A Fidesz és az ellenzék egyeztet a vészhelyzeti törvényjavaslatról

A kormány – mint azt megírtuk – tegnap késő este benyújtotta  a törvényjavaslatot, amely a vészhelyzetre hivatkozva korlátlan időre elvonná a parlament jogköreit. Az ellenzék egyetért a rendkívüli intézkedések zömével, de több módosítást is kér, főleg az szabályok érvényességének határidőhöz kötését követelik.

Az egyeztetések megkezdődtek és holnap is folytatódnak, de a Fidesz nem nagyon akar engedni.

Kocsis Máté szerint az ellenzék nélkül is elfogadják a rendkívüli jogrendet

A Fidesz frakcióvezetője még tegnap a Hír Tv-n beszélt a törvényjavaslatról.

A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet csak 15 napig érvényes, ezért most a parlamentnek kellene újabb felhatalmazást adnia. Ám azt a kormány akarja megmondani, hogy a veszélyhelyzet meddig tartana.

A parlament legközelebb hétfőn ül össze, és erről a törvényjavaslatról csak akkor dönthet már kedden, ha eltérnek a házszabálytól, amihez a jelen lévő parlamenti képviselők négyötödének támogatása kell.

Ha ez a négyötödös támogatás nem lesz meg, akkor Kocsis Máté hétfőn kezdeményezni fogja a koronavírus-törvény sürgősségi tárgyalását, ami legalább nyolc napig tart, ami után március 31-én már a kormánypárti kétharmaddal is megszavazhatják. Így viszont lenne pár nap, amikor elvileg megszűnne a veszélyhelyzet, bár Kocsis szerint ezt a kormány akár még egyszer meghirdethetné.

Az ellenzék ma hétpárti egyeztetést kezdeményezett a törvényjavaslatról

A Gyurcsány Ferenc (DK), Jakab Péter (Jobbik), Keresztes László Lóránt (LMP), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Tóth Bertalan (MSZP) által aláírt közlemény szerint az ellenzéki pártok azt kezdeményezik, hogy még a hétfői plenáris ülés előtt legyen egy valamennyi parlamenti frakció részvételével zajló egyeztetés a kormánnyal a törvényről.

– Úgy gondolom, hogy minden parlamenti párt megértette, ebben a válságban együtt kell működnünk. Rendkívüli helyzet van, ez nyilván tőlünk és az ellenzéktől is azt követeli meg, hogy változtassunk az eddigi magatartásunkon és szerintem ez egyelőre megy is – mondta korábban a Népszavának a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté.

Az ellenzék kérésére Kocsis Máté szerint bekerült a szövegbe, hogy a veszélyhelyzetben a kormányra érvényes rendkívüli felhatalmazást a járványveszély megelőzésére, kezelésére és felszámolására vonatkozóan, a szükséges és arányos mértékben lehet gyakorolni.

A legnagyobb vita persze a vészhelyzet határidejéről szól

Az ellenzék egyik képviselője azt mondta a lapnak, hogy saját választóik, értelmiségük részéről érzik a nyomást, hogy bekerüljön a konkrét határidő a szövegbe, ne legyen az a látszat, hogy „Orbán Viktor mostantól bármeddig kormányozhat, választásokat sem kell kiírnia”.

– Nincs szó róla, hogy a kormánnyal szemben több lenne bizalmunk, az elmúlt tíz évben az Orbán-kabinet számos okot adott arra, hogy aláássa a kölcsönös politikai bizalmat, de az teljesen világos, hogy ez egy olyan helyzet, amikor a kormánynak lehet és kell cselekednie és a felelőssége is megvan hozzá – mondta a Népszavának Arató Gergely. A Demokratikus Koalíció képviselője szerint az ellenzék természetesen nem mond le a kormány ellenőrzéséről vagy bírálatáról, de „minden támogatást megadunk, ami a védekezéshez szükséges”.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint a kormány nyitottsága az ellenzéki javaslatokra nagyon egyszerűen eldönthető lesz abból, hogy figyelembe veszik-e a javaslataikat a keddi parlamenti szavazás előtt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és a Btk. módosításával kapcsolatban. – Most fog kiderülni, melyik arcát mutatja a kormány, hiszen a hétpárti egyeztetéseken a Fidesz sem zárkózott el attól, hogy a veszélyhelyzetnek legyen határideje és a parlament ellenőrző szerepe, ha korlátozottan is, de valahogyan fennmaradjon – mondta Tóth Bertalan.

