A CNN hírtelevízió visszautasította Trump két kampányvideójának sugárzását

Visszautasította Donald Trump amerikai elnök két kampányvideójának sugárzását a CNN. A televízió este azzal indokolta a döntését, hogy a két elutasított videó nem volt tényszerű. Az újraválasztási kampány egy harmadik reklámját azonban sugározni fogják.

Az egyik videó Joe Biden volt alelnök, a demokraták pillanatnyilag legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa elleni vádakkal foglalkozott, a televízió illetékesei azonban közölték, hogy e vádak nem megalapozottak, ezért nem hajlandók sugározni. Ráadásul a videóban a “média-ölebekről” beszéltek, és közben a CNN műsorvezetőinek fotóit játszották be. A televízió vezetése közölte: elfogadhatatlannak tartja a munkatársai ócsárlását.

A másik kampányanyag a Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti júliusi, vitatott telefonbeszélgetés kiszivárogtatójáról szólt, és a többi között megismételte Trump kijelentését, miszerint a felmentését célzó alkotmányos eljáráshoz (impeachment) szükséges vizsgálatok és az egész folyamat nem más, mint “államcsíny”.

A reklámok visszautasítása után az elnök kampánycsapata a CNN-t a Demokrata Párt PR-cégének nevezte. Tim Murtaugh kampányszóvivő közölte: a CNN álló nap Joe Biden védelmezésével foglalkozik, és ezért szerinte nem is meglepő, hogy “az igazságot kimondó reklámokat nem sugározzák”.

Csütörtökön este Joe Biden kampánya bejelentette: hatmillió dollárt szán reklámkampányra abban a négy tagállamban, ahol a jövő évben az első előválasztásokat tartják. A Biden-kampány televíziókban és internetes platformokon hirdet majd.

Trump: Ukrajnának és Kínának ki kellene vizsgálnia Bidenék üzleti ügyeit

Ukrajnának és Kínának ki kellene vizsgálnia Joe Biden és a fia üzleti ügyeit – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök újságíróknak a Fehér Ház kertjében, mielőtt Floridába indult egy kampányrendezvényre.

“Azt gondolom, hogy ha tisztességesek, akkor szélesebb körű vizsgálatot indítanak Bidenék ügyeinek feltárására” – fogalmazott az elnök az ukránokra utalva, és egyben Kínát is nyomozás megindítására sürgette Joe Biden és fia kínai üzleteinek ügyében.

Az elnök a “legártatlanabb” beszélgetésnek nevezte a júliusban Volodimir Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetését, amelyre hivatkozva a demokrata párti képviselők megindították az alkotmányos felmentésének folyamata (impeachment) előtti szükséges vizsgálatokat. Trump ismételten kacsának minősítette e vizsgálatokat és a képviselőházi meghallgatásokat.

Kitért az NBC televízió csütörtök reggeli műsorára is, amelyben részletesen taglalták Joe Biden volt alelnök és a demokraták jelenlegi elnökjelölt-aspiránsa fia, Hunter Bidennek korábbi jövedelmező kínai ügyleteit is. Erre Trump reggel – már a műsor után  – a Twitteren is reagált.

Az újságíróknak Trump elmondta: nem kérte Hszi Csin-ping kínai elnököt a nyomozás megindítására, de – ahogyan fogalmazott – “bizonyosan el kell gondolkodnunk rajta”. Hozzáfűzte: “mert ami Kínában történt, az legalább olyan rossz, mint ami Ukrajnában történt meg”.

Joe Biden alelnökként 2013-ban hivatalos látogatást tett Kínában és csatlakozott hozzá a fia is. Nem sokkal a látogatás után a kínai kormányzat másfél milliárd dollár értékű üzletet kötött Hunter Bidennel.

A Fox televízió csütörtökön délelőtt ez ügyben megszólaltatta Peter Schweitzer írót, újságírót, aki egy 2016-ban megjelent könyvében  elsőként tárta fel Bidenék általa korruptnak minősített üzleti ügyeit. Schweitzer elmondta: Hunter Bidennak sem országismerete, sem üzleti tapasztalata nem volt, ezért szerinte “észérvekkel megmagyarázhatatlan” a kínaiak döntése. Schweitzer utalt Hunter Biden szerinte szintén megmagyarázhatatlan svájci bankszámlájára is.

Joe Bident szerdán este az MSNBC televízió által rendezett nevadai konferencián megkérdezték a fia ügyleteiről. A demokraták elnökjelöltségére pályázó politikus – aki korábban  több alkalommal is tagadta, hogy valaha is beszélt volna a fiával üzleti ügyekről – ezúttal azt állította, hogy “néhány alkalommal” szóba kerültek köztük ilyen ügyek.

Kate Bedingfield, Joe Biden kampányának egyik szóvivője közleményt adott ki Trump kijelentéseiről. Mint fogalmazott: az elnök “vagdalkozik”. A szóvivőnő szerint Donald Trump “elkeseredetten ragaszkodik az összeesküvés-elméletekhez, amelyeket független és hiteles források már lelepleztek és elutasítottak”. (MTI)

Kapcsolódó: A képviselőház bekéri Trumptól a Zelenszkijjel folytatott beszélgetés dokumentumait

Trump puccsnak minősítette az alkotmányos vádemelési eljárást

Az amerikai képviselőház három bizottsága beidézte Trump ügyvédjét