény által folytatott belső vizsgálat tárgya nem a gyermek véleménynyilvánítása volt, így felelősségre vonása sem történt meg.

Szerintük a diákmunka szüneteltetésére sem büntetésből, hanem a fiú tanulmányi eredményeinek javítása, sikeres továbbtanulása és az ezt segítő eredményes utógondozása érdekében került sor, amelyről a gyermekvédelmi gyámmal is egyeztettek.

A fóti gyermekotthon az egykori Károlyi-kastély parkjában működik, speciális szükségletű gyerekeknek ad otthont. Az intézmény lehetséges bezárásáról jó ideje szólnak hírek, a kormány tavaly tíz évre titkosította a gyerekek elhelyezésével kapcsolatos információkat. Megmentéséért petíció is indult az aHang platformon. (Népszava)