A CEU mellett kiálló szakkollégiumokat büntetik, de kínai egyetem jöhet

A magyar kormány politikai alapon von meg forrásokat a CEU mellett korábban kiálló szakkollégiumoktól. Egy központilag irányított kínai egyetem viszont kampuszt nyithat Budapesten.

Az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) tehetségfejlesztést szolgáló Nemzeti Tehetségprogramának (NTP) pályázatán feltűnően rosszul járt azok a szakkollégiumok, amelyek 2018 novemberében közös nyilatkozatban álltak ki a CEU mellett, valamint bírálták az MTA akkor még csak tervezett átszervezését, az egyeztetés nélküli szakbezárásokat és az ösztöndíjrendszert.

Az akkori nyilatkozatot aláíró tíz szakkollégium közül nyolcan pályáztak és közülük hat intézményt a minimálisan megítélhető 500 ezer forinttal támogatták, másik két szervezet pedig 700 ezer forintot kapott, a megítélt támogatások átlaga tehát nagyjából 550 ezer forint.

A többi pályázó mindegyikének minimum egymillió forint támogatást ítéltek meg a döntnökök, de az oktatáspolitikai döntések ellen kiálló szakkollégiumoknak megítélt pénz akkor tűnik különösen kevésnek, ha összevetik a további 59 pályázó szakkollégiumnak megítélt támogatások átlagával, ami 2,298 millió forint, több mint négyszerese a „renitens” intézmények működésére szánt pénznek – írja a Qubit, részben Balla Attilának, az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiumának korábbi szakkollégistájának Facebook bejegyzése alapján.

A CEU nem kellett, de központilag irányított kínai egyetem nyithat kampuszt Budapesten

Azt a kormányt, amely még a CEU mellett kiálló szakkollégiumokat is bünteti, a jelek szerint egyáltalán nem zavarja egy pártállami kínai egyetem Budapesti megnyitása.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közös nyilatkozatot írt alá egy sanghaji egyetem budapesti kampuszának létrehozásáról – írja a 444. A Fudan Egyetemen 4500 oktató 30 ezer diákot tanít. A megállapodásról szóló közlemény külön kiemeli, hogy

“A Kínában közvetlen minisztériumi irányítás alá tartozó egyetemek egyikének sincs még külföldi campusa.”

A CEU Magyarországról való elüldözését támogató Palkovics az új együttműködésről azt mondta, hogy

“A világ legszűkebb élvonalába tartozó Fudan hazai szerepvállalása, a neves külföldi professzorok megjelenése  felgyorsítja a magyar felsőoktatás megkezdett nemzetköziesítését.”

Kapcsolódó: Bécs köszöni a CEU-t, kitüntette Soros Györgyöt

A CEU már Bécsben működik: Elüldöztek minket Magyarországról, sosem felejtjük el

A CEU-t osztrák magánegyetemként akkreditálták

A CEU több száz diákja Bécsbe ment busszal