Ungár Péter LMP-s képviselő is arról beszélt, hogy nagyban erősítené a bizalmat, ha például azt látnák, hogy a Fidesz nem hagyja, hogy több polgármestere a veszélyhelyzetet kihasználva egyszemélyi irányítást vezet be önkényesen, a helyi közgyűlés teljes ignorálásával, mint történik Komlón, vagy Szekszárdon – mondta.

Az ellenzéknek még számos egyéb javaslata is van, az MTI ezek közül az alábbiakat ismertette:

DK: hozzák nyilvánosságra az ország részletes vírustérképét!

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként azonnal hozza nyilvánosságra az ország részletes vírustérképét.

A DK szóvivője mai online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Magyarország kivételével minden európai országban, de még Oroszországban is van nyilvános vírustérkép.

Barkóczi Balázs hangsúlyozta, hogy a területi, nemi és életkori adatokra lebontott vírustérképek semmilyen személyiségi jogot nem sértenek, mert azok alapján senkit nem lehet beazonosítani. Hozzátette, pártjuk több járványügyi szakemberrel és orvossal is egyeztetett, akik azt állítják, hogy egy ilyen térkép nagyban megkönnyíti a járvány elleni védekezést.

Paradox módon maga a kormány segíti a rémhírek terjedését azzal, hogy alapvető információkat tart vissza – fogalmazott a szóvivő.

További gazdaságpolitikai döntések meghozatalát javasolja az MSZP

Az új koronavírus-járvány miatt “a biztonságot, kiszámíthatóságot, nyugalmat és bizalmat” növelő további gazdaságpolitikai döntések meghozatalát javasolja az MSZP a kormánynak.

Szakács László, az ellenzéki párt elnökhelyettese mai online sajtótájékoztatóján arra tett javaslatot, hogy a különleges jogrend időszakában – azaz az év végéig – a kormány függessze fel a végrehajtásokat és a fizetési kötelezettséget a követeléskezelőnek.

Azonnal meg kell védeni a forintot, mert annak gyengülése drágulást okoz – folytatta az MSZP-s országgyűlési képviselő azt is jelezve, hogy a forint 10 százalékos leértékelődése egy százalékos inflációt jelent.

Arra is javaslatot tett, hogy a munkanélküli ellátást háromról kilenc hónapra emeljék fel, és annak havi összegét legkevesebb 100 ezer forintban állapítsák meg.

Szakács László kijelentette: bérgarancia-alapot kell létrehozni, azért, hogy meg tudják őrizni munkájukat, lakhatási és anyagi biztonságukat azok, akiket most elbocsájtanának.

A magyar kis- és középvállalkozások számára – talpon maradásuk érdekében – gazdaságélénkítő programot kell bevezetni – közölte az MSZP elnökhelyettese, aki egyúttal kérte a kormányt, hogy vonja be a szakszervezeteket a munkavállalók érdekében tervezett döntés-előkészítő folyamatba.

Szakács László ezen a ponton megjegyezte, hogy a kormány alapvetően nyitott javaslataikra, azonban a kabinet “még nem tartja szükségesnek” ezek bevezetését. Az ellenzéki politikus ezért azt kérte a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra ezek bevezetésének ütemezését.

Úgy fogalmazott: minden egyes késlekedéssel töltött nap a bizalmat, a biztonságérzetet és a kiszámíthatóságot csökkenti. “Ha a gazdaság rosszul teljesít, vagy bizonyos szektorokban leáll, csak azokkal lehet majd újrakezdeni, akik talpon maradtak” – hangoztatta szavai összegzéseként Szakács László.

