A Fidesz a törvényjavaslatok beterjesztését is nehezíteni akarja

A felhatalmazási törvény után újabb négyötödös többséget igénylő törvény kerülhet az országgyűlés elé. Eszerint csak a vészhelyzet után foglalkozna a parlament azokkal a törvényjavaslatokkal, amelyek nem a járvánnyal kapcsolatosak.

Kövér László házelnök úgy módosítaná a házszabályt, hogy a veszélyhelyzet alatt ne lehessen törvényjavaslatokat terjeszteni a parlament elé.

Már felkerült a parlament honlapjára a határozati javaslat, amely szerint a  hétfői ülésen újabb, négyötödös támogatást igénylő házszabálytól való eltérésről kell szavaznia az Országgyűlésnek.

A bonyolult javaslat a gyakorlatban azt jelenti, hogy a parlament a veszélyhelyzet alatt nem normális ülésrend szerint működik, vagyis a házszabály 58. § (2)-es pontja szerint annak lejárta után foglalkoznak csak a beadott törvényjavaslatokkal.

Az elutasított javaslatokat a parlamenti frakciók kérésére sem lehet majd a törvényalkotási bizottság elé venni, ha azt már egy szakbizottság elutasította, valamint a független képviselők sem vihetik tovább az elutasított javaslataikat. Így lényegében a nem járványhelyzettel kapcsolatos javaslatokról csak a vészhelyzet vége után folytatnák a vitát.

A határozati javaslat teljes egészében elolvasható a parlament.hu-n. (napi.hu, Mérce)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!