A Fidesz kiherélte, majd megszavazta a klímavédelemről szóló ellenzéki javaslatokat

A klímavédelemről elfogadott törvényben szereplőknél szigorúbb klímacélok kitűzését sürgették mai közös sajtótájékoztatójukon ellenzéki országgyűlési képviselők.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese a Fidesz szégyenének nevezte a szavazás eredményét, amellyel a klímavészhelyzetről szóló ellenzéki javaslat tartalmát lecserélték, nagyban gyengítve, “kiherélve” azt.

Az ellenzéki politikus megemlítette: a jövőben folyamatosan nyomást gyakorolnak majd a kormányra annak érdekében, hogy változtasson magatartásán és csatlakozzon a klímaváltozás hatásainak megfékezése érdekében kitűzött, a hazaiaknál szigorúbb uniós célkitűzésekhez.
Hullarablónak nevezte a Fidesz politikáját e kérdésben Tordai Bence. A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint „a Fidesz politikai hullarablóként bánt el a Párbeszéd klímatörvényével: megölte a kezdeményezést és elrabolta (szinte) minden értékét. Így már tudják támogatni a fidesznyikek, a felelős döntéshozók (az összes ellenzéki képviselő!) számára azonban vállalhatatlan lett a szavazásra bocsátott változata a klímatörvénynek.”

Az, hogy született Magyarországon egy klímavédelmi törvény, akármilyen tartalommal is, az mégiscsak legalább fél siker – jelentette ki.

Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint mára akkora társadalmi súlya van a klímaváltozás kérdésének, hogy azt a kormány sem képes a szőnyeg alá söpörni.

Feltette a kérdést: Áder János köztársasági elnök megszólal-e ebben a témában, miután a koronavírus-járvány ügyében nem tett érdemi nyilatkozatot. Arról beszélt, állásfoglalás lesz az államfő részéről, ha aláírja a “rendkívül pozitív, előremutató ellenzéki kezdeményezés széttrollkodásával” megszületett törvényt.

Ma a zöld az új normális – jelentette ki Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki szerint a Fidesz azért nem tudja kezelni a problémát, mert nem érti az országot érő fenyegetést.

Hozzátette: a látszatmegoldásokat nem támogatja az ellenzék.

Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője annak a véleményének adott hangot: a Fideszt csak azok az ügyek érdeklik, amelyeket rögtön szavazatokra lehet váltani, “amiből azonnal szállodát lehet építeni”, ugyanakkor gyűlölik a partnerségre, érdemi vitára alapuló nemzeti együttműködést és kerülik a nem hozzájuk tartozó civil szervezeteket.

Nem lehet elrejteni ezt az ügyet, nem lehet megúszni ezt az ügyet, annyiszor hozzuk vissza, amíg a Fidesz végre megérti, hogy valódi lépéseket kell tenni. És ebben az ország mögöttünk van, nem a Fidesz mögött – mondta a klímaváltozásról.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, a klímaváltozás mindenkit érint, “nem válogat a szavazók között”, leküzdéséhez pedig teljes összfogásra van szükség, ennek felismerésében pedig a nép előbbre tart, mint vezető politikusai.

A mai napon kiderült, hogy a Fidesz és a KDNP két nihilista párt, amelyeknek az égvilágon semmi mondanivalója nincsen arról a kérdésről, ami most már az egész világot foglalkoztatja, és egyáltalán nem érdekli, hogy mit hoz a jövő – értékelt.

Az ellenzék nem szavazta meg a teljesen átírt saját javaslatait

Az eredeti javaslatokat a parlamenti bizottságokban is többségben lévő kormánypárti képviselők addig toldozták-foldozták, amíg végül épp az ellenzéki képviselők számára vált vállalhatatlanná. A két javaslat közül így végül az egyiket 119 igen és 51 nem szavazattal, a másikat 120 igen és 51 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés. (MTI, Mérce)

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!