A főpolgármester lezáratta Budapest legzsúfoltabb közparkjait

A kormány tegnap bizonytalan időre meghosszabbította a kijárási korlátozásokat, viszont a közvélemény nyomása dacára sem szigorított rajtuk.

Ennek fényében a húsvéti hosszúhétvége alatt sem kell büntetésre számítania annak, aki kirándulni megy, vagy meglátogatja a családját. És ami mindennél fontosabb: annak ellenére sincsen kijárási tilalom, hogy az igazolt fertőzöttek száma 1000 fölé emelkedett hazánkban.

Döntöttünk arról is, hogy egy külön lehetőséget, egy speciális jogosítványt adunk a polgármestereknek. Hétfő 24 óráig, tehát húsvét idejére a saját településükre nézve további speciális, szigorító szabályokat alkothatnak meg és vezethetnek be –

közölte Orbán Viktor.

A kormányfő tegnapi videóüzenetével azonban beépített egy kiskaput a rendszerbe. Ennek értelmében az önkormányzatok 4 napon át maguk is dönthetnek a szigorításról. Így a turizmus által jobban érintett balatoni települések, vagy megyeszékhelyek a kormány jóváhagyása nélkül hozhatnak helyi rendeleteket, hogy megakadályozzák a járvány terjedését.

Ezzel a lehetőséggel élt Karácsony Gergyely is. A főpolgármester mátől hétfőig lezáratta a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot reggel 8 és este 10 óra között. Döntését azzal indokolta, hogy nem szeretné, hogy a főváros kezelésében álló, különösen látogatott közterületek járványügyi gócpontokká váljanak. Karácsony Gergely ezen kívül arra kérte a budapesti rendőrfőkapitányt és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetőjét, hogy amennyire csak tudják tartassák be az új szabályokat.

Lezárták az Óbudai-sziget – MTI/Mónus Márton

Hétfőig a tömegközlekedés is átalakul. A Margitszigetet átszelő 26-os buszt teljesen kiveszik a forgalomból, a 4-es és a 6-os villamosok pedig nem állnak meg a sziget déli bejáratánál.

A főpolgármester levelében arra is utalt, hogy nem tartja kielégítőnek a kormány válságkezelő akciótervét. Korábban pedig többször is bírálta Orbán Viktort, amiért csak nagy általánosságokat említ és nem pontosítja, hogy kiknek és mennyi bérkiegészítés jár. Ezért az önkormányzatok szerepe és felelőssége különlegesen nagy.

Bár még mindig nem jelent meg a kormányrendelet, amely értelmezi a miniszterelnök szavait, hogy milyen többletjogosítványokat kapnak a polgármesterek, az idő sürget. A húsvéti hosszú hétvége órákon belül elkezdődik –

írta tegnap este Karácsony Gergely a Facebookon. (Euronews)

Kapcsolódó: Orbán: most a legerősebb fegyver az önuralom

Orbán: határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozást

Az ellenzék szerint a kormány áttolja a felelősséget a polgármesterekre

Karácsony: szűrésre van szükség az idősotthonokban

(Kiemelt kép: lezárták a Margitszigetet – MTI/Szigetváry Zsolt )