A CEU már Bécsben működik: Elüldöztek minket Magyarországról, sosem felejtjük el

A magyar kormány CEU elleni hadjárata nem önmagában álló esemény volt, „az Európai Unió kellős közepén egypártrendszer épül és erősödik” – figyelmeztetett az egyetem rektora a most bemutatott bécsi kampuszon.

„Soha nem adjuk fel Budapestet. Tovább fogjuk folytatni elszánt küzdelmünket a közéleti és a kutatási szabadságért. Orbán Viktor nem fog minket kiebrudalni Magyarországról” – mondta szenvedélyes nyitóbeszédében Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) rektora, az egyetem bécsi kampuszának megnyitóján rendezett nemzetközi sajtótájékoztatón. Ignatieff szerint miközben a politikai vezetés Magyarországon azzal vádolja a CEU-t, hogy politikai szervezetként működik, az egyetem a költözéssel is azt bizonyítja, hogy mélységesen elhivatott az oktatás iránt.

Idén még vegyes rendszer van, ingáznak a diákok és a tanárok, de jövőre már minden képzés Bécsben indul. Az egyetemen jelenleg tanuló 1300 diák közül az idei tanévben félévente 300-an tanulnak majd Bécsben.

Az intézmény tehát átmenetileg két kampuszon működik majd, a frissen felvett diákok rotációs rendszerben egy-egy szemesztert töltenek a bécsi, valamint a budapesti régi kampuszon. A tanári kar nagy része idén még csak heti 2-3 napot tölt az osztrák fővárosban, jövőre viszont a vezetőség szerint a legtöbben – vélhetően családjaikkal együtt – Bécsbe költöznek. A tanári kar túlnyomó része kész elhagyni a magyar fővárost, bár az oktatók 40 százaléka magyar.

„A CEU az egyetlen olyan egyetem az Európai Unióban, amelyet el lehetett üldözni az ugyancsak uniós országban lévő otthonából. A CEU elleni hadjárat az elejétől kezdve botrányos volt, egy olyan skandalum, amelynek az lett a szerencsés velejárója, hogy most itt vagyunk Bécsben” – hangsúlyozta a kanadai rektor.

Idén júniustól a CEU osztrák-magyar-amerikai egyetem, mindhárom országban akkreditációval rendelkezik.

Nincs visszaút

A nemzetközi sajtótájékoztatón a Financial Times újságírójának a kérdésére, miszerint az Orbán-kormány esetleges bukása esetén visszaköltöznek-e Budapestre, Liviu Matei, az egyetem rektorhelyettese egyértelmű választ adott:  „elüldöztek minket Magyarországról, amit sosem felejtünk el, mint ahogy azt sem felejtjük, hogy Bécsben tárt karokkal vártak minket. A CEU Bécsben rendezkedik be, és Bécsben is fog maradni.” (Qubit)

Kapcsolódó: A CEU több száz diákja Bécsbe ment busszal

(Kiemelt kép: CEU)