A demokraták győztek Virginiában és Kentuckyban

Nagy győzelmet arattak az amerikai demokraták a virginiai kongresszusi választáson, és várhatóan Kentucky állam új kormányzója is demokrata politikus lesz. Mississippi államban ugyanakkor republikánus győzelmet jeleznek a kormányzóválasztás első eredményei.

A Demokrata Párt jelöltjei a virginiai képviselőházban gyarapították képviselőik számát és elhódították a szenátust is a republikánusoktól. Így a legészakibb déli államként emlegetett Virginia mindkét házában többségük van a demokratáknak, és Ralph Northam személyében demokrata politikus a kormányzó is.

Helyi idő szerint kedden kongresszusi választást tartottak a keleti parti New Jersey államban és a középnyugati Kentuckyban, a déli Mississippiben pedig új kormányzót választottak a polgárok.

Az elemzők figyelme elsősorban a hagyományosan republikánus Kentuckyra és a szintén mélyen konzervatív Mississippire irányult, hiszen a voksolásra szinte napra pontosan a jövő évi elnök-, és kongresszusi választások előtt egy évvel került sor, és a mostani eredményekből következtetéseket lehet majd levonni a jövő évi választások kimenetelére vonatkozóan is.

Kentuckyban és Mississippiben Donald Trump könnyedén nyert 2016-ban, és e két államban – felmérések szerint – az elnök most is népszerű.

Donald Trump hétfőn este a kentuckybeli Lexingtonban kampányolt Matt Bevin jelenlegi republikánus kormányzó mellett, ám az első eredmények szerint Bevin kevesebb, mint egy százalékkal ugyan, de alul maradt demokrata párti kihívójával, a 41 éves Andy Beshearrel – az eddigi főügyésszel – szemben.

Mississippiben az adatok 98 százalékos feldolgozottságakor az eddigi kormányzó-helyettes, a republikánus Tate Reeves 8 százalékos előnnyel vezetett Jim Hood demokrata párti jelölt előtt. Donald Trump pénteken kampányolt Reeves mellett Tupelóban, abban a városban, ahol Elvis Presley, a rock “királya” született.

Az első elemzések szerint a négy választás jól tükrözte az Egyesült Államokat ma jellemző megosztottságot. A The New York Times című lap megjegyezte: a kentuckyi Andy Beshear sokkal nagyobb támogatottságot tudhat magáénak, és sokkal jobb eredményt ért el, mint a demokraták országosan. A kentuckybeli választás a lap szerint ugyanakkor jelezte azt is, hogy Trump népszerűsége önmagában nem elegendő a republikánusok számára még a legkonzervatívabbak között számon tartott térségekben sem.

Az amerikai uniós nagykövet elismerte szerepvállalását az ukránokkal folytatott egyeztetésekben

Gordon D. Sondland, az Egyesült Államok Európai Unióhoz akkreditált nagykövete kedden kibővítette Ukrajnával kapcsolatos tanúvallomását, amelyet a Donald Trump amerikai elnök alkotmányos felmentési eljárását (impeachment) előkészítő vizsgálat során tett a törvényhozóknak, s újabb meghallgatásán immár elismerte szerepvállalását az ukránokkal folytatott egyeztetésekben.
Sondland újabb meghallgatásának leiratát még kedden nyilvánosságra hozta a képviselőház három bizottsága.

A meghallgatás négyoldalas dokumentumából kiderül: a nagykövet ezúttal elismerte szerepét az ukránokkal folytatott egyeztetésekben, amit szeptemberben még tagadott. Elismerte azt a – korábban szintén tagadott – tényt is, hogy egy magas rangú ukrán tisztségviselővel közölte: az ország nagy valószínűséggel nem kapja meg a katonai segélyt az amerikai kormányzattól, amennyiben nyilvánosan nem kötelezi el magát a Trump elnök személyes ügyvédje, Rudy Giuliani által kért vizsgálatok megindítása mellett.

A Giuliani által követelt vizsgálatok a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden volt alelnök és fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeit lettek volna hivatottak feltárni. Ezt Donald Trump a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel még júliusban folytatott telefonbeszélgetésében vetette fel.

A meghallgatás leirata arról tanúskodik: Sondland nagykövet sokkal több információt közölt a törvényhozókkal, mint a szeptemberi, mintegy 10 órán keresztül tartó első meghallgatásán.

Sondland akkor azt mondta: William B. Taylor Ukrajnában szolgálatot teljesítő amerikai diplomatával közölte, hogy Trump egyértelműen kinyilvánította, nem kér semmiféle ellentételezést Kijevtől a katonai segélyért cserében. Mostan azonban az EU-nagykövet már úgy fogalmazott: nem volt őszinte Taylorral, mert valójában tudta, hogy a katonai segélyért cserében Ukrajnától a Biden ügyében tartandó vizsgálatok megindítását várják.

Bővítette mondandóját Gordon D. Sondland az Andrej Yermakkal, az ukrán elnök tanácsadójával tartott varsói megbeszéléseivel kapcsolatban is. “Elmondtam neki, hogy addig nem folyósítjuk a katonai segélyt, amíg nem kerül sor arra a korrupció elleni harcról szóló nyilvános bejelentésre, amelyről akkor már hosszú hetek óta egyeztettünk” – idézte fel Sondland.

Közlése szerint a lengyel fővárosban a második világháború kitörésének évfordulós megemlékezésén részt vevő Mike Pence alelnök megvitatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a katonai segély esetleges felfüggesztésének ügyét.

Újabb meghallgatásán Sondland úgy fogalmazott: a kongresszus által megszavazott 391 millió dolláros katonai segély esetleges visszatartása “nem helyes”, de hozzátette: nem tudja, hogy “ki, mikor és miért is függesztette fel e segély folyósítását”.

A képviselőházi bizottságok kedden nyilvánosságra hozták Kurt Volker volt ukrajnai különmegbízott korábbi meghallgatásának leiratát is.

Meghallgatásán Volker elmondta: számára már az első naptól nyilvánvaló volt Giuliani megbízatásának lényege. “Giulianit Biden és Biden alelnök fia érdekelte” – fogalmazott a volt különmegbízott. Állítása szerint egy adott pillanatban felhívta Giuliani figyelmét arra: nem biztos, hogy hitelt kellene adnia Jurij Lucenko volt ukrán főügyész szavainak. Lucenko volt az a főügyész, akit Petro Porosenko volt ukrán elnök Joe Biden ösztökélésére elmozdított, mert vizsgálni akarta a Burisma gázcég ügyeit. A Burismánál volt igazgatósági tag Biden fia, Hunter Biden.

Volker mindazonáltal megerősítette: hozzá semmiféle kérés nem érkezett arra vonatkozóan, hogy az Ukrajnának nyújtandó katonai segélyt Bidenék ukrajnai üzleti ügyeinek kivizsgálásához akarták volna kötni. (MTI)

Kapcsolódó: Demokrata törvényhozók közzétették a Trump elleni vizsgálat egyes tanúvallomásait