Jobbik: vezessen be kötelező házi karantént a kormány!

A koronavírus fertőzés megfékezése érdekében az általános és kötelező otthoni karantén bevezetését követeli a kormánytól a Jobbik – jelentette be a párt elnökhelyettese online sajtótájékoztatóján.

Gyöngyösi Márton, aki a párt európai parlamenti képviselője is egyben, a “brüsszeli albérletéből”, az otthoni karanténból üzenve hangsúlyozta: azt követelik a kormánytól, hogy ne játsszon hazárdjátékot a magyar emberek életével és a hatalomépítés helyett az emberek védelméért dolgozzon.

A politikus úgy fogalmazott, hogy az Orbán-kormány ismét a magyar emberek cserbenhagyása mellett döntött.

Nyilvánvaló, hogy a járványhelyzetben csak politikai eszközt lát a tavaly ősszel megrendült hatalma megerősítésére és kiterjesztésére – tette hozzá.

Szerinte ezt mutatja, hogy már válaszra sem méltatják a sajtót és a kormányzati szereplők csak kioktatni és mismásolni tudnak.

Továbbá a Fidesz az alkalmon kapva azonnal a rendeleti kormányzás határozatlan idejű bevezetését erőlteti és magánvállalatokat száll meg katonai erővel – sorolta.

Szerinte, mindez azt jelenti, hogy Orbán Viktor és cimborái nem a magyar emberek egészségéért, hanem saját összelopott birodalmukért aggódnak – fogalmazott.

Közlése szerint Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem nálunk sújtott le először a járvány, így számos példát követhet. Ezek pedig azt mutatják – folytatta -, hogy aki időt nyer, az életet nyer, vagyis a házi karantén bevezetése a hatékony eszköz a fertőzés terjedése ellen. Ezt pedig egyre több állam ismeri fel.

Aki bölcs intézkedéseket hoz, az sok-sok embert ment meg a haláltól, vagy a többhetes szenvedéstől. Ezért követelik a házi karantén bevezetését – mondta Gyöngyösi Márton.

Ungár: minden szociális dolgozó kapjon védőfelszerelést

Minden szociális dolgozó kapjon védőfelszerelést – kérte a kormánytól Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője online sajtótájékoztatóján.

Ungár Péter köszönetet mondott mindazoknak, akik napok óta, egész nap fáradhatatlanul küzdenek azért, hogy az ország átvészelje a járványhelyzetet.

Hozzátette: bár a kormánynak vannak előremutató javaslatai a járvány átvészelésére, beszélni kell a szociális dolgozók helyzetéről.

Az ellenzéki politikus azt kérte a kormánytól, hogy minden szociális dolgozó számára legyen elérhető a védőfelszerelés, mert bár történtek előrelépések ennek érdekében, még a közelmúltban is kapott olyan jelzéseket, hogy azok nem mindenhol elérhetők.

Kiemelte: azonnali, harminc százalékos béremelésre lenne igény a szociális szektorban. Mivel a szociális dolgozók a járvány által kitett helyeken állnak helyt, szükség lenne számukra veszélyességi pótlékra, illetve arra, hogy a túlóráikat kifizesse a kormány – tette hozzá.

Ungár Péter arra is kérte a kormányt, közösen alakítsanak ki megoldást arra, hogy el tudják helyezni a járvány kezelésében aktívan résztvevő emberek gyermekeit a munkavégzés idején.

A bezárt nappali intézményekben foglalkoztatott szociális dolgozók helyzetéről megjegyezte: lehet, hogy szükség lenne arra, hogy őket bevessük más területeken, mert szakképzéssel és tapasztalattal rendelkeznek. (444, Népszava, MTI)

Kapcsolódó: A kormány benyújtotta a törvényjavaslatot, amely elvonná a parlament jogköreit

(Kiemelt kép: a parlament egy korábbi ülése – MTI/Soós Lajos)